Dieta, która sprzyja zdrowej skórze

To, co jemy, ma ogromny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i na wygląd. Dieta którą stosujemy każdego dnia ma duże odzwierciedlenie w stanie psychicznym, ale przede wszystkim fizycznym naszego organizmu. Jeśli widzimy, że jego kondycja nie jest w najlepszej formie co uwidacznia się poprzez np. zły stan skóry, włosów czy paznokci - warto pomyśleć o zmianie diety. Błędy w odżywianiu mogą sprzyjać zarówno drobnym problemom kosmetycznym, jak i nasileniu się określonych objawów chorób skórnych.

 

 

 

Niedawno do księgarń trafiła książka Magdaleny Kurzyp – dietetyka i farmaceutki – pt. „Odżywianie w łuszczycy. Wpływ diety na stan skóry”. Autorka, na podstawie dostępnych badań oraz własnych doświadczeń z pacjentami, wyjaśnia w tej publikacji, w jak dużym stopniu to, co trafia do naszego organizmu, wpływa na stan naszej skóry.

Choć książka skierowana jest w pierwszej kolejności do osób chorych na łuszczycę, których skóra jest szczególnie wrażliwa na dostarczane organizmowi pokarmy, z powodzeniem można ją polecić wszystkim, którym zależy na zdrowiu i atrakcyjnym wyglądzie. Dużą zaletą książki jest to, że nie zawiera ona jedynie twardych danych, ale jej najbardziej istotną część stanowią przepisy kulinarne na zdrowe potrawy – od obiadów, po sałatki, desery i napoje.

 

Zupy

Zupy dostarczają nam soli mineralnych, niektórych witamin i minimum 200 ml wody, dlatego warto włączać je do codziennego menu. Na skórę źle mogą wpływać warzywa z rodziny psiankowatych, dlatego nie jest zalecane włączanie do zup pomidorów, papryki, ani nawet ziemniaków. Kartofle można jednak z powodzeniem zastąpić batatami oraz topinamburami. Biorąc pod uwagę to zastrzeżenie, w menu możemy uwzględnić zarówno klasyczną zupę jarzynową, zupę z dyni, jak i np. krem z brokułów.

 

Sałaty i surówki

Wiedząc, że prawidłowe odżywienie skóry wymaga dostarczenia organizmowi witamin i minerałów, do codziennej diety powinny trafić duże ilości warzyw. Można je stosować w postaci gotowanej, pieczonej oraz duszonej. Łosoś w zielonej otulinie (z sałatą, ogórkami zielonymi i kiszonymi) będzie równie dobrym pomysłem na oddzielne danie sałatkowe, jak udziec indyczy w pomarańczach. Smacznymi pomysłami mogą być także sałata z cukinią, szparagami i chudym twarogiem oraz bataty z zieloną fasolką. Z kolei jako dodatek do obiadu ciekawym pomysłem będzie sałatka z czerwonych buraków z orzechami oraz rzodkiewka z malinami.

 

Mięsa

Jeśli stan naszej skóry nie jest zbyt dobry, warto zwrócić uwagę na to, jakie mięsa, w jakich ilościach oraz jak często spożywamy. Generalnie mięso, szczególnie tłuste, nie jest zalecane przy problemach skórnych. Najlepiej całkowicie zrezygnować z mięsnych produktów garmażeryjnych, a także z wieprzowiny i tłustej wołowiny. Autorka „Odżywiania w łuszczycy” podpowiada, aby przygotowując obiady, zrezygnować ze smażenia mięsa na tłuszczu, a zamiast tego spróbować duszenia, pieczenia lub gotowania na parze. Szczególnie to ostatnie rozwiązanie dobrze wydobywa walory smakowe mięs. Gotując mięsa na parze, wrzucić do wody przyprawy oraz włoszczyznę, tak aby ich aromat  przeniknął do mięsa.

Zasadniczo mięsa nie powinny stanowić więcej niż 20% naszego pożywienia, warto starać się zwiększyć udział w codziennej diecie dań pozbawionych mięsa. Kapusta duszona w piekarniku, pieczone szparagi, czy też makaron z pieczarkami – te potrawy mogą stanowić ciekawe pomysły na zdrowe obiady.

 

Ryby

W diecie osób z problemami skórnymi, ale też w diecie każdego, komu zależy na zdrowiu, nie powinno zabraknąć ryb. Co ciekawe, w tym przypadku tłusto znaczy zdrowo. Mięso tłustych ryb morskich dostarcza organizmowi kwasów omega-3, które mają bardzo dobry wpływ zarówno na skórę, jak i np. na mózg. Autorka książki zaleca spożywanie co najmniej dwóch posiłków rybnych w tygodniu. W przypadku ryb również należy unikać smażenia. Poza gotowaniem na parze, wartym polecenia sposobem ich przyrządzania jest pieczenie w folii aluminiowej. Najlepsze dla naszego zdrowia będą takie ryby jak tuńczyk, makrela, dorsz, sola, makrela, łosoś, śledź, mintaj, lin, miętus i pstrąg. Zdrowe są także szprotki.

 

Napoje

Podstawowym napojem, a zarazem jedynym, który może zapewnić odpowiednie nawilżenie wody od środka jest woda w czystej postaci (a nie z kawą czy herbatą). Najlepsza będzie woda średnio zmineralizowana. Jeśli nie lubimy pić samej wody, możemy do niej dodać cytrynę, listek mięty lub inne naturalne dodatki. Inne napoje, takie jak zielone, owocowe i ziołowe herbaty, a także soki naturalne (np. z wyciskanych pomarańczy), pomogą w uzupełnieniu płynów oraz innych cennych składników w organizmie, ale nawet one nie zastąpią czystej wody.

 

Desery

Nie ma nic złego w jedzeniu pysznych deserów, pod warunkiem, że są one przyrządzone z naturalnych składników i nie zawierają dużej ilości cukru (cukier można zastąpić np. stewią lub ksylitolem). Niestety, nie można tego powiedzieć o wyrobach, które znajdziemy w cukierniach lub sklepach spożywczych. Jeśli więc mamy ochotę na coś słodkiego, najlepiej przygotować to samodzielnie. Dobrym pomysłem może być pieczone jabłko z cynamonem i miodem, jogurtowy shake z mango i granatem lub galaretka (wiśniowa, malinowa lub morelowa). Nie zapominajmy także o tym, jak doskonałą przekąską mogą być suszone morele, daktyle czy figi.

 

Suplementy diety

Aby skóra była zdrowa, elastyczna i sprężysta, nie wystarczą kosmetyki, ponieważ nawet te najlepsze nie są w stanie przeniknąć do wewnętrznych warstw skóry. Do tego potrzebna jest odpowiednia dieta. Jeśli nie mamy pewności, czy została ona odpowiednio zbilansowana lub zauważamy, że stan skóry nie jest taki, jak być powinien, jadłospis warto uzupełnić o odpowiednie suplementy.

Szczególnie warte uwagi są preparaty zawierające kobyle mleko. Wśród jego składników znajdują się m.in. cenne białka, tłuszcze, witamina B13, a także czynnik bifidus, trudny do zastąpienia w inny sposób. Umożliwia on rozwój korzystnej dla zdrowia mikroflory bakterii mlekowych i zwiększa odporność organizmu. Obserwacja kliniczna (a dotyczyła ona kapsułek z kobylim mlekiem Proskin LF) prowadzona wśród osób chorych na łuszczycę, atopowe zapalenie skóry i trądzik potwierdziła, że to mleko wyraźnie zmniejsza dolegliwości związane z suchą skórą, takie jak pieczenie, swędzenie oraz pękanie. Ponieważ problemy skórne często mają związek z funkcjonowaniem wątroby, która nie jest w stanie poradzić sobie ze wszystkimi toksynami, jakie docierają do organizmu wraz z pokarmem, warto stosować także suplementy regulujące jej pracę. Najbezpieczniejsze będą preparaty ziołowe (np. Livenorm).

 

Na początek

Jeśli chcemy zmienić nasze przyzwyczajenia żywieniowe, najtrudniejsze będą pierwsze dni stosowania nowej diety. Na wyraźne zmiany trzeba niestety zaczekać ok. 2-3 miesiące. Zauważalna poprawa kondycji naszej skóry oraz całego organizmu powinna nam to jednak wynagrodzić i zmotywować nas do odkrywania kolejnych interesujących smaków oraz nieznanych dotychczas potraw. Od czego jednak zacząć? Może od czegoś zaskakującego? Poniżej publikujemy jeden z ponad 100 przepisów z książki Magdaleny Kurzyp.

 

Czosnkowe brzoskwinie

Składniki:
6 połówek brzoskwiń
300 g chudego twarogu
1 opakowanie jogurtu 0% tłuszczu
czarny pieprz
3 ząbki czosnku
1 duży pęczek natki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

 

Wykonanie:

Połówki brzoskwiń wrzucić do wrzącej wody, chwilę obgotować, odcedzić. Zmiksować w blenderze twaróg z 1 łyżką oliwy, jeżeli jest zbyt suchy, to dodać taką ilość jogurtu, aby uzyskać konsystencję papkowatą. Natkę pietruszki posiekać bardzo drobno, pieprz czarny utłuc w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Nakładać na połówki brzoskwiń, wstawić do lodówki. Podawać jako przystawkę.








Komentarze
2016-07-31 00:00:52
~Ewelina Szulc-Lemańska Świetny artykuł, trafił w sedno. Ileż, to razy zastanawiałam się nad piękna cerą mojej babki otrzymywałam odpowiedź, że jestem tym co jem ;) wcześniej odzywialismy się inaczej, wazywa i owoce zerwane z ogrodu wiodły prym w jadłospisie. Natomiast jak wyglada, to dziś wiemy wszyscy. Cera mojej babki mimo wieku nadal jest piękna, dojrzała nie tracąc blasku. Myślę, że należy pamiętać o tym, że nie tylko działanie powierzchniowe ma zatrzymać nasze piękno, tak jak z charakterem należy zacząć od środka ;)
2016-07-30 23:58:41
~Ewelina Szulc-Lemańska Świetny artykuł, trafił w sedno. Ileż, to razy zastanawiałam się nad piękna cerą mojej babki otrzymywałam odpowiedź, że jestem tym co jem ;) wcześniej odzywialismy się inaczej, wazywa i owoce zerwane z ogrodu wiodły prym w jadłospisie. Natomiast jak wyglada, to dziś wiemy wszyscy. Cera mojej babki mimo wieku nadal jest piękna, dojrzała nie tracąc blasku. Myślę, że należy pamiętać o tym, że nie tylko działanie powierzchniowe ma zatrzymać nasze piękno, tak jak z charakterem należy zacząć od środka ;)
2015-07-06 17:17:22
~martus2833 Żeby mieć zdrową i piękną skórę nie wystarczą kosmetyki czy zabiegi kosmetyczne; tutaj konieczna jest zdrowa dieta. Do większości zaleceń z artykułu stosuję się od dawna; nie jestem jednak zwolenniczką suplementacji diety.
Sam przepis jest bardzo ciekawy i, jak dla mnie, dość kontrowersyjny. Chętnie wypróbuję go w swojej kuchni.
2015-07-03 10:05:35
~Beatris20 Super , że dowiedziałam się tej książce pani Magdaleny Kurzyp- muszę ją zakupić i realizować jej przepisy. Zupa brzoskwiniowa? Brzmi co najmniej dziwnie, ale to już czas aby zmienić swoją dietę i przyzwyczajenia wyniesione z domu.
Mam nadzieję , że dowiem się z książki dlaczego unikać w zupach kartofli i pomidorów-bardzo mnie to zainteresowało .
2015-06-26 17:10:30
~szakirka Oczywiście jak to mówią jesteśmy tym co jemy .
Dieta odpowiednia ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie oraz na nasz wygląd ,dlatego warto przywiązać do niej szczególną uwagę ,a jeśli same nie wiemy co byłoby dla nas dobre to skorzystajmy z porady u dobrego dietetyka ,wówczas ona nam na pewno pomoże .

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Serum
z natką
3 w 1
FLOSLEK

Pojemność: 30 ml

Krem z groszkiem
na noc

FLOSLEK

Pojemność: 50 ml

Wiadomości branżowe

Koniec lutego to idealny moment na kolejne zakupy i przygotowania do nadchodzącego sezonu wiosna-lato 2020, ale również uzupełnienie garderoby o perełki z sezonu jesień-zima 2019/2020. Powoli, z nadzieją na szybką wiosnę i zielone pąki kwiatów na drzewach, kozaki będą ustępować lżejszym botkom, mokasynom, balerinom oraz...
Rozpoczęły się przygotowania do kolejnej edycji targów LOOK i beauty VISION 2020. Największe wydarzenie dla branży profesjonalistów w Polsce, odbędzie się w dniach 4-5 kwietnia 2020, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. To wyjątkowa edycja, ponieważ organizator świętować będzie jubileuszową, 20. edycję. Z...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Czy mogę pić kawę w ciąży? Czy kawa w ciąży jest szkodliwa? Wiele przyszłych mam zadaje sobie to pytanie. Lekarze jednoznacznie wskazują, że można pić kawę w ciąży, ale trzeba zmienić...
Czytaj więcej

Dla Niego

Często osoby, które starają się żyć zdrowo i aktywnie, zastanawiają się, czy mogą pozwolić sobie na słodką przekąskę. Jak poradzić sobie z zapotrzebowaniem na „coś słodkiego”?...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2020 COSMED Consulting / serwisuroda.pl