Kolejny kraj mówi NIE kwasom tłuszczowym trans

Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia - zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W  świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów lub wybieranie produktów z logo „Wiem, co Wybieram”. Logo to przyznawane jest wyłącznie takim produktom, które nie zawierają kwasów tłuszczowych trans, lub ograniczyły ich zawartość do takich poziomów, które spełniają międzynarodowe, rygorystyczne kryteria Fundacji „Choices International”.

 

 

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka, ale chcąc zachować zdrowie musimy zwracać uwagę na jego skład i ilość w naszej diecie. Należy ograniczać tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe typu trans. Ostatnie z wymienionych są wyjątkowo niebezpieczne dlatego naukowcy i lekarze apelują, aby ich spożycie było tak niskie, jak to tylko możliwe, przy zachowaniu właściwie zbilansowanej diety - informuje przewodnicząca Polskiej Rady Naukowej programu „Wiem, co Wybieram” prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska.

Dieta Polaków niestety obfituje w produkty zawierające duże ilości tłuszczów trans. Powstają one w procesie smażenia - występują w największych ilościach w produktach cukierniczych, daniach fast food, w tym zwłaszcza we frytkach oraz słonych przekąskach np. chipsach. Niestety w Polsce producenci żywności nie są zobligowani do informowania o zawartości tłuszczów trans na opakowaniach swoich produktów. Można jednak zakładać, że produkt je zawiera, jeśli na opakowaniu znajduje się informacja, że tłuszcze w nim zawarte zostały „uwodornione”, „częściowo uwodornione” lub „utwardzone”. Najłatwiej jednak sięgać po produkty oznaczone logo „Wiem, co Wybieram”, bo dają nam gwarancję, że nie zawierają kwasów tłuszczowych trans, lub ich ilość nie przekracza rygorystycznych limitów.

Warto też zauważyć, że wokół tłuszczów trans istnieje wiele błędnych przekonań. Jednym z nich jest podkreślanie, że margaryna do smarowania jest niekorzystna żywieniowo ze względu na zawartość trans kwasów tłuszczowych. Tymczasem w wysokojakościowych, nowoczesnych margarynach do smarowania nie stosuje się wyłącznie utwardzonych tłuszczów. Zawierają one także tłuszcze nie utwardzone wnoszące wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, które w diecie powinny dominować. Nie ma także dowodów na szkodliwość masła, a słynna „wojna masła z margaryną” nie została dotychczas rozstrzygnięta przez żywieniowców. Zgodnie ze współczesną wiedzą żywieniową można śmiało zalecić umiarkowane spożycie zarówno masła jak i miękkich, nowoczesnych margaryn.

Tymczasem nadmierne spożywanie tłuszczów trans może mieć bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie konsumentów. Może ono powodować wzrost stężenia „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, czego konsekwencją jest zwiększone prawdopodobieństwo zapadalności na choroby przewlekłe – cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, otyłość, czy miażdżycę.

Świadomość tragicznych skutków spożywania kwasów tłuszczowych typu trans rośnie z każdym rokiem na całym świecie. Regulacja wprowadzona m.in. w Norwegii jest jednym z rozwiązań, które przyczynią się do zmniejszenia częstości występowania otyłości oraz chorób dietozależnych. Eksperci jednak wskazują, że najlepszą drogą jest współpraca z producentami żywności i reformulacja składów produktów. Stopniowe zmiany w ilości szkodliwych składników w żywności, jest działaniem rekomendowanym przez fundację Choices International i program „Wiem, co Wybieram”. Pozytywne efekty takiego podejścia możemy obserwować w Holandii. Program opracowany przez ten kraj nie zakazuje, lecz w porozumieniu z producentami, prowadzi do stopniowego poddawania reformulacji składów produktów spożywczych.

Nasze doświadczenie w wielu europejskich krajach pokazuje, że program jest w stanie zmotywować producentów do modyfikacji składu swoich produktów. Po trzech latach od wprowadzenia programu w Holandii udało się przekonać objętych programem producentów do: obniżenia zawartości składników, które powinny być zredukowane, np. tłuszczów nasyconych o 43% (w produktach mięsnych), cukrów dodanych o 75% (w produktach mlecznych), soli o 39% (w dodatkach do pieczywa), obniżenia zawartości kwasów tłuszczowych trans (w produktach spożywczych) i  zmniejszenia ich spożycie o 62% oraz do podniesienia zawartości błonnika o 52% (w kanapkach) - twierdzi Rutger Schilpzand, dyrektor Fundacji Choices International.

 

Program „WIEM, CO WYBIERAM”

Ideą fundacji jest edukacja dotycząca właściwego odżywiania oraz umożliwienie konsumentom łatwiejszego wyboru zdrowszych produktów. Selekcja artykułów spożywczych oparta jest na informacji o ilości zawartych w nich pięciu składników czyli: soli, cukru, kwasów tłuszczowych typu trans, tłuszczów nasyconych i błonnika.  Wiem, co Wybieram zachęca producentów i detalistów do dobrowolnej reformulacji produktów aby były one zdrowsze dla konsumentów i zgodne z kryteriami żywieniowymi określonymi na podstawie zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia WHO. W ten sposób możliwe jest kształtowanie i utrwalanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Wiem, co Wybieram wierzy, że walka z chorobami cywilizacyjnymi powiązanymi z dietą jest najbardziej efektywna, gdy jest oparta na współdziałaniu i dobrowolności przemysłu spożywczego, rządui instytucji zajmujących się tematem zdrowia i żywienia.





Komentarze
2016-01-17 09:10:25
~wiki2011 Kiedyś pisałam pracę na studiach na zajęciach z żywienia i miałam dzięki temu dostęp do wielu różnych badać laboratoryjnych. Tłuszcze trans są odpowiedzialne za wiele schorzeń m.in. układu krążenia, ponieważ podnoszą poziom złego cholesterolu. To dość ironiczne ponieważ np. taka margaryna powstała jako alternatywa masła. Wiadomo, że jest ono źródłem cholesterolu, natomiast badania udowodniły, że pomimo iż w margarynie nie ma cholestererolu to działa ona w taki sposób który podwyższa jego poziom i chodzi tu właśnie o tłuszcze trans, które są w niej i powstały w procesie utwardzania oleju do postaci stałej znanej nam jako margaryna. Wojna masło margaryna skończyła się na plus dla masła. W badaniach było nawet, że tłuszcze trans obecne regularnie w diecie wywołują poronienia, choroby nowotwororowe. Dlatego firmy stworzyły coś co się nazywa "margaryną miękką" czyli zawiera część tłuszczu utwardzonego i część oleju (czyli nieutwardzona postać) - wymieszali to razem. Nigdy nie byłam za margaryną jeśli to w domu jedliśmy masło tylko oczywiście w odpowiednich ilościach. Przecież jest ono źródłem wielu cennych skł. aktywnych m.in. łatwo przyswajalnej witaminy A, E, K.
2016-01-12 21:05:57
~Beatris20 Bardzo interesujący artykuł, proszę o więcej takich tematów :).
Tłuszczy trans należy unikać, czyli smażonego oraz wszytskiego co ma w składzie" tłuszcze uwodornione, częsciowo uwodornione lub utwardzone". oraz najleopiej wybierać produkty oznaczone logiem "wiem, co wybieram". Przyznam szczerze, że zwracam uwagę na skład i o dziwo nie widziałam lub nie zauważyłam jeszcze tego loga, muszę przyjżeć się tym produktom z bliska a najlepiej je wygooglować i zapamiętać bo nie zawsze mamy aż tyle czasu by każdy produkt dokłądnie analizować ( kiedyś szukałam jogurtu naturalnego bez wszelkich wspomagaczy i mleka w proszku- spośród 10 rodzai znalazłam jeden :/). Uważam, że prawnie powinny być określone normy dodawania tych wszystkich szkodliwych składników i częste kontrole, a w razie wpadki bardzo wysokie kary. W głowie się nie mieści co kupujemy, taka prawda, że większość produktów gdybyśmy widzieli jak są produkowane to więcej byśmy ich nie zjedli... Analizując skłądy produktów, starając się zdrowo jeść nasuwa mi się tylko jedna myśl - ciężko zdrowo jeść, bo teraz to nawet warzywa i owoce już nie są takie zdrowe jak kiedyś.

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Serum
z natką
3 w 1
FLOSLEK

Pojemność: 30 ml

Krem z groszkiem
na noc

FLOSLEK

Pojemność: 50 ml

Wiadomości branżowe

Koniec lutego to idealny moment na kolejne zakupy i przygotowania do nadchodzącego sezonu wiosna-lato 2020, ale również uzupełnienie garderoby o perełki z sezonu jesień-zima 2019/2020. Powoli, z nadzieją na szybką wiosnę i zielone pąki kwiatów na drzewach, kozaki będą ustępować lżejszym botkom, mokasynom, balerinom oraz...
Rozpoczęły się przygotowania do kolejnej edycji targów LOOK i beauty VISION 2020. Największe wydarzenie dla branży profesjonalistów w Polsce, odbędzie się w dniach 4-5 kwietnia 2020, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. To wyjątkowa edycja, ponieważ organizator świętować będzie jubileuszową, 20. edycję. Z...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Czy mogę pić kawę w ciąży? Czy kawa w ciąży jest szkodliwa? Wiele przyszłych mam zadaje sobie to pytanie. Lekarze jednoznacznie wskazują, że można pić kawę w ciąży, ale trzeba zmienić...
Czytaj więcej

Dla Niego

Często osoby, które starają się żyć zdrowo i aktywnie, zastanawiają się, czy mogą pozwolić sobie na słodką przekąskę. Jak poradzić sobie z zapotrzebowaniem na „coś słodkiego”?...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2020 COSMED Consulting / serwisuroda.pl