Dlaczego warto i jak pić herbatę?

Herbata jest nieodłącznym towarzyszem naszych posiłków, codziennych zajęć i towarzyskich spotkań. Mało kto jednak zna różnicę między yunnan a assam i wie, jak długo parzyć napar, by zyskać pożądane właściwości.


90% Polaków deklaruje, że regularnie spożywa herbatę. Różnorodność jej odmian jest ogromna. Każdy znajdzie wariant, który będzie dla niego najbardziej odpowiedni i to  nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Na smak i oddziaływanie herbaty wpływ ma cała gama czynników – od gatunku, rodzaju, pochodzenia, aż po sposób przyrządzenia i czas parzenia. Warto poznać kilka faktów, które pomogą odnaleźć mieszankę i sposób podania najlepiej dostosowane do własnych potrzeb i preferencji.

Poranne (p)obudzenie

Z porannym zaspaniem walczymy najczęściej filiżanką mocnej kawy. Świetną alternatywą mogą być niektóre, odpowiednio parzone, odmiany herbaty. Najbardziej popularna - czarna (co ciekawe, w Azji nazywana czerwoną), zawiera duże ilości teiny, czyli herbacianej kofeiny. Po 3-minutowym parzeniu działa orzeźwiająco i pobudzająco. Resztki senności rozproszyć pomoże też intensywniejszy i bardziej wyrazisty niż w przypadku innych rodzajów herbat, smak czarnych odmian takich jak yunnan, assam, darjeeling czy ceylon.

Pobudzająco wpłynie na nas również napar z zielonej (a więc niefermentowanej) odmiany suszu. W tym przypadku duże znaczenie ma nie tylko czas parzenia (nie więcej niż 3 minuty), ale także stopień rozdrobnienia suszu, a nawet twardość wody. Zielona herbata może być zalewana trzykrotnie. Jednak pobudzające właściwości i delikatny smak osiągniemy tylko podczas pierwszego zaparzania – wyjaśnia Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Wielu koneserów herbaty uważa, że najsmaczniejszy jest napar otrzymywany po drugim zalaniu suszu. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego właściwości będą już zupełnie inne – dodaje.

Popołudniowe wzmocnienie i orzeźwienie

Chcąc poprawić swoją odporność i samopoczucie, warto skorzystać również z szerokiej oferty różnego rodzaju herbat aromatyzowanych, owocowych i ziołowych. Mogą stanowić one doskonałe wzmocnienie naszego organizmu. Jedną z propozycji jest dość popularna w naszym kraju czarna herbata z dodatkiem olejku z bergamotki, powszechnie znana jako Earl Grey. Gorzkawy, cytrusowy posmak pobudzi nas do działania, a zawarte w napoju witaminy zapewnią nam dobre samopoczucie i pozytywnie wpłyną na nasz system odpornościowy. Dla zintensyfikowania smaku, do Earl Grey warto dodać kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Ciekawostką jest, że mieszkańcy Wysp Brytyjskich, wzbogacają jej smak odrobiną mleka – zdradza ekspert Segafredo Zanetti Poland. Możemy dolać je do przygotowanego naparu lub, tak jak w przypadku kawy, lekko podgrzać i spienić.

Kolejną ciekawą propozycją jest napar z trawy cytrynowej. Jego zaletą jest nie tylko cytrusowy, świeży smak, ale i fakt, że doskonale wspomaga nasze zdrowie. Podobnie jak herbata zielona, ma działanie detoksykacyjne, poprawia trawienie oraz obniża poziom cholesterolu. Badania izraelskich naukowców wskazują ponadto, że ma ona też właściwości antynowotworowe. Ze względu na to, że nie zawiera teiny, doskonale sprawdza się jako napój popołudniowy lub wieczorny. Herbata tego typu może być spożywana także przez dzieci.

W sezonie letnim, niezbędne orzeźwienie uzyskamy dzięki przygotowaniu herbaty mrożonej. W tym celu, warto wykorzystać dobroczynne właściwości wariantów owocowych. Mieszanka o smaku jabłkowym i mango skutecznie ugasi pragnienie, herbata ziołowa, np. miętowa w wersji mrożonej orzeźwi nas natomiast w upalne dni. Co jednak ważne, przyrządzając tego typu napoje, powinniśmy użyć owocowego suszu, a nie wersji aromatyzowanych. W ten sposób uzyskamy intensywny smak i zapach naparu.

Wieczorne ukojenie

Po ciężkim dniu polecane są ziołowe napary, które pomogą organizmowi zregenerować się podczas snu i złagodzą stresy codzienności. Popularnym wyborem jest mięta. Według tradycji, nie tylko odświeża, ale również ułatwia zasypianie oraz działa odprężająco, uspokajająco i rozkurczowo. Bywa w związku z tym stosowana jako domowy sposób na różnego rodzaju dolegliwości, jak bóle brzucha czy głowy. Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na zawartość mentolu, nie powinniśmy podawać jej małym dzieciom. Bezpiecznym rozwiązaniem nawet dla kilkulatków będzie natomiast rumianek. Stosowany jako środek rozkurczający, znajdzie także zastosowanie przy problemach trawiennych. Równie przydatny może okazać się w walce z chorobą lokomocyjną – rumianek wypity na pół godziny przed podróżą, skutecznie ograniczy odczuwanie mdłości.

Na nasze samopoczucie świetnie wpływają także herbatki, w których składzie dominuje hibiskus. Ze względu na zawarte w nim witaminy, polisacharydy, kwasy organiczne oraz wapń i sole mineralne, wzmacnia naszą odporność, działa antybakteryjnie i zapobiega infekcjom. Dzięki polifenolom ma dobroczynny wpływ na serce oraz poziom ciśnienia krwi. Opóźnia również procesy starzenia.

Co ciekawe, także herbata czarna i zielona w określonych warunkach wykazują działanie relaksujące. Sekretem jest odpowiednio długi proces parzenia. Napar pity po 5 – 8 minutach (lub powtórnym zalaniu) odpręża i uspokaja. Herbata w takim wydaniu może być bez przeszkód spożywana również przed snem.

Warto wiedzieć

W zależności od odmiany herbaty, zmienia się temperatura wody, którą zalewamy susz.
- Dla herbaty czarnej najlepszy jest wrzątek.
- Dla herbaty białej - woda w temperaturze 85-90°C.
- Dla herbaty zielonej, w zależności od stopnia rozdrobnienia, od 60 do 80°C.




Komentarze
2015-07-10 21:52:28
~martus2833 Bardzo lubię herbatę i piję ją praktycznie codziennie (nawet teraz, latem). Rozsmakowuję się herbacie białej, zielonej i czarnej. Tylko ta czerwona - podobno najzdrowsza- nie za bardzo mi podchodzi.
2014-09-26 15:41:10
~Agnieszka W. Dzien bez herbaty to dla mnie stracony . Moja ulubiona jest zwykla , mocno naciagnieta z plasterkiem cytryny , marzenie :D
2014-08-31 21:15:35
~Doris S Uwielbiam herbatę - czarną, zieloną i białą - to mój ranking. Bez niej nie mogłabym funkcjonować, i wolę ją bardziej niźli kawę! Poranna filiżanką czarnej herbatki działa na mnie lepiej niż kawa - zostaję obudzona. Czasem też pijam zieloną, gdy mam więcej czasu rano przy śniadaniu i mogę się nią podelektować. W czasie dnia kilka kubków na pewno - z przyjemnością. Najlepsze te wiórkowe, a nie te "śmieciowe" w torebkach... ale i z tych korzystam w pracy. Na rynku są dostępne cudne w smaku i aromacie przeróżne mieszanki herbat, z dodatkami, które nie tylko cieszą kubki smakowe, cały organizm, ale i oczy - mam tu na myśli "rozkwitające kwiaty" podczas parzenia herbaty! To jest przedstawienie, a i relaks smakowy. Warto poczytać coś niecoś o odmianach i właściwościach różnych herbat, by móc wybrać dla siebie te najlepsze, najbardziej korzystne, aby organizm cieszył się razem z umysłem!
2014-08-20 14:59:43
~Lexi Jestem fanką zielonej herbaty. Zaparzam ją zwykle dwukrotnie. Wydaje mi się, że to optymalna liczba. Pewnie zależy to od jej rodzaju, ale nie znalazłam jeszcze takiej, która miałaby smak po trzecim zaparzeniu.
2014-08-16 17:43:57
~szakirka ja lubię białą ,czerwoną oraz czarną z cytrynką ,a nie przepadam za zieloną ale też ją piję codziennie z dodatkiem jakiejś owocowej zawsze kupuję np.zielona z maliną ;)
2014-08-16 17:43:57
~szakirka ja lubię białą ,czerwoną oraz czarną z cytrynką ,a nie przepadam za zieloną ale też ją piję codziennie z dodatkiem jakiejś owocowej zawsze kupuję np.zielona z maliną ;)
2014-08-16 17:24:05
~Ilona K. Adixx Ja niestety przypominam sobie o herbacie kiedy temperatura za oknem znacznie spada , w długie i chłodne wieczory jest zbawienna . jeśli sięgam to przeważnie po zieloną .
2014-08-15 17:59:16
~szakirka uwielbiam popijać herbatkę ,fajny artykuł d czarnej wrzątek każdy wie a teraz zapamiętam ,że
Dla herbaty białej - woda w temperaturze 85-90°C.
- Dla herbaty zielonej, w zależności od stopnia rozdrobnienia, od 60 do 80°C.

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Serum
z natką
3 w 1
FLOSLEK

Pojemność: 30 ml

Krem z groszkiem
na noc

FLOSLEK

Pojemność: 50 ml

Wiadomości branżowe

Koniec lutego to idealny moment na kolejne zakupy i przygotowania do nadchodzącego sezonu wiosna-lato 2020, ale również uzupełnienie garderoby o perełki z sezonu jesień-zima 2019/2020. Powoli, z nadzieją na szybką wiosnę i zielone pąki kwiatów na drzewach, kozaki będą ustępować lżejszym botkom, mokasynom, balerinom oraz...
Rozpoczęły się przygotowania do kolejnej edycji targów LOOK i beauty VISION 2020. Największe wydarzenie dla branży profesjonalistów w Polsce, odbędzie się w dniach 4-5 kwietnia 2020, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. To wyjątkowa edycja, ponieważ organizator świętować będzie jubileuszową, 20. edycję. Z...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Czy mogę pić kawę w ciąży? Czy kawa w ciąży jest szkodliwa? Wiele przyszłych mam zadaje sobie to pytanie. Lekarze jednoznacznie wskazują, że można pić kawę w ciąży, ale trzeba zmienić...
Czytaj więcej

Dla Niego

Często osoby, które starają się żyć zdrowo i aktywnie, zastanawiają się, czy mogą pozwolić sobie na słodką przekąskę. Jak poradzić sobie z zapotrzebowaniem na „coś słodkiego”?...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2020 COSMED Consulting / serwisuroda.pl