Narodowy Test Ryzyka Chorób Serca i Naczyń

Czy wiesz, że co 3 minuty umiera dorosły Polak na skutek chorób serca i naczyń. Ich główną przyczyną jest zbyt wysoki poziom cholesterolu, który powoduje śmierć aż 170 tysięcy osób rocznie. To ogromna strata dla nas i naszego kraju. Dla porównania w wypadkach drogowych ginie co roku 3500 osób. Pod koniec kwietnia ruszył Narodowy Test Ryzyka Chorób Serca i Naczyń "Mam dobry cholesterol". Każdy Polak może dzięki niemu sprawdzić, czy jest w grupie zagrożenia.

 

 

 

Chcąc uświadomić każdemu Polakowi, jakie są czynniki ryzyka chorób serca i naczyń, oraz co powinniśmy robić, by zminimalizować liczbę zachorowań i zgonów, grupa specjalistów z Narodowego Programu Walki z Zawałami, Udarami i Chorobami Układu Krążenia "Mam dobry cholesterol" opracowała unikalny Narodowy Test.

 

Regularne badania

Cholesterol to ogólnie bagatelizowany problem, który dotyka aż 16,5mln Polaków. Najbardziej narażeni na choroby serca i układu krążenia są mężczyźni w przedziale wiekowym 35-50 lat oraz kobiety pomiędzy 40 a 70 rokiem życia. Warto pamiętać o regularnym wykonywaniu pomiarów poziomu cholesterolu we krwi, tak aby wystarczająco wcześnie wykryć i zdiagnozować wystąpienie chorób serca i układu krążenia. Regularne badania to szansa aby według przysłowia „zapobiegać, a nie leczyć”, a także możliwość uniknięcia wszelkich konsekwencji wynikających z niewłaściwego poziomu złego cholesterolu LDL. Wystarczy jedna wizyta co pół roku aby chronić przyszłość swoją i swoich bliskich.

 

Dieta

Właściwa dieta to jedna z najbardziej problematycznych kwestii. Często słowo „dieta” utożsamiamy z odchudzaniem, głodówką bądź produktami z najwyższej półki, niedostępnymi dla przeciętnych zjadaczy chleba. Tymczasem właściwe odżywanie nie musi oznaczać wielu wyrzeczeń, wystarczą niewielkie ale długotrwałe zmiany. Zamiana produktów (np. tuńczyk w oleju warto zamienić na tuńczyka w wodzie), bądź częściowa eliminacja niektórych z nich to szansa na powrót do zdrowego odżywiania. Warto pomyśleć o przekomponowaniu dotychczasowego menu w taki sposób, aby te same produkty przygotowywać tak by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych (zamiast jajecznicy na maśle – np. jajka na twardo). Pamiętaj, zwolennicy radykalnych zmian zazwyczaj po kilku dniach tracą swój zapał i wracają do dawnych nawyków, stopniowe i przemyślane decyzje to klucz do sukcesu.

 

Aktywność Fizyczna

Pamiętaj, że aktywność fizyczna nie musi wiązać się z wielogodzinnymi treningami na siłowni. Siedzący tryb życia, który obecnie jest zmorą większości pracujących osób, destrukcyjnie wpływa na kondycję fizyczną a także sprzyja otyłości. Wystarczy odrobina chęci, aby nawet na kilka minut oderwać się od biurka i przejść. Specjaliści coraz częściej podkreślają zbawienny wpływ aktywności fizycznej na nasze życie i zdrowie. Półgodzinny spacer z pracy do domu pozwoli nie tylko na odpoczynek dla ciała ale i umysłu – przy okazji może stanowić szansę poznania nowych, ciekawych osób.

W przypadku chęci całkowitej zmiany stylu życia warto zaczerpnąć wiedzę od doświadczonej osoby, która doradzi jak często i intensywnie trenować. Na dobry początek powinno się przeznaczać minimum 3h tygodniowo, pamiętając aby systematycznie zwiększać tą ilość. Najlepsze z perspektywy serca ćwiczenia (dzięki nim pojemność wyrzutowa serca się zwiększa) należą do grupy cardio – marsz, basen, bieganie, rower itp. Wygospodaruj chociaż 3 dni w tygodniu na ćwiczenia a przekonasz się, że już po kilku treningach twoje samopoczucie fizyczne jak i psychiczne ulegnie poprawie.

 

Używki

Używki to kolejny czynnik, który w drastyczny sposób wpływa na wzrost poziomu złego cholesterolu LDL. Napoje energetyczne, alkohol i papierosy zwiększają ryzyko zawału serca i wielu innych chorób układu krążenia. Napoje energetyczne według definicji przeznaczone są dla osób wykonujących wzmożony wysiłek psychiczny bądź krótkotrwały wysiłek fizyczny. Niestety przy obecnym, szybkim trybie obfitującym w stres, napoje energetyczne stanowią nieodłączny element życia. Warto jednak pamiętać, że poza uruchomieniem rezerwy energii – mocno przyśpieszają tętno i oddech, a także powodują wzrost ciśnienia krwi. Często nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji wynikających z nadmiernego ich spożycia. Szczególnie niebezpieczne są dla osób z zaburzeniami rytmu serca, natomiast największe zagrożenie, nawet dla całkowicie zdrowych – stanowią w połączeniu z alkoholem. Tego rodzaju drink aż sześciokrotnie zwiększa ryzyko palpitacji serca doprowadzając do zatrzymania jego akcji , które w większości przypadków kończy się śmiercią.

Paradoksalnie, wdychanie dymu papierosowego jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż samo palenie – boczny strumień dymu zawiera od 5 do 15 razy więcej tlenku węgla i od 2 aż do 20 razy więcej nikotyny niż dym wydychany przez palaczy. Szacuje się, że w wyniku wdychania dymu tytoniowego co roku umierają setki Polaków na niedokrwienną chorobę serca, udar mózgu, raka płuc czy przewlekłą nienowotworową chorobę układu oddechowego. Warto unikać miejsc w których narażeni jesteśmy na bycie biernym palaczem.

 

Czynniki genetyczne

Czynniki genetyczne zwiększają bądź zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. W 2011r opublikowano jedną z analiz badania (INTERHEART) z którego jasno wynika, iż wystąpienie zawału mięśnia sercowego u rodziców ma wpływ na wzrost ryzyka zachorowań kolejnych pokoleń. Dane te pokazują, iż w przypadku zawału u jednego z rodziców ryzyko wzrasta 1,81 razy, natomiast w przypadku jego wystąpienia u obojga ryzyko podnosi się aż o 2,90 razy. Przedstawione statystyki dowodzą, że w największym niebezpieczeństwie są pacjenci, których oboje rodzice przebyli zawał. W tym przypadku, jak i w każdej innej przedstawionej sytuacji, warto ze szczególną uwagą śledzić swój stan zdrowia. Regularne badania w połączeniu z właściwą dietą i nawet najmniejszą aktywnością fizyczną zmniejszają to ryzyko. Wystąpienie zawału serca mięśniowego u obojga rodziców nie jest wyrokiem ponieważ to my decydujemy o tym w jakiej mierze czynniki genetyczne wpłyną na nasze zdrowie. Mając świadomość zagrożeń możemy stawić im czoło.

 

Stres i inne czynniki ryzyka

Stres to nieodłączny element codzienności, który błędnie utożsamiamy z negatywnymi zmianami w życiu. Paradoksem jest fakt, iż każde gruntowne zmiany, nawet te pozytywne jak np. ślub, zmiana miejsca zamieszkania sprawiają, że możemy świadomie, bądź nieświadomie przeżywać reakcję stresową. Długotrwały stres negatywnie wpływa na zdrowie jednocześnie zmniejszając zdolność organizmu do chronienia się przed powstawaniem zakrzepów i rozpuszczania tych już powstałych.

Większość wykonywanych zawodów wiąże się z mniejszą bądź większą odpowiedzialnością, siedzącym trybem życia  i presją – wszystko to powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań. Chwilowe oderwanie od rzeczywistości i poświęcenie chociażby godziny dla siebie wśród zgiełku codziennych obowiązków to szansa dla organizmu na upragniony odpoczynek. Spędzając niejednokrotnie 1/3 doby w pracy powinniśmy pamiętać o równowadze pomiędzy wysiłkiem a wypoczynkiem.

 

 

Narodowy TEST Ryzyka Chorób Serca i Naczyń Mam Dobry Cholesterol

W czerwcu 2014 został zainaugurowany 3-letni Narodowy Program Walki z Zawałami, Udarami i Chorobami Układu Krążenia "Mam dobry cholesterol". Jego celem jest uświadomienie zagrożeń płynących z podwyższonego poziomu cholesterolu, oraz edukacja w zakresie profilaktyki chorób z nim związanych. Misją Programu jest dotarcie do każdego kto jest w grupie ryzyka i ocalenie życia tysiącom Polaków.

 

Już dziś rozwiąż Narodowy Test Ryzyka Chorób Serca i Naczyń "Mam dobry cholesterol" na www.mamdobrycholesterol.pl i określ jakie jest Twoje ryzyko zachorowania.

 

Narodowy Test Ryzyka Chorób Serca i Naczyń "Mam dobry cholesterol" stworzyły:

Sylwia Tumiłowicz - biolog środowiskowy
Urszula Kiwit - psycholog
Karolina Żak- psychodietetyk
Patrycja Młodnicka - biolog
Anna Malinowska - dietetyk medyczny, diet coach
Barbara Małysa - dietetyk-towaroznawca
Faustyna Ostróżka - Narodowy Program Walki z Zawałami, Udarami i Chorobami Układu Krążenia "Mam dobry cholesterol"







Komentarze
2015-10-26 11:47:37
~potegapiekna Niestety, coraz więcej ludzi zdaje się wyznawać zasadę "Żyj krótko, lecz intensywnie"... Żyją chwilą tu i teraz, nie myśląc o przyszłości. Zadbanie o zdrowie wymaga podjęcia konkretnych działań i porzucenia wygodnych (bo szybkich, prostych i łatwo dostępnych) nawyków. Wśród moich bezdzietnych znajomych mało którzy sami gotują, większość jada niezdrowo na mieście. Nie interesuje ich, co jedzą i czego dostarczają swojemu organizmowi. Zaspokajają potrzeby chwilowo i powierzchownie. Tak, jak już ktoś napisał, radykalne zmiany trudniej wprowadzić w życie. Właściwie, lepiej sprawdzi się nowy sposób odżywiania, a nie czasowa dieta. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też kiedy i jak. W moim przypadku sporo się zmieniło, gdy urodziłam Córkę - karmię piersią. Niedługo później okazało się, że mam objawy nietolerancji glutenu i nabiału, włącznie z jajami. To był szok, bo musiałam wykluczyć z diety to, co dotąd stanowiło jej podstawę! Początkowo było mi bardzo trudno, ale dzięki konsultacji dietetycznej oraz czytaniu blogów kulinarnych dla alergików znalazłam wiele inspiracji na smaczne i zdrowe dania :) Choćby amarantus, kasza jaglana, musy owocowe i warzywne. Wiele tradycyjnych potraw można przygotować wykorzystując zamienniki np. zamiast mleka krowiego - mleko sojowe, ryżowe albo kokosowe, zamiast mąki pszennej - mąkę jaglaną, kukurydzianą, z prosa czy z amarantusa, zamiast uczulającego kakao - karob. Teraz przygotowując Córce posiłki przygotowuję to samo dla siebie, ewent. delikatnie doprawiam :) Staram się też jeść częściej, a mniejsze porcje. Oczywiście, dieta to tylko jeden z czynników wpływających na zdrowie. Ważne są regularne badania, zwłaszcza w przypadku schorzeń wewnętrznych, które często nie dają bezpośrednich i widocznych objawów. Tu ważna jest profilaktyka. Ktoś zapyta "Po co?", ale przecież lepiej zapobiegać niż leczyć. Gdy się zwleka, aż dolegliwości będą uciążliwe, można być już za późno na leczenie...
2015-05-27 19:15:30
~szakirka Dokładnie często nie doceniamy własnego zdrowia ,dopóty ,dopóki nie zaczyna nam ono "szwankować " Ja przeszłam operację na otwartym sercu ,więc naprawdę współczuję osobą ,które muszą przejść przez to co ja .
Mimo iż ja nie zapracowałam sobie na mój stan zdrowia ,bo otrzymałam takie zdrowie od urodzenia ,uważam ,że tutaj ważna jest szybkość działania ,decyzję co do operacji należy podjąć wcześnie jeśli lekarze widzą ,że nie będzie lepiej tylko gorzej nie ma na co czekać ,moja mama niestety czekała i to sprawiło komplikacje ,operacja się udała ,ale całkowicie wady serca nie zlikwidowała ,lekarze co mogli to zrobili i jestem im za to wdzięczna .
2015-05-22 10:55:44
~Beatris20 Kasia Gryfin bo wielu ludzi nie docenia zdrowia dopóki nie staje przed czarną , zbliżającą się wizją , że może je bardzo szybko stracić "Szlachetne zdrowie. Nikt się nie dowie, jako smakujesz, dopoki się nie popsujesz".
2015-05-22 08:18:22
~Kasia Gryfin mój znajomy za kilka dni idzie na operację serca.Całe zycie robił wszystko,żeby na ta operacje zapracować,ale pamietam ten moment kiedy wrócił od lekarza kiedy pojawiły sie pierwsze problemy-nagle zmienił całe swoje zycie.Odstawił papierosy,alkohol,zaczał jeździć na rowerze,dieta.To oczywiscie wszystko było ważne,ale co mnie zaskoczyło-zaczął uświadamiać kolegów,że tak nie mozna dalej życ i trzeba o siebie dbać.Na wszystkich może nie podziała,ale ważne ,że wogóle rozmawiają o zdrowiu
2015-05-17 21:12:45
~wiki2011 Bardzo dobrze, że państwo podejmuje takie kroki, dzięki czemu społeczeństwo jest bardziej świadome ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych. Niestety obecny model życia sprzyja takim schorzeniom.
2015-05-12 21:54:58
~szakirka Ja niestety choruję na serducho od urodzenia ,mam do tego cienkie ścianki naczyń i poziom cholesterolu zawsze zawyżony był ale lekko, to też uwarunkowania genetyczne u mnie sprawiły .Mimo iż dbam o siebie ,a co idzie za tym zdrowo odżywiam i tańczę ,spaceruję ,na rowerku jeżdżę to niestety z wiekiem poziom złego cholesterolu wzrastał ,biorę od jakiegoś czasu leki i robię badania co 3 miesiące ,mam na wychowaniu 14 letnią córkę i mam dla kogo żyć .
2015-05-11 14:25:28
~Beatris20 Zły cholesterol zabija ludzi, ale ja sama widzę, że nie których nie da się zmienić. W moim otoczeniu ludzie badają jego poziom , ale co z tego skoro mimo bardzo wysokiego wskaznika nie potrafią zrezygnować z palenia, alkoholu, a jaką kolwiek aktywnością fizyczną są na bakier a dodatkowo zajadają się tłłstym jedzeniem i do tego bardzo przetworzonym. Nie potrafią i nie chcą zmienic swojego nudnego i leniwego stylu życia. Zauważyłam zresztą , że jesteśmy takim narodem którego aktywność przejawia się głównie w chodzeniu do pracy i na zakupy, a na sport tłumacznie "nie mam czasu". Zawsze znajdzie się czas na to na co mamy ochotę. Nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo m.in. właśnie cholesterol jest dla nas cichym zabójcą.

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Serum
z natką
3 w 1
FLOSLEK

Pojemność: 30 ml

Krem z groszkiem
na noc

FLOSLEK

Pojemność: 50 ml

Wiadomości branżowe

Koniec lutego to idealny moment na kolejne zakupy i przygotowania do nadchodzącego sezonu wiosna-lato 2020, ale również uzupełnienie garderoby o perełki z sezonu jesień-zima 2019/2020. Powoli, z nadzieją na szybką wiosnę i zielone pąki kwiatów na drzewach, kozaki będą ustępować lżejszym botkom, mokasynom, balerinom oraz...
Rozpoczęły się przygotowania do kolejnej edycji targów LOOK i beauty VISION 2020. Największe wydarzenie dla branży profesjonalistów w Polsce, odbędzie się w dniach 4-5 kwietnia 2020, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. To wyjątkowa edycja, ponieważ organizator świętować będzie jubileuszową, 20. edycję. Z...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Czy mogę pić kawę w ciąży? Czy kawa w ciąży jest szkodliwa? Wiele przyszłych mam zadaje sobie to pytanie. Lekarze jednoznacznie wskazują, że można pić kawę w ciąży, ale trzeba zmienić...
Czytaj więcej

Dla Niego

Często osoby, które starają się żyć zdrowo i aktywnie, zastanawiają się, czy mogą pozwolić sobie na słodką przekąskę. Jak poradzić sobie z zapotrzebowaniem na „coś słodkiego”?...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2020 COSMED Consulting / serwisuroda.pl