Kiełbasy to produkt spożywczy bardzo dobrze znany każdemu. Polska słynie ze smacznych kiełbas, a tradycja ich produkcji sięga bardzo odległych czasów. Na półce w dziale z wędlinami, kiełbasy stanowią bogatą ofertę. Wyróżnia ich różnorodność smaku, kształtu i rodzaju mięsa z którego zostały wyprodukowane. Wbrew temu co się utarło, można na ich bazie przygotować ciekawe propozycje kulinarne – nawet klasycznej wersji z wody można nadać ciekawej odsłony.
W tym kulinarnym konkursie kiełbasa jest głównym bohaterem, choć to nie zdarza się tak często w naszych domowych realiach. Szkoda, ponieważ na bazie kiełbasy można przygotować wiele ciekawych, niebanalnych propozycji. Mamy nadzieję, że właśnie ten konkurs to pokaże.
Oto przepis na nietypowe danie zaproponowane przez firmę Madej Wróbel - kiełbasa z pieca z tapenadą. Tapenada wywodzi się z południa Francji i jest pastą, której głównymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. Magdalena Matynia, główny technolog firmy Madej Wróbel proponuje przygotowanie tapenady w nieco bardziej wyrafinowany sposób - oprócz czarnych oliwek, dodajemy jeszcze koreczki helskie (anchois), suszone pomidory, musztardę rosyjską, ząbek czosnku, natkę pietruszki i sok z cytryny. To wszystko razem miksujemy i łączymy z kiełbasą z pieca Madej Wróbel. W rezultacie tworzymy doskonałą kompozycję na grilla lub patelnię. Danie smakuje najlepiej z ogórkami konserwowymi i świeżą, chrupiącą bagietką.
GRILLOWANA KIEŁBASA Z PIECA Z TAPENADĄ
Składniki na 4 porcje
• Kiełbasa z pieca Madej Wróbel 2 sztuki
• Suszone pomidory 1 słoik
• Czarne oliwki (bez zalewy) 1 słoik
• Koreczki helskie 1 małe opakowanie
• Ogórki konserwowe 1 mały słoik
• Musztarda rosyjska 1 słoik
• Ząbek czosnku
• Pęczek natki pietruszki
• Sok z cytryny
• Sól ziołowa, pieprz czarny w młynku
Przygotowanie: Przekrój kiełbasę w poprzek, oddzielając dolną część kiełbasy od górnej. Przygotuj tapenadę: zmiksuj dokładnie oliwki, suszone pomidory, koreczki helskie, czosnek, natkę, sok z cytryny i przyprawy. Rozsmaruj tapenadę na połówce kiełbasy, następnie połóż warstwę musztardy i nakryj górną częścią kiełbasy. Grilluj na ruszcie lub na aluminiowych tackach. Pokrój bagietkę i przygotuj ogórki do podania jako dodatek. Podziel gorącą kiełbasę na dwie części, a jeśli masz duży apetyt, nie przedzielaj i zjedz całą.
Na poniższym filmie możecie zainspirować się w przygotowaniu tego dania.
NAGRODY
Do zdobycia w tym konkursie są zestawy kabanosów firmy Madej Wróbel składające się z kabanosów wieprzowych, z drobiem oraz pikantnych chilli chorizo.
JAK ZDOBYĆ NAGRODY?
Po 1-sze. Przygotuj danie KIEŁBASA Z PIECA Z TAPENADĄ na podstawie przedstawionego powyżej przepisu.
Po 2-gie. Wykonaj zdjęcie przygotowanego dania i prześlij do nas na adres e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. i w temacie tego maila wpisz: Konkurs KIEŁBASA Z PIECA Z TAPENADĄ Przesyłając zdjęcie, każda osoba oświadcza, że jest jego autorem i jest ono wolne od praw autorskich innych osób. W mailu wraz ze zdjęciem należy podać imię i nazwisko osoby zgłaszającej udział w konkursie lub jej pseudonim.
ZASADY UDZIAŁU W AKCJI
1. Niniejsza akcja konkursowa organizowana jest przez portal www.serwisuroda.pl i rozpoczyna się dnia 12 października 2015 roku. Od tej daty można rozpocząć przesyłanie zgłoszeń konkursowych na zasadach opisanych powyżej i poniżej.
2. Akcja przeznaczona jest dla osób dorosłych, zamieszkałych na terenie Polski.
3. Przesyłane zdjęcia powinny być formatu jpg, png i nie mogą być większe (cięższe) niż 500 KB.
4. Osoby przesyłające zdjęcia w ramach tej akcji portalu www.serwisuroda.pl, automatycznie potwierdzają, że są ich autorami i/lub prawnymi ich właścicielami. Zdjęcia przesłane w ramach tej akcji nie będą wykorzystywane przez redakcję niniejszego portalu w żadnych innych sytuacjach poza wyłonieniem zwycięzców tej akcji.
5. Zdjęcia należy przesyłać do dnia 31 października 2015 r. włącznie. Później przesłane zgłoszenia nie będą rozpatrywane.
6. Nagrodami w tym konkursie są trzy zestawy kabanosów firmy Madej Wróbel opisane powyżej.
7. W niniejszej akcji zostaną nagrodzone łącznie zgłoszenia konkursowe 3-ch autorów nadesłanych prac tj. wyboru najciekawszych prac (zdjęć) dokona redakcja portalu z wszystkich nadesłanych zgłoszeń.
8. Autorzy zdjęć wybranych przez redakcję niniejszego portalu wyrażają zgodę na ich publikację na tym portalu i jego fanpage, wraz z wymieniem nazw ich autorów podanych w przesłanych zgłoszeniach czyli e-mailach.
9. Osoby zdobywające wymienione powyżej nagrody, nie ponoszą żadnych kosztów z tytułu udziału w akcji oraz przesłania do nich zdobytych nagród.
10. Jedna osoba może przesłać tylko jedno zgłoszenie (zdjęcie). Osoba, która prześle zgłoszenia konkursowe z różnych adresów e-mail, w chwili wykrycia tego przez redakcję portalu www.serwisuroda.pl, zostaje wykluczona z udziału w konkursie.
11. Redakcja przedstawi autorów wybranych zgłoszeń konkursowych na niniejszej stronie w komentarzu do niej oraz na fanpage portalu serwisuroda.pl dnia 9 listopada 2015 roku.
Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki na przełomie roku 2020/2021!
C+ Strategy
Stymulator
gładkiej skóry,
krem pod oczy
AVA
Pojemność:
15 ml
C+ Strategy
Multi-aktywny lifting,
krem na dzień
AVA
Pojemność:
50 ml