Reklama
Podziel się swoim przepisem i zdobądź niespodziankę!

Na naszym fanpage spotkał się z Waszym zainteresowaniem zainicjowany tam pomysł na konkurs na najciekawszy przepis na przetwory z warzyw i owoców. Jeśli Wy osobiście ich nie robicie, to może ktoś z rodziny ma ciekawy przepis na cukinię marynowaną, marynowaną paprykę faszerowaną, czy śliwki w zalewie lub gruszki. Sami zadecydujcie którym przepisem chcecie się pochwalić na łamach naszego serwisu. Sezon na przetwory właśnie trwa, więc konkurs jest bardzo na czasie.

 

 

 

Tradycja robienia przetworów warzywnych i owocowych sięga bardzo dawnych czasów. Niestety w związku z tym, że większość takich produktów jest dostępna na sklepowych półkach, coraz mniejsza populacja naszego kraju decyduje się na własnej roboty przetwory. Ceny pomidorów, ogórków, papryki czy jabłek i gruszek w tym okresie są najniższe w stosunku do innych pór roku. Dlatego robienie własnych przetworów teraz jest dość opłacalne. Poza tym w przypadku kiedy sami je robimy, wiemy dokładnie co się w nich znajduje i możemy wykonać je zawsze według własnych upodobać kulinarnych i zdrowotnych.

 

Co należy zrobić aby wziąć udział w tej akcji?

Propozycje przepisów, których jesteście autorami lub Wasi najbliżsi, zamieście na tej stronie poniżej w komentarzu, który możecie wykonać po zalogowaniu się w naszym serwisie lub prześlijcie na nasz adres mailowy - Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. z dopiskiem w temacie: Przepis

Prosimy wraz z każdym przekazanym przepisem podać jego autora. Wszystkie otrzymane przepisy opublikujemy na oddzielnej stronie naszego serwisu w sekcji - Kulinaria, a Wy zagłosujecie na najciekawsze przepisy, a my nagrodzimy ich autorów.

Na zgłoszenia przepisów czekamy do dnia 21 września 2014 roku.

 

 

 

Zasady udziału w akcji

1. Niniejsza akcja konkursowa rozpoczyna się dnia 28 lipca 2014 roku. Od tej daty można rozpocząć przesyłanie zgłoszeń na zasadach opisanych powyżej.

2. Zgłoszenia przepisów należy przesyłać do dnia 21 września 2014 włącznie. Każde zgłoszenie przepisu musi być podpisane imieniem i nazwiskiem/pseudonimem autora przepisu.

3. Akcja przeznaczona jest dla osób dorosłych, zamieszkałych na terenie Polski.

4. Redakcja nagrodzi autorów przepisów, które zostaną wskazane przez Czytelników portalu serwisuroda.pl jako najciekawsze. Wszystkie przesłane przepisy zostaną opublikowane w naszym serwisie pod koniec września 2014 r. w sekcji – Kulinaria. Tam Czytelnicy zagłosują na najciekawsze przepisy – wcześniej Redakcja poinformuje o tym na swoim fanpage.

5. Osoby zgłaszające w ramach tej akcji przepisy oświadczają, że mają do nich prawa i są one wolne od wszelkich praw autorskich.

6. Autorzy wybranych przez Czytelników naszego serwisu przepisów, otrzymają od Redakcji kosmetyczne niespodzianki.

7. Inne sprawy/sytuacje, które mogą pojawić się w trakcie trwania tej akcji, a które nie zostały ujęte w niniejszych zasadach,  Redakcja portalu serwisuroda.pl rozstrzyga na bieżąco.






Komentarze
2014-08-31 23:57:29
~maszkowa Przepis II
CARSKI OGÓREK
Carski bo zawsze określenie królewski wydawał nam się zbyt skromny.
2 kg zgrabnych jędrnych ogórków.
1 olbrzymia dorodna mocno czerwona papryka.
3 cebule średnie
2 szklaki... i teraz uwaga jak ktoś dba o linię to fruktozy a jak nie to cukru.
2 łyżki stołowe soli
1 szkl octu jeśli fruktoza lub 1,5 szkl octu jeśli cukier
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy.
i 0,5 szklanki wody.
Ogórki kroimy wzdłuż na 4. Paprykę i cebulkę kroimy w paski i wiórki. Resztę wrzucamy do gara oprócz octu i gotujemy z warzywami, pod koniec dolewamy ocet. Zalewamy ułożone w słoikach ogórki gorącym wywarem i przekręcamy do góry nogami by się zamknęły.

Przepis III
PAPRYCZKI ROZKOSZY
Wybieramy jak najmniejsze i najbardziej kształtne papryczki czerwone.
Marchew w talarki kroimy -4 szt
Pietruszkę korzeń trzemy na duże wióry - 1 szt
oraz potrzebne będę białe winogrona 0,5 kg o jak najdrobniejszych owocach. Doskonale sprawdzą się odmiany ogrodowe,
Przygotowujemy zalewę słodko kwaśną,
5 szklanek wody
szklanka cukru
szklanka octu
łyżka soli
oraz 2-3 łyżki oliwy.
Paprykę wydrążamy i myjemy ładujemy do niej warstwowo marchew pietruszkę i całe winogrona. Winogron musi być najwięcej a pietruszkę należy całą zużyć. Pozostałą marchew i winogrona układamy obok papryk w słoikach (najlepsze będą typu wek) Zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy max 15 - 20 min.
Istnieje wersja sałatkowa gdy papryki si=ę nie faszeruje a kroi w dużą kostkę. Jednak ja wole taka formę ponieważ tak wyjęta ze słoika papryka z kolorowym nadzieniem jest bardziej efektowna.

Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnego zaprawiania a potem smacznego !
2014-08-31 23:16:46
~maszkowa Zgłaszam 3 przepisy. Jeden jest mój a dwa są przepisami mojej (obecnie już prawie 100letniej (juupii!) najukochańszej Babci która całe swoje życie rozpieszczała cała rodzinę swoimi przetworami. Będąc dzieckiem i nastolatką spędzałam u niej większą część wakacji pomagając zbierać dary ogrodu i zgłębiając popołudniami tajniki konfitur i odpowiedzi na trudne pytania typu; dlaczego Suktinis jest lepszy do konfitury z jeżyn od Brandy.
W mojej rodzinie i kultywuję tę tradycję zapamiętale, oprócz ogórków nie robi się "zwykłych" przetworów. Tworzy się konfitury o których można pisać poematy, robi się warzywne marynaty które powinny odgórnie zostać okrzyknięte dobrem narodowym, a każde jest niezwykłe, kolorowe, pełne czarujących intensywnych zapachów. Każdy słoik zdobi się koronkami co jest przedmiotem komentarzy od dziesięcioleci a obecnie część słoików nawet się zgodnie z obecną moda decoupażuje.
Przepis I
NIEMORALNA KONFITURA POMARAŃCZOWO- JABŁKOWA.
Jest banalnie prosta i dlatego chcę się nią podzielić w nadziei, że może choć kilka młodych kobiet spróbuje i wprowadzi ją do swojego domu.
Jabłka myjemy, wycinamy gniazda, (nie obieramy) kroimy na drobniejsze kawałki i gotujemy na łyżce wody do paćki. Paćkę przecieramy przez sito (cedzak metalowy) . Nie obieramy bo w skórce są te najlepsze rzeczy i choć ciut trudniej jest je przecierać to warto się poświęcić. Wyciskamy ręcznie sok z dojrzałych słodkich pomarańczy. (sokowirówka elektryczna nie może być) Ja daję 300 ml na kg jabłek, ale rzecz jest względna ponieważ wszystko zależy jakie mamy jabłka. Łączymy sok z przetartymi jabłkami i do gara. I teraz finał. Potrzebny nam jest cukier żelujący 4:1. Można kierować się wskazówkami na opakowaniu ale ja robię to na oko. Gotuję i dodaję cukier, jak za mało to dodaję jeszcze a jak przesadzę to trochę dolewam soku pomarańczowego.
Wiem, że dla niektórych - na oko - jest pojęciem astrologicznym. Ale zachęcam do luźniejszego i bardziej kreatywnego podejścia, bo wiele zależy od j

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Foodie Miód Manuka Regenerujące Masło do ciała
Soraya

Regenerujące masło do ciała z Miodem Manuka, pochodzącego z najczystszych regionów Nowej Zelandii.

Ujędrniający Krem-Serum Intensywna Depigmentacja
Dermika

Ujędrniający krem-serum z wysokim stężeniem składnika depigmentacyjnego skutecznie walczy z przebarwieniami.

Wiadomości branżowe

Szeroko pojęta pomoc w zakresie opieki kosmetologicznej nad osobami znajdującymi się na różnych etapach choroby nowotworowej określana jest jako kosmetologia onkologiczna. To trudna i wymagająca subdyscyplina kosmetologii, obejmująca zabiegi pielęgnacyjne i upiększające, wymagająca dużej wiedzy, ciągłego dokształcania,...
Branża usług beauty jak nigdy do tej pory podlega wielu i jednocześnie szybkim zmianom. Czynników, które wpływają na ten stan rzeczy jest kilka. Przede wszystkim najważniejszym jest sam konsument, który jest świadomy swoich potrzeb, co należy w tym przypadku rozumieć iż ma on w stosunku do wizyty w salonie konkretne...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Miesiączka to nieodłączny element życia każdej kobiety. Kojarzona z bólem i dyskomfortem jest jednak oznaką prawidłowego rozwoju i zdrowia. Podczas menstruacji większość kobiet skarży...
Czytaj więcej

Dla Niego

Korzystanie z zabiegów medycyny estetycznej przez mężczyzn nie jest już w Polsce tematem tabu. Coraz więcej panów chce wyglądać młodziej i lepiej czuć się we własnej skórze. Z jakich...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Pobiegli wspólnie dla podopiecznych domów dziecka 13 października 2018 r. odbył się 1. Rodzinny Bieg Czas Na Wzrok, organizowany z okazji obchodów Światowego Dnia Wzroku. Wyjątkowe wydarzenie miało charakter sportowy i rodzinny, ale przede wszystkim – charytatywny....Czytaj więcej

Wyjątkowa lekcja WF-u w Poznaniu dzięki Always i Fundacji Otylii Ruch, to zdrowie – o prawdziwości tego powiedzenia mogły się przekonać uczennice z Wielkopolski, które 12 października 2018 r. wzięły udział w niezwykłej lekcji wychowania fizycznego. Młode Wielkopolanki  ćwiczyły pod okiem polskich...Czytaj więcej

Targi Mody Poznań Za nami kolejna edycja Targów Mody Poznań, a tym samym największych w Polsce targów dla branży fashion o charakterze kontraktacyjnym. Przypadający na ostatnie dni wakacji termin targów, upłynął pod znakiem umów handlowych, prezentacji trendów na najbliższe sezony...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2018 COSMED Consulting / serwisuroda.pl