Reklama
Kulinarny poradnik studenta czyli jak przetrwać

Niby śniadanie i sporadyczny obiad w barze mlecznym, duża ilość pustych kalorii w postaci przekąsek spożywanych wieczorową porą – tak zazwyczaj wygląda dzienne menu studenta. Poradzenie sobie ze szkolnymi obowiązkami wraz z finansowymi wyzwaniami nie jest wciąż łatwe. Podpowiadamy, co i jak jeść, żeby żywić się odpowiednio nie wydając przy tym więcej od innych.

Z pierwszym dniem października naukę rozpoczęło ponad 1,5 miliona studentów. Utożsamiane z tym faktem wkroczenie w dorosłość jest dla wielu z nich związane także z częściowym lub całkowitym usamodzielnieniem się. Pierwszy rok akademicki to pierwsza stancja i decydowanie o samym sobie. Imprezowe studenckie czwartki, długie weekendy, grupowe realizowanie projektów. Cóż więc znaczy wartościowy, ciepły posiłek, jeżeli na raz dostępnych jest tyle atrakcji i pokus? Dla niektórych takie danie to wyjątek od reguły – studenci mówią taki los, dla innych to już niemal codzienność. Mimo to, nadal pada pytanie gdzie dobrze i tanio zjeść? To jedno z ważniejszych pytań podczas całych studiów.

Parówka kulinarnym hitem

Kuchnia studencka rządzi się swoimi prawami, pewne jest jedno - studentów do wyjątkowej kreatywności mobilizuje sytuacja. Bo kto inny, jak nie studenci potrafią wyczarować najlepsze przekąski i dania niemal z niczego? Studenci w kuchni są zwykle śmiali w poczynaniach, lubią eksperymentować – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Parówki są wygodną i niedrogą opcją, dostępne w prawie każdym sklepie. spożywczym. Można je zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, pasują do wielu przepisów, do tego smakują równie dobrze o każdej porze dnia i roku – uzupełnia Wódkiewicz.
Do ulubionych dań studentów należą też te bazujące na produktach zbożowych tj. ryżu, makaronie i kaszy oraz warzywach, np. ziemniakach. Wciąż popularne są zupki chińskie oraz pierogi leniwe, które można zjeść w mlecznym barze już za kilka złotych.

Grupowe gotowanie sposobem na kryzys

Trzy największe kłamstwa studenta: od jutra się uczę, od jutra nie piję, nie jestem głodny - to żart, ale jak każdy zawiera ziarnko prawdy. Mimo, że studenckie zaciskanie pasa najczęściej zaczyna się właśnie od jedzenia, to głodny student jest już coraz rzadszym przypadkiem. Sposobami na kryzys są m.in. grupowe zakupy i gotowanie, które stało się trendy. Większość studentów gotuje samodzielnie, co jest przyjemną i jednocześnie praktyczną przerwą w ciągu dnia. Są jednak tacy, którzy bazują głównie na produktach przywiezionych z domu od rodziców. Studenci mawiają wtedy, że najlepszy jest poniedziałek – pierwszy dzień po spędzonym weekendzie w domu, dzień kiedy lodówka jest jeszcze pełna. W chwilach kryzysowych wielu szuka pomocy u współlokatorów, albo decyduje się na rozwiązania nieszablonowe. Niejedni gotowali już jajka w czajniku elektrycznym, przyrządzali sałatki z makaronu z zupki chińskiej z dodatkiem jogurtu czy pastę kanapkową ze wspomnianych już parówek. Tak zwany kryzysowy gips stanowi też dżem i keczup, które nadają się niemal do wszystkiego. Na jedzeniu nie powinno się oszczędzać – to jak przykazanie – mówi Wojtek, absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego. Po od­li­cze­niu kosztów miesz­ka­nia i ra­chun­ków, wydatki na jedzenie wynosiły zwykle ponad po­ło­wę mojego bu­dże­tu na utrzy­ma­nie, czyli ok. 300 złotych. Największą uwagę przywiązywałem do śniadania, po solidnym porannym posiłku zwykle już była tylko obiado-kolacja – dodaje.

Nie tracąc pieniędzy można jeść lepiej

Posiłki spożywane przez studentów, powinny dostarczać przede wszystkim dużo energii. Tym bardziej, że grafik studenta jest napięty, a dzień bardzo długi. Kilka godzin zajęć na uczelni, ćwiczenia fizyczne, spotkania, praca – to wyczerpujące czynności. Przy trybie życia, jaki praktykują żacy, często brakuje czasu, by jadać zdrowo i regularnie. Warto więc pamiętać o kilku zasadach, które nie obciążą portfela a jednocześnie pozwolą jadać lepiej.

- Przy zakupie produktów zwracaj uwagę na etykiety. Warto przecież wiedzieć, co się kupuje, w ten sposób można nabyć produkty lepszej jakości w tej samej cenie, co inne. Jeśli chodzi o parówki to najlepsze są te, wyprodukowane z czystego mięsa np. wieprzowego - Parówki Paryżanki zawierają aż 68%  mięsa.

- Zamień pieczywo jasne na razowe, pełnoziarniste. Pamiętaj też, że to z czerstwego chleba powstają najlepsze grzanki!

- Kupuj mniej, a częściej, tak żeby jedzenie było zawsze świeże, a jego data do spożycia nie ulegała przedawnieniu.

- Wykorzystuj resztki, pozostałości po poprzednich posiłkach. Np. wczorajszy rosół może dziś być barszczem lub pomidorówką, a mięso z zupy farszem bądź bazą świetnego sosu do makaronu. Wykorzystanie dań, których już nie zjemy można poprzedzić również ich zamrożeniem.

Dzięki stosowaniu tych zasad można wydawać na jedzenie mniej, a jeść dużo lepiej. Pozwoli to bez problemu nie tylko przetrwać od pierwszego do pierwszego dnia miesiąca, ale od sesji do sesji.

Komentarze
2014-07-17 12:56:37
~martus2833 Pamiętam cudowne, szalony akademickie czasy. Na szczęście gotowałyśmy wspólnie ze współlokatorkami.

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

OH! my LIPS Zestaw do makijażu ust
Eveline Cosmetics

Extension Volume Push Up Tusz do rzęs
Eveline Cosmetics

Wiadomości branżowe

Spółka Centrum Targowo-Kongresowe, zarządzająca obiektem Global Expo wybudowanym na dawnych terenach FSO, podpisała 5-letnią umowę o współpracy z Health and Beauty Media należącą do wiodącego organizatora targów kosmetycznych w Europie – Health and Beauty Group. W ramach kontraktu w latach 2019-2023 na terenie niedawno...
Szeroko pojęta pomoc w zakresie opieki kosmetologicznej nad osobami znajdującymi się na różnych etapach choroby nowotworowej określana jest jako kosmetologia onkologiczna. To trudna i wymagająca subdyscyplina kosmetologii, obejmująca zabiegi pielęgnacyjne i upiększające, wymagająca dużej wiedzy, ciągłego dokształcania,...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Deser, telefon komórkowy, a może sen? Od dawna wiadomo, że włosy odgrywają istotną rolę w kwestii poczucia własnej wartości. Czy sposób w jaki utrzymujesz relacje z innymi oraz twoje...
Czytaj więcej

Dla Niego

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest ona o około 20% grubsza i wydziela dwa razy więcej sebum,...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

O czterech takich, co mają wizję Wielkie firmy nie powstają przypadkiem. Twórcy takich gigantów, jak Apple czy Google przebyli długą drogę i zanim osiągnęli sukces, wiele razy się potknęli. Zaczynali w przysłowiowym garażu, z minimalnymi środkami na rozruch, ale towarzyszyła im jasna wizja,...Czytaj więcej

#ZmieńMyślenie z AVON Polki czują się bezpiecznie w swoim otoczeniu, ale tylko niewiele więcej niż połowa z nich wierzy w skuteczność systemu prawnego, gdy doświadcza niefizycznych form przemocy – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Fundacji AVON w 15 krajach świata.     Dlatego od...Czytaj więcej

KEVIN.MURPHY pierwszą marką kosmetyczną na świecie, wykorzystującą OWP Każdy kawałek plastiku, jaki kiedykolwiek został wyprodukowany, w dalszym ciągu znajduje się na Ziemi. Proces rozkładu tworzyw sztucznych wynosi nawet do 1000 lat. W wodach oceanicznych znajduje się już ponad 5...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2019 COSMED Consulting / serwisuroda.pl