Reklama
Orzeźwiające napoje i owocowe desery lata

Orzeźwienie, odżywienie, owocowe smaki, podróż – to elementy z którymi kojarzy się nam lato. Słoneczna pora roku dostarcza nam wielu soczystych i kolorowych produktów, które można na wiele sposobów wykorzystać w kuchni. Ogranicza nas tak naprawdę wyłącznie nasza wyobraźnia. Przedstawiamy nieskomplikowane przepisy, które można przygotować nawet w kilka minut. Mimo swojej prostoty mogą stać się gwiazdami nie jednego przyjęcia – w domu lub na świeżym powietrzu.

 

 

 


Sorbety na trzy sposoby

Składniki:
200 g cukru
200 ml wody
70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
400 ml wody

Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło.Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody.Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody.Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.

 

 

Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Składniki na 2 porcje:
1 szklanka soku ananasowego*
4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna
skórka otarta z 1 limonki
1/2 szklanki kruszonego lodu
1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
kilka cienkich plastrów cytryny i limonki
mięta do dekoracji

Na dno szklanek wsypujemy kruszony lód. Dodajemy plastry cytryny i limonki oraz miętę. Wlewamy po 2 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna na dno szklanek. Następnie wlewamy do każdej ze szklanek sok ananasowy. Uzupełniamy szklankę wodą gazowaną, dekorujemy startą skórką z limonki i cieszymy się orzeźwiającym napojem!

*Sok ananasowy możemy zamienić na schłodzone Prosecco, wówczas napój stanie się idealną propozycją na wieczorne letnie szaleństwo.

 

Orzeźwiająca panna cotta z owocowym kawiorem o smaku rabarbaru i mirabelki

Składniki na 2 porcje:

Panna cotta:
300 ml śmietany 30% tł.
200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
1 łyżka żelatyny
2 łyżki ciepłej wody

Owocowy kawior:
200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
3-4 g agaru
1/2 szklanki oleju

Śmietankę przelewamy do garnka i mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietanki dolewamy syrop Łowicz rabarbar i mirabelka oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczyń, w których będziemy podawać deser. Naczynia z panna cottą po wystudzeniu wkładamy do lodówki do stężenia.

Olej wstawiamy do lodówki i mocno go schładzamy. Szklankę z olejem można również włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika. Syrop Łowicz rabarbar i mirabelka mieszamy z agarem i mocno podgrzewamy. Gorący płyn wciągamy do zakraplacza i po kropelce wpuszczamy do zimnego oleju. Gdy kulki zastygną, odcedzamy je wtedy na sitku i przepłukujemy zimną wodą, żeby pozbyć się resztek oleju. Gotowy owocowy kawior wykładamy na stężałą panna cottę. Przed podaniem deser dekorujemy gałązką melisy lub mięty.

 


Orzeźwiający napój o smaku grejpfruta i pomelo z granitą

Składniki na 2 porcje

Granita:
1 szklanka syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
1 szklanka wody mineralnej niegazowanej

Lemoniada:
4 łyżki syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
400 ml wody mineralnej niegazowanej
listki świeżej mięty

Przygotowujemy granitę: Syrop Łowicz grejpfrut ipomelo mieszamy z wodą mineralną. Całość przelewamy do płytkiego naczynia i odstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy formę i za pomocą widelca rozbijamy cytrusowe lody. Granitę ponownie zamrażamy (1-2 godziny).

Przygotowujemy napój: Napój możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób(uzyskamy napój ombre, który wygląda bardzo efektownie). Syrop rozlewamy do szklanek. Całość odstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie dolewamy (delikatnie, po ściance szklanki) zmrożoną wodę. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.

Drugi sposób (uzyskamy napój jednolity, jasnoróżowy): Syrop mieszamy ze zmrożoną wodą. Lemoniadę rozlewamy do szklanek. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.


Koktajl grejpfrutowo-bananowy

Składniki na 5 porcji:
3 czerwone grejpfruty
3 banany
1 szklanka pokrojonych na cząstki truskawek
5 łyżek syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1 limonki
3 łyżki jogurtu naturalnego

Grejpfruty obieramy ze skórki i filetujemy, tzn. obieramy dokładnie ze wszystkich białych błonek. Obrane grejpfruty wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Dodajemy cząstki truskawek i obrane banany. Wlewamy syrop Łowicz i sok z cytryny. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i skórkę z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Koktajl podajemy najlepiej schłodzony, udekorowany listkami mięty.







Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Odżywcza
siła witaminy C

NIVELAZIONE

Zabieg S.O.S. do dłoni i paznokci.
Zestaw zawiera:
• peeling do dłoni
• serum do paznokci
• maska do dłoni
• rękawiczki

Parafinowe S.O.S.
dla dłoni

NIVELAZIONE

Trzystopniowa kuracja parafinowa do dłoni.
Zestaw zawiera:
• peeling do dłoni
• maska do dłoni
• rękawiczki

Wiadomości branżowe

Jak każdego roku targi BEAUTY FORUM & SPA otwierają branżowy sezon jesienno-zimowy. Jest to wydarzenie o charakterze biznesowym i edukacyjnym, skierowane do wszystkich osób związanych zawodowo z kosmetyką. Podczas każdej edycji tych targów, wiodące na polskim i międzynarodowym rynku firmy kosmetyczne prezentują swoje...
Listopad do bardzo dobry moment dla osób z branży usług beauty, pod względem możliwości pogłębiania wiedzy oraz pozyskiwania nowych kontaktów biznesowych. Wrzesień i październik to miesiące powrotu klienta z urlopu, a więc to czas na przygotowanie się do jego powitania i stworzenia ciekawej dedykowanej oferty. W...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

W połowie bieżącego roku odbyło się uroczyste otwarcie nowoczesnej, przyjaznej kobietom kliniki ginekologiczno-położniczej FemiClinic. Placówka ta oferuje pacjentkom kompleksowe badania i...
Czytaj więcej

Dla Niego

Anaboliki stosowane na przyrost masy mięśniowej, siły i wytrzymałości, niosą poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Nie tylko zaburzają pracę wielu narządów, m.in. wątroby lub serca,...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Paweł Ochman, autor bloga Weganon, wydaje książkę „Pyszności z roślin” Pasjonat zielonej, wegańskiej kuchni, przyjaciel chlorelli i ambasador Purella Food - Paweł Ochman z bloga Weganon – wydaje swoją pierwszą książkę kucharską „Pyszności z roślin”. To pozycja, która koniecznie musi...Czytaj więcej

„Let’s talk aboutgarbage”, czyli design na rzecz ekologiiŚwiadome zarządzanie i gospodarowanie odpadami to obecnie jedna z najważniejszych kwestii poruszanych na wielu płaszczyznach życia, także w architekturze. O tym, że ekologia idzie w parze z projektowaniem przekonują twórcy wystawy „Let’s...Czytaj więcej

Polskie vlogerki na The Master Class w Nowym Jorku z Kim Kardashian Mario Dedivanovic - jeden z najbardziej wpływowych makijażystów na świecie, oraz Kim Kardashian West - najczęściej fotografowana ikona piękna, poprowadzili w Nowym Jorku warsztaty The Master Class z zakresu...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2017 COSMED Consulting / serwisuroda.pl