Dynia – królowa kuchni

Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Z jej miąższu można stworzyć pożywną zupę, pyszne racuchy i placki, a także słodki sernik. Dodatkowo, bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, jak również magnez, fosfor, żelazo, wapń. Co ciekawe 100 g produktu zawiera jedynie 28 kcal. Jest więc smaczna, zdrowa i dietetyczna, dlatego warto mianować ją królową naszej jesiennej kuchni.

 

 

 

 

Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku, jednak bardzo szybko zyskała liczne grono miłośników. Zajadali się nią zarówno chłopi, jak i przedstawiciele wyższych klas. Jej szerokie zastosowanie cenione jest po dziś dzień. Jej miąższ i pestki wykorzystuje się m.in. do produkcji mąki oraz oleju. To zdrowotne warzywo można jeść na wiele sposobów – także na słodko.

 

Dyniowe muffinki z figami

Składniki:
250 g mąki pszennej
50g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
170 g cukru
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
2 duże jajka
300 g dyni piżmowej
50 ml mleka
150 g oleju kokosowego
120 g pokrojonych orzechów laskowych Bakalland
120 g pokrojonych rodzynek Bakalland
120 g pokrojonych fig Bakalland
1 opakowanie pestek dyni Bakalland

 

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).Dynię kroimy w plastry i pieczemy około 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, studzimy, okrajamy skórki i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i bakalie. W drugiej misce za pomocą rózgi mieszamy jajka, mleko, stopiony olej kokosowy i puree z dyni.Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki. Przygotowujemy formę do muffinek wykładając papilotkami do których wylewamy ciasto, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy do suchego patyczka. Aromatyczne babeczki gotowe!

 


Złotko na słodko – karpatka dyniowa

Składniki:

Ciasto:
1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
250 ml wody
125 g margaryny
4–5 jaj (w zależności od wielkości)
3 łyżki kakao

Nadzienie:
500 ml wody
450 g mrożonej lub świeżej dyni
1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
szczypta soli
200 g masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta
1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

Dekoracja:
½ szklanki cukru
płaska łyżka masła
1 opakowanie pestek dyni Bakalland

 

 

Pomysł na jesienny deser w niecodziennym wydaniu. Dyniowa karpatka.

Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 220oC (bez termoobiegu). Dwie tortownice o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Dynię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Kostkę dyni wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z odrobiną wody. Następnie dodajemy cukier cynamonowy, szczyptę soli i przykrywamy pokrywką, dusząc na średnim ogniu. Gdy kawałki dyni się rozpadną, miksujemy masę za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli purée zawiera nadmiar wody – odparowujemy na palniku, mieszając bez przykrycia przez kilka minut. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml wody, a pozostałą wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłego, lekko wystudzonego purée dyniowego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Obie masy miksujemy razem, dodając na koniec porcjami miękki tłuszcz. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem, pozostawiamy do czasu całkowitego roztopienia. Gdy zacznie brązowieć dodajemy masło, energicznie mieszając. Pestki dyni rozkładamy na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem. Gdy przestygnie – łamiemy na kawałki. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, przykrywam górną warstwą ciasta. Wierzch karpatki posypujemy kawałkami dyni w karmelu. Pycha!

 

Tarta z dynią

Składniki:

Ciasto:
1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
1 jajko
100 g zimnej margaryny
1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:
700 g dyni
200 ml śmietany 30%
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżka brązowego cukru
garść krojonych migdałów Bakalland

 

 

Dynia świetnie sprawdza się w tartach na ciepło, a dodając do niej odrobinę cynamonu i brązowego cukru rozgrzeje nawet najchłodniejsze spojrzenie!

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. Proste, prawda?

 

Ciasto dyniowo-karmelowe

Składniki:

Ciasto:
1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
1 jajo
100 g masła

Nadzienie:
800 g obranej i pokrojonej dyni
125 g serka mascarpone
2 jaja
120 g cukru trzcinowego muscavado
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:
1 puszka masy krówkowej Bakalland
1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland

 

 

Ciasto dyniowe w duecie z polewą karmelową i migdałami. Czy można lepiej zacząć popołudnie? Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem i dekorujemy posiekanymi migdałami – pysznie!

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl






Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

MILK THERAPY CONDITIONER
Ekspresowa odżywka

Intensywnie nawilża suche partie włosów, regeneruje i wygładza uszkodzone końcówki, bez efektu obciążenia.

Krem do rąk odmładzający
BOTANICAL

Polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, skłonnej do nierównomiernej pigmentacji oraz powstawania przebarwień.

Wiadomości branżowe

Powoli zaczynamy odliczanie do weekendu 6-7 kwietnia, kiedy to na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpocznie się największe w Polsce wydarzenie urodowe dla ekspertów w dziedzinie makijażu, stylizacji paznokci i fryzjerstwa. Prócz profesjonalnej oferty produktowej, będzie można wziąć udział w licznych...
Szeroko pojęta pomoc w zakresie opieki kosmetologicznej nad osobami znajdującymi się na różnych etapach choroby nowotworowej określana jest jako kosmetologia onkologiczna. To trudna i wymagająca subdyscyplina kosmetologii, obejmująca zabiegi pielęgnacyjne i upiększające, wymagająca dużej wiedzy, ciągłego dokształcania,...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne...
Czytaj więcej

Dla Niego

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest ona o około 20% grubsza i wydziela dwa razy więcej sebum,...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

O czterech takich, co mają wizję Wielkie firmy nie powstają przypadkiem. Twórcy takich gigantów, jak Apple czy Google przebyli długą drogę i zanim osiągnęli sukces, wiele razy się potknęli. Zaczynali w przysłowiowym garażu, z minimalnymi środkami na rozruch, ale towarzyszyła im jasna wizja,...Czytaj więcej

#ZmieńMyślenie z AVON Polki czują się bezpiecznie w swoim otoczeniu, ale tylko niewiele więcej niż połowa z nich wierzy w skuteczność systemu prawnego, gdy doświadcza niefizycznych form przemocy – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Fundacji AVON w 15 krajach świata.     Dlatego od...Czytaj więcej

KEVIN.MURPHY pierwszą marką kosmetyczną na świecie, wykorzystującą OWP Każdy kawałek plastiku, jaki kiedykolwiek został wyprodukowany, w dalszym ciągu znajduje się na Ziemi. Proces rozkładu tworzyw sztucznych wynosi nawet do 1000 lat. W wodach oceanicznych znajduje się już ponad 5...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2019 COSMED Consulting / serwisuroda.pl