Reklama
Świąteczny wieniec bezowy

Święta zbliżają się coraz większymi krokami. Czas pomyśleć o nowych dekoracjach i smakołykach na tę specjalną okazję. Na liście świątecznego menu nie może przecież zabraknąć cukierniczych wypieków. Makowiec oczywiście mocno wpisał się w tradycję świąteczną. Dlatego można zaskoczyć bliskich i przygotować coś zupełnie nowego. W tym roku zaskocz bezą Pavlova w kształcie świątecznego wieńca. Ten efektowny wypiek ozdobi stół, a także oczaruje smakiem i aromatem każdego gościa.

 

 

 

Krucha beza i delikatny krem tworzy pyszny duet. Świątecznego charakteru nadaje zapach żurawiny, plasterków pomarańczy i gałązek rozmarynu. Idealnie gładką masę ciasta uzyskasz dzięki cukrowi pudrowi. Natomiast posypując całość cukrem pudrem w tubie Diamant, stworzysz równomierną, śnieżnobiałą warstewkę. Deser nabierze iście zimowego akcentu.

 

Świąteczny wieniec bezowy

 

Składniki:

5 białek
250 g cukru pudru w kartoniku DIAMANT
1/2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
Świeża żurawina, połówki plastrów pomarańczy i gałązki rozmarynu do dekoracji
Cukier puder w tubie DIAMANT

 

 

 

 

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na niej okrąg ok. 20 cm średnicy. Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać, stopniowo zwiększając obroty do prawie najwyższych. Kiedy białka są już prawie ubite na sztywno, zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy beza jest już gładka wyłączamy mikser, dodajemy ocet i skrobię – miksujemy do połączenia, dosłownie kilka obrotów. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i wyciskamy bezy na narysowany na papierze okrąg, tak żeby tworzyły wieniec. Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C. Po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 120 °C. Pieczemy ok. 2 godz., aż beza stanie się chrupiąca. Śmietanę i mascarpone ubijamy razem, a następnie za pomocą rękawa z ozdobną końcówką wyciskamy na bezę. Dekorujemy żurawiną, pomarańczami i gałązkami rozmarynu. Posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 






Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

REGENERATING
BODY BALM
Regenerujący
balsam do ciała

Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

NOURISHING SHOWER GEL Odżywczy żel
pod prysznic
Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

Wiadomości branżowe

Zarząd Health and Beauty Media Sp. z o.o. informuje, iż w związku ze zmianą sytuacji epidemiologicznej, tj. faktem potwierdzenia w Polsce pierwszego przypadku zarażenia koronawirusem 2019-nCoV, wywołującym chorobę COVID-19, i po konsultacji z Wystawcami i Partnerami podjęto trudną, ale w  mniemaniu firmy słuszną decyzję o...
Kongres ma na celu ukazanie w szerokim ujęciu tematyki urody, określanej także jako rynek lub branżą beauty. Przede wszystkim firma COSMED Consulting, właściciel portalu serwisuroda.pl, pragnie poruszyć m.in. tematy nadal mało jeszcze popularne oraz zapoznać specjalistów branży beauty i ich klientów z nowościami różnych...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Nietrzymanie moczu uważane jest za jeden z ważniejszych problemów zdrowotnych XXI wieku i ma status choroby społecznej. Potrafi znacznie obniżyć jakość życia, dlatego w przypadku...
Czytaj więcej

Dla Niego

Pomimo nieopisanego postępu, jaki dokonał się przez lata w dziedzinie stomatologii oraz faktu, że ból w czasie leczenia to już przeszłość, ogromna liczba Polaków nadal panicznie boi się...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2020 COSMED Consulting / serwisuroda.pl