Świąteczne dania wzmacniające odporność

W tym roku przygotowując dania na świąteczny stół szczególnie warto pamiętać o tym, by były lekkostrawne i nie obciążały naszego żołądka, ponieważ wykazuje to niekorzystny wpływ na układ odpornościowy. Zadbajmy o to, by dania były nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki wzmacniające odporność. Nie trzeba przy tym od razu rezygnować z tradycji. Wystarczy wprowadzić czasami dosłownie jedną lub parę modyfikacji do receptur konkretnych potraw świątecznych.

 

 


Świąteczne zupy

Tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony jest zdrowy i lekkostrawny, ponieważ przygotowuje się go na wywarze warzywnym. Warto go wzbogacić własnoręcznie zrobionym zakwasem buraczanym, który korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Wykonanie zakwasu nie wymaga od nas dużo pracy: 1 kg grubo pokrojonych buraków wkładamy do kamionkowego garnka lub bardzo dużego słoja, dodajemy przynajmniej 1 główkę czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zalewamy przegotowaną wodą z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody) i zostawiamy na 5-7 dni w ciepłym miejscu. W okresie wzmożonej zachorowalności zakwas buraczany warto pić regularnie. Gotowy można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Ciasto na uszka do barszczu, czy innych pierogów, które podamy na świątecznym stole przygotujmy na bazie mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej.

Zupa grzybowa ze względu na jej tytułowy składnik jest bardziej obciążająca dla naszego żołądka, ale jeśli zjemy ją w „czystej postaci” lub ewentualnie zabielimy odrobiną jogurtu to mała porcja na pewno nam nie zaszkodzi. Łazanki do zupy grzybowej przygotujmy na bazie mąki pełnoziarnistej.

Na pozostałe świąteczne dni dietetyk poleca rosół. Od wieków uważany jest za zupę o właściwościach leczniczych. Inhaluje drogi oddechowe, rozgrzewa i działa przeciwwirusowo. Aby nasz rosół rzeczywiście miał takie działanie, warto ugotować go na drobiu z wolnego wybiegu i dobrej jakości, chudej wołowinie. Powinno też znaleźć się w nim mnóstwo warzyw, m.in. marchew, seler, pietruszka, cebula. Wrzućmy też kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Nie używajmy zbyt dużo soli. Zamiast niej polecam działające przeciwzapalnie imbir, czosnek i kurkumę. W celu osiągnięcia najlepszych walorów smakowych warto gotować go powoli, przez ok. 4 godziny. – rekomenduje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

 

Wigilijne i świąteczne dania na ciepło

Wigilijny stół to przede wszystkim ryby. Króluje karp, ale coraz częściej na polskich stołach pojawiają się też inne, jak np. łosoś, pstrąg czy dorsz.

W tym roku szczególnie zachęcam, by ryby ugotować na parze lub upiec w piekarniku, czyli bez panierki i nadmiaru tłuszczu, za to z dodatkiem ziół i w towarzystwie warzyw korzeniowych, które możemy ułożyć od razu obok ryby przed poddaniem jej obróbce termicznej. Ryby są dobrym źródłem witaminy D, która jest niezwykle ważna dla naszej odporności, dlatego warto jeść je regularnie. – zaleca Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Kapustę wigilijną ugotujmy z drobno posiekaną cebulą i niewielkim dodatkiem grzybów, ale bez wcześniejszego przesmażania na oleju. Unikniemy dzięki temu dodatkowych kalorii. W ten sam sposób przygotujmy też farsz do pierogów. Pierogi podajmy w wersji „z wody”, bez podsmażania, czy okrasy.

Jeśli w Wigilię trudno jest nam oprzeć się tradycyjnym przysmakom to dla równowagi w kolejnych dniach zjedzmy lżejsze dania i wykorzystajmy do nich składniki, które wzmacniają odporność. Oprócz pieczonych i uparowanych ryb dobrym wyborem będą chude mięsa jak pierś indyka czy udziec wołowy przyprawione kurkumą, imbirem, szałwią, tymiankiem, bazylią i oregano, które mają silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zrezygnujmy z tłustych i ciężkich sosów. Podajmy do tego surówkę z kiszonej kapusty
lub kiszonych ogórków z dodatkiem cebuli i dobrej jakości oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek. Kiszonki to dobre źródło witaminy C i korzystnie wpływają na rozwój dobrej flory bakteryjnej. Tradycyjne ziemniaki zastąpmy natomiast kaszą gryczaną lub jaglaną, brązowym ryżem albo komosą ryżową.

 

Lekkie przystawki i sałatki

Na tradycyjnym, polskim, wigilijnym stole nie powinno zabraknąć śledzi. Te w oleju dobrze odsączmy z jego nadmiaru przed podaniem, a przepisy na śledzie w śmietanie warto „odchudzić” zastępując ją jogurtem greckim.

Jeśli nie wyobrażamy sobie świąt bez sałatki jarzynowej to pamiętajmy, by oprócz gotowanych warzyw znalazł się tam również ogórek kiszony, cebula i jabłko, a majonez częściowo zastąpmy jogurtem przyprawionym kurkumą. W ramach eksperymentów kulinarnych warto upiec wegetariański pasztet.

Pasztety z warzyw i kasz są nie tylko zdrowe, ale i bardzo sycące. Mają też zdecydowanie mniej tłuszczu niż ich mięsne odpowiedniki. Na blogach kulinarnych znajdziemy wiele sprawdzonych i pysznych przepisów. Szczególnie polecamy wersje na bazie roślin strączkowych takich jak fasola, ciecierzyca lub soczewica ze względu na dużą ilość białka. Dzięki temu jest on nie tylko smaczny, ale i bardzo sycący. Taki pasztet jest dobry nie tylko „od święta”, ale i na co dzień jako smaczna i zdrowa alternatywa dla mięsa.

 

Deser bez wyrzutów sumienia

Zachęcamy do modyfikowania tradycyjnych przepisów na ciasta i używania zdrowszych zamienników, dzięki którym słodkości będą miały mniej tłuszczu, węglowodanów i cukrów prostych. Zwykłą mąkę pszenną zastąpmy np. mąką pełnoziarnistą, ugotowaną kaszą jaglaną lub mielonymi orzechami. Zamiast masła i margaryny dodajmy dobrej jakości olej rzepakowy, a cukier zastąpmy ksylitolem lub zmiksowanymi daktylami. Boże Narodzenie to również czas cytrusów. Mandarynki, pomarańcze i grapefruity to oprócz dobrego źródła witaminy C również doskonały, niskokaloryczny deser. Pamiętajmy, by przed obraniem najpierw umyć je pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się ze skórki konserwantów. W ten sam sposób warto też myć suszone owoce do kompotu wigilijnego zanim wrzucimy je do garnka.

 

 

 

Komentarze
2020-12-15 15:22:27
~Aneczka33 U mnie jak co roku będą tradycyjne potrawy wigilijne :)
2020-12-10 10:43:40
~Monika U mnie będzie obowiązkowo ryba i fasolka z cebulką, to super witaminy i sole mineralne, które podnoszą odporność

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki na przełomie roku 2020/2021!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

ROSE PATCHOULI
Mgiełka do ciała dla kobiet
NOU

Pojemność:
200 ml

Naturalne SERUM do RZĘS
INVEO

Pojemność:
3,5 ml

Wiadomości branżowe

B2Beauty Trends Show to event poświęcony branży beauty w Polsce. To nie tylko najlepsi wystawcy i bogata oferta skierowana do przedstawicieli biznesu, ale także kompleksowe warsztaty i konferencje, będące trampoliną do rozwoju! Już 7 kwietnia 2021 roku zapraszamy na PGE Narodowy, by poznać piękną i biznesową stronę Warszawy....
Koniec lutego to idealny moment na kolejne zakupy i przygotowania do nadchodzącego sezonu wiosna-lato 2020, ale również uzupełnienie garderoby o perełki z sezonu jesień-zima 2019/2020. Powoli, z nadzieją na szybką wiosnę i zielone pąki kwiatów na drzewach, kozaki będą ustępować lżejszym botkom, mokasynom, balerinom oraz...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Czy mogę pić kawę w ciąży? Czy kawa w ciąży jest szkodliwa? Wiele przyszłych mam zadaje sobie to pytanie. Lekarze jednoznacznie wskazują, że można pić kawę w ciąży, ale trzeba zmienić...
Czytaj więcej

Dla Niego

Często osoby, które starają się żyć zdrowo i aktywnie, zastanawiają się, czy mogą pozwolić sobie na słodką przekąskę. Jak poradzić sobie z zapotrzebowaniem na „coś słodkiego”?...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2021 COSMED Consulting / serwisuroda.pl