Reklama
Dyniowate na talerzu

Mimo ich różnorodności i towarzyszących temu zalet kulinarnych tych roślin, w Polsce nadal są bardzo niedoceniane. Dyniowate prócz walorów smakowych dysponują bogatym składem odżywczych substancji, których często brakuje w naszej diecie. Chodzi m. in. o karoten, witaminę c, kwas foliowy, błonnik oraz związki mineralne. Szkoda, że nie potrafimy wykorzystać gastronomicznego potencjału tych warzyw. Mamy jednak nadzieję, że poprzez tą publikację zmienimy to, pokazując ogrom możliwości.

 

 

 

Dyniowate pochodzą z ciepłych krajów, dlatego mają duże wymagania cieplne oraz świetlne i pokarmowe. Należą do roślin jednorocznych i można uprawiać je z siewu, który należy przeprowadzić najlepiej po majowych przymrozkach czyli w połowie maja. Do tej grupy warzyw należą między innymi dynia, ogórek, cukinia, patison, melon i arbuz. Te dwa ostatnie ze względu na szczególne wymagania pogodowe (wysoka temperatura, duża ilość słońca) w Polsce uprawiane są tylko w szklarniach. Najpopularniejsza jest za to  dynia, a jej owoc króluje na naszych stołach jesienią. W tym czasie posiada największą wartość odżywczą. Ta pomarańczowa roślina jest niskokaloryczna, zawiera B-karoten, ma sporo potasu i witamin z grupy B. Ponadto idealnie nadaje się na przetwory, nie tracąc swoich właściwości. Prezentujemy kilka prostych przepisów, które sprawdzą się na każdą okazję.

 

Faszerowaną dynię można przyrządzić na wiele sposobów, przygotowując „środek” na bazie różnych rodzajów mięs i dodatków. Ograniczeniem będzie jedynie nasza kulinarna wyobraźnia i gust. Tym razem proponujemy coś smacznego i lekkiego – farsz z ryżem i warzywami. Na początek odkrawamy górną część  dyni i usuwamy nasiona. Środek nacieramy mieloną papryką wcześniej wymieszaną z pieprzem ziołowym oraz solą. Następnie drobno kroimy cebulę, czosnek, szczypiorek i cukinię. Pomidory parzymy, a potem obrane ze skórki kroimy w ćwiartki. Ugotowany ryż łączymy z  warzywami, orzechami i oliwą. Na końcu farsz doprawiamy do smaku i napełniamy nim wnętrze dyni. Danie przykrywamy „czapeczką” i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.

 

Dynia marynowana w occie - można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań, przepis jest niezwykle prosty. Warzywo obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i zabieramy się do przygotowania zalewy. Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dodajemy ocet. Do zagotowanej zalewy wrzucamy kawałki dyni. Na końcu układamy warzywo w słoikach i przyprawiamy imbirem.

 

Krem z dyni to prawdziwy klasyk, który doskonale sprawdzi się w zimowe wieczory. Potrawę możemy przygotować w zaledwie 40 minut, a jej przyrządzenie nie powinno sprawić kłopotu nawet osobom stawiającym w kuchni pierwsze kroki. Wystarczy w garnku rozgrzać masło i oliwę, a następnie dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz odrobinę kuminu. Całość dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki dyni i podsmażamy, a potem razem z wywarem gotujemy przez 20 minut. Na końcu zupę miksujemy razem z serem pleśniowym. Danie podajemy z pieczywem, a jeśli chcemy zaskoczyć gości, możemy zaserwować ją w wydrążonej dyni.

 

Z dyni można przygotować aromatyczną zupę, placki, ciasta, muffinki, a także wykorzystać jako dodatek do mięsa, sosów, ryżu czy makaronu. Ciekawą propozycją będzie również pieczona dynia w orientalnym stylu serwowana z ryżem ugotowanym w mleku kokosowym. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad, idealny na chłodne dni. Smak potrawy warto wzbogacić poprzez użycie na przykład ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Zawarte w nim suszone warzywa dopełnią całości potrawy i wzbogacą walory odżywcze, a danie pozostanie lekkie i zdrowe.

 

Ryż w mleku kokosowym z pieczona dynią
4 porcje
Danie wegańskie, bezglutenowe
Czas przygotowania – ok. 1 godzina

Składniki:

1 kg dyni, waga liczona ze skórą
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
1 puszka mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu (kminu włoskiego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
5 liści curry
szczypta soli

dodatkowo
garść liści świeżej kolendry
posiekane świeże chili

 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umytą i obraną dynię kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Całość mieszamy tak, by przyprawy pokryły wszystkie kawałki dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.

Ryż warto zacząć przygotowywać, gdy dynia będzie na wpół upieczona. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy 2 minuty, dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy jeszcze minutę. Jeżeli nie mamy dostępu do przypraw wymienionych w przepisie możemy użyć sprawdzonej mieszanki curry. Dodajemy całe opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką, smażymy jeszcze ok. 2 minut tak, by cały ryż pokrył się tłuszczem i przyprawami. Dodajemy mleko koksowe i mieszamy. Do puszki po mleku nalewamy do pełna wodę i wlewamy ją do ryżu. Ryż gotujemy na małym ogniu, co kilka minut mieszając, gdyż w gęstym sosie może się łatwo przypalić. Jeżeli sos za szybko odparuje można dolać jeszcze trochę wody.

Gorący ryż podajemy z dynią prosto z pieca, całość posypujemy posiekaną kolendrą i chili.

 

Czas na patisona

W kuchni walory wizualne patisona ustępują miejsca jego smakowi. Śmiało konkuruje z dynią, cukinią czy kabaczkiem. Jego wszechstronne zastosowanie m. in. do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych kompozycji smakowych. Niedojrzałe jeszcze patisony możemy spożywać ze skórą, natomiast te nieco starsze zaleca się obrać. Młodych owoców patisona używa się głównie do zrobienia świeżej surówki. Aby ją przygotować wystarczy tylko zetrzeć warzywo na tarce i doprawić lekkim sosem winegret. Na jego bazie możemy także przygotować zupę krem. Patison nadaje się również jako dodatek do zup jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą tak jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po wydrążeniu miąższu wypełniamy go dowolnym  farszem: warzywnym, mięsnym, grzybowym czy serowym. Nafaszerowane warzywo zapiekamy, a na koniec polewamy salsą z pomidorów i czosnku. Patisonem zastąpimy również ziemniaka, który podobnie jak on wcieli się w rolę frytek. Wystarczy pokroić go w cienkie zapałki i usmażyć na gorącym oleju – poleca takie rozwiązanie Tomasz Kwaśniewski, menadżer marki MOSSO.

 

 

Dossier produktów:

Ryż z pomidorami i papryką

Składniki: ryż (min. 70%), soczewica czerwona, pomidor suszony (min. 4%), papryka suszona (min. 2%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)

 

 

 

 

 

 

Masa netto: 250 g

Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł

 




Komentarze
2015-02-27 14:39:36
~Beatris20 Widziałam już tyle przepisów na dania z dynii a nigdy nie odważayłam się żadnego wykonać. W następnym sezonie dyniowym muszę to zmienić :)
2014-11-27 15:06:52
~Magdalena Jarkiewicz Zupy krem,marynowane i w occie bardzo lubię.Przy najbliższej okazji wypróbuję faszerowaną dynię oraz ryż w mleku z pieczoną dynią.Natomiast patisony często dodaję do lecza.
2014-11-26 16:30:59
~szakirka ja robię zupę dyniową z lanymi kluskami podawaną na słodko lub zupę -krem z dyni podawany na ostro , również polecam kompocik z dyni
2014-11-25 09:10:33
~Aneczka33 Fajne przepisy, moim ulubionym daniem z dyni jest zupa z grzankami- uwielbiam :)

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

EsthiCell PURE NATURE ANTI-AGING CREAM-SERUM / Krem-Serum odmładzający do twarzy i szyi

Preparat typu krem i serum 2 w 1.


EsthiCell MULTI-ACTIVE PEELING / Wielozadaniowy peeling naprawczy


Zawiera enzymy roślinne, kwas migdałowy, ekstrakty roślinne oraz korund.

Wiadomości branżowe

Odbywające się dwa razy w roku największe święto mody w Polsce, to doskonała okazja dla osób z branży mody do zapoznania się z ofertą przedsiębiorców na sezony wiosna/lato 2020 oraz jesień-zima 2019/2020. Tym razem oferta rozszerzona zostanie o modę ekologiczną, a podczas Kongresu Fachowców podjęte zostaną m. in....
Powoli zaczynamy odliczanie do weekendu 6-7 kwietnia, kiedy to na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpocznie się największe w Polsce wydarzenie urodowe dla ekspertów w dziedzinie makijażu, stylizacji paznokci i fryzjerstwa. Prócz profesjonalnej oferty produktowej, będzie można wziąć udział w licznych...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Obrzęki w czasie ciąży to nieodłączny problem przyszłych mam, szczególnie latem, kiedy temperatury sięgają 30°C. Często dotyczą kończyn dolnych i wiążą się z utrudnionym odpływem...
Czytaj więcej

Dla Niego

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest ona o około 20% grubsza i wydziela dwa razy więcej sebum,...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

O czterech takich, co mają wizję Wielkie firmy nie powstają przypadkiem. Twórcy takich gigantów, jak Apple czy Google przebyli długą drogę i zanim osiągnęli sukces, wiele razy się potknęli. Zaczynali w przysłowiowym garażu, z minimalnymi środkami na rozruch, ale towarzyszyła im jasna wizja,...Czytaj więcej

#ZmieńMyślenie z AVON Polki czują się bezpiecznie w swoim otoczeniu, ale tylko niewiele więcej niż połowa z nich wierzy w skuteczność systemu prawnego, gdy doświadcza niefizycznych form przemocy – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Fundacji AVON w 15 krajach świata.     Dlatego od...Czytaj więcej

KEVIN.MURPHY pierwszą marką kosmetyczną na świecie, wykorzystującą OWP Każdy kawałek plastiku, jaki kiedykolwiek został wyprodukowany, w dalszym ciągu znajduje się na Ziemi. Proces rozkładu tworzyw sztucznych wynosi nawet do 1000 lat. W wodach oceanicznych znajduje się już ponad 5...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2019 COSMED Consulting / serwisuroda.pl