Reklama
Dyniowate na talerzu

Mimo ich różnorodności i towarzyszących temu zalet kulinarnych tych roślin, w Polsce nadal są bardzo niedoceniane. Dyniowate prócz walorów smakowych dysponują bogatym składem odżywczych substancji, których często brakuje w naszej diecie. Chodzi m. in. o karoten, witaminę c, kwas foliowy, błonnik oraz związki mineralne. Szkoda, że nie potrafimy wykorzystać gastronomicznego potencjału tych warzyw. Mamy jednak nadzieję, że poprzez tą publikację zmienimy to, pokazując ogrom możliwości.

 

 

 

Dyniowate pochodzą z ciepłych krajów, dlatego mają duże wymagania cieplne oraz świetlne i pokarmowe. Należą do roślin jednorocznych i można uprawiać je z siewu, który należy przeprowadzić najlepiej po majowych przymrozkach czyli w połowie maja. Do tej grupy warzyw należą między innymi dynia, ogórek, cukinia, patison, melon i arbuz. Te dwa ostatnie ze względu na szczególne wymagania pogodowe (wysoka temperatura, duża ilość słońca) w Polsce uprawiane są tylko w szklarniach. Najpopularniejsza jest za to  dynia, a jej owoc króluje na naszych stołach jesienią. W tym czasie posiada największą wartość odżywczą. Ta pomarańczowa roślina jest niskokaloryczna, zawiera B-karoten, ma sporo potasu i witamin z grupy B. Ponadto idealnie nadaje się na przetwory, nie tracąc swoich właściwości. Prezentujemy kilka prostych przepisów, które sprawdzą się na każdą okazję.

 

Faszerowaną dynię można przyrządzić na wiele sposobów, przygotowując „środek” na bazie różnych rodzajów mięs i dodatków. Ograniczeniem będzie jedynie nasza kulinarna wyobraźnia i gust. Tym razem proponujemy coś smacznego i lekkiego – farsz z ryżem i warzywami. Na początek odkrawamy górną część  dyni i usuwamy nasiona. Środek nacieramy mieloną papryką wcześniej wymieszaną z pieprzem ziołowym oraz solą. Następnie drobno kroimy cebulę, czosnek, szczypiorek i cukinię. Pomidory parzymy, a potem obrane ze skórki kroimy w ćwiartki. Ugotowany ryż łączymy z  warzywami, orzechami i oliwą. Na końcu farsz doprawiamy do smaku i napełniamy nim wnętrze dyni. Danie przykrywamy „czapeczką” i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.

 

Dynia marynowana w occie - można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań, przepis jest niezwykle prosty. Warzywo obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i zabieramy się do przygotowania zalewy. Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dodajemy ocet. Do zagotowanej zalewy wrzucamy kawałki dyni. Na końcu układamy warzywo w słoikach i przyprawiamy imbirem.

 

Krem z dyni to prawdziwy klasyk, który doskonale sprawdzi się w zimowe wieczory. Potrawę możemy przygotować w zaledwie 40 minut, a jej przyrządzenie nie powinno sprawić kłopotu nawet osobom stawiającym w kuchni pierwsze kroki. Wystarczy w garnku rozgrzać masło i oliwę, a następnie dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz odrobinę kuminu. Całość dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki dyni i podsmażamy, a potem razem z wywarem gotujemy przez 20 minut. Na końcu zupę miksujemy razem z serem pleśniowym. Danie podajemy z pieczywem, a jeśli chcemy zaskoczyć gości, możemy zaserwować ją w wydrążonej dyni.

 

Z dyni można przygotować aromatyczną zupę, placki, ciasta, muffinki, a także wykorzystać jako dodatek do mięsa, sosów, ryżu czy makaronu. Ciekawą propozycją będzie również pieczona dynia w orientalnym stylu serwowana z ryżem ugotowanym w mleku kokosowym. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad, idealny na chłodne dni. Smak potrawy warto wzbogacić poprzez użycie na przykład ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Zawarte w nim suszone warzywa dopełnią całości potrawy i wzbogacą walory odżywcze, a danie pozostanie lekkie i zdrowe.

 

Ryż w mleku kokosowym z pieczona dynią
4 porcje
Danie wegańskie, bezglutenowe
Czas przygotowania – ok. 1 godzina

Składniki:

1 kg dyni, waga liczona ze skórą
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
1 puszka mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu (kminu włoskiego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
5 liści curry
szczypta soli

dodatkowo
garść liści świeżej kolendry
posiekane świeże chili

 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umytą i obraną dynię kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Całość mieszamy tak, by przyprawy pokryły wszystkie kawałki dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.

Ryż warto zacząć przygotowywać, gdy dynia będzie na wpół upieczona. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy 2 minuty, dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy jeszcze minutę. Jeżeli nie mamy dostępu do przypraw wymienionych w przepisie możemy użyć sprawdzonej mieszanki curry. Dodajemy całe opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką, smażymy jeszcze ok. 2 minut tak, by cały ryż pokrył się tłuszczem i przyprawami. Dodajemy mleko koksowe i mieszamy. Do puszki po mleku nalewamy do pełna wodę i wlewamy ją do ryżu. Ryż gotujemy na małym ogniu, co kilka minut mieszając, gdyż w gęstym sosie może się łatwo przypalić. Jeżeli sos za szybko odparuje można dolać jeszcze trochę wody.

Gorący ryż podajemy z dynią prosto z pieca, całość posypujemy posiekaną kolendrą i chili.

 

Czas na patisona

W kuchni walory wizualne patisona ustępują miejsca jego smakowi. Śmiało konkuruje z dynią, cukinią czy kabaczkiem. Jego wszechstronne zastosowanie m. in. do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych kompozycji smakowych. Niedojrzałe jeszcze patisony możemy spożywać ze skórą, natomiast te nieco starsze zaleca się obrać. Młodych owoców patisona używa się głównie do zrobienia świeżej surówki. Aby ją przygotować wystarczy tylko zetrzeć warzywo na tarce i doprawić lekkim sosem winegret. Na jego bazie możemy także przygotować zupę krem. Patison nadaje się również jako dodatek do zup jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą tak jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po wydrążeniu miąższu wypełniamy go dowolnym  farszem: warzywnym, mięsnym, grzybowym czy serowym. Nafaszerowane warzywo zapiekamy, a na koniec polewamy salsą z pomidorów i czosnku. Patisonem zastąpimy również ziemniaka, który podobnie jak on wcieli się w rolę frytek. Wystarczy pokroić go w cienkie zapałki i usmażyć na gorącym oleju – poleca takie rozwiązanie Tomasz Kwaśniewski, menadżer marki MOSSO.

 

 

Dossier produktów:

Ryż z pomidorami i papryką

Składniki: ryż (min. 70%), soczewica czerwona, pomidor suszony (min. 4%), papryka suszona (min. 2%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)

 

 

 

 

 

 

Masa netto: 250 g

Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł

 




Komentarze
2015-02-27 14:39:36
~Beatris20 Widziałam już tyle przepisów na dania z dynii a nigdy nie odważayłam się żadnego wykonać. W następnym sezonie dyniowym muszę to zmienić :)
2014-11-27 15:06:52
~Magdalena Jarkiewicz Zupy krem,marynowane i w occie bardzo lubię.Przy najbliższej okazji wypróbuję faszerowaną dynię oraz ryż w mleku z pieczoną dynią.Natomiast patisony często dodaję do lecza.
2014-11-26 16:30:59
~szakirka ja robię zupę dyniową z lanymi kluskami podawaną na słodko lub zupę -krem z dyni podawany na ostro , również polecam kompocik z dyni
2014-11-25 09:10:33
~Aneczka33 Fajne przepisy, moim ulubionym daniem z dyni jest zupa z grzankami- uwielbiam :)

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

REGENERATING
BODY BALM
Regenerujący
balsam do ciała

Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

NOURISHING SHOWER GEL Odżywczy żel
pod prysznic
Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

Wiadomości branżowe

Rozpoczęły się przygotowania do kolejnej edycji targów LOOK i beauty VISION 2020. Największe wydarzenie dla branży profesjonalistów w Polsce, odbędzie się w dniach 4-5 kwietnia 2020, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. To wyjątkowa edycja, ponieważ organizator świętować będzie jubileuszową, 20. edycję. Z...
Celem kongresu jest zapoznanie uczestników z problematyką leczenia i pielęgnacji skóry problematycznej, a także przyczyn zewnętrznych i wewnętrznych tych problemów. Tegoroczna edycja kongresu obejmuje interdyscyplinarną wiedzę z zakresu kosmetologii, zdrowia, psychologii. W programie znajdą się wykłady, podczas których...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Co łączy takie zawody jak kosmetyczka, fryzjerka, lekarz, pielęgniarka, kucharz, kelner czy nauczyciel? Osoby, które je wykonują przez większość czasu w pracy chodzą lub stoją. Długie...
Czytaj więcej

Dla Niego

Gęsta i zadbana, a także odpowiednio dobrana do kształtu twarzy broda stanowi jeden z ważnych atrybutów męskości, a od kilku sezonów nie wychodzi z mody. Co jednak zrobić jeśli nasz zarost...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

65% Polaków nadal nie zdecydowało, czy skorzysta z Pracowniczych Planów Kapitałowych Aż 65% Polaków nie wie, jaką decyzję podejmie w sprawie partycypacji w Pracowniczych Planach Kapitałowych. Co czwarty (25%) uważa, że PPK ma więcej zalet niż wad, a co piąty (20%) ma odmienne zdanie. To wyniki badań...Czytaj więcej

Dr Szczyt otwiera nową klinikę w Warszawie Dr Szczyt to chirurg plastyk, który w swojej klinice od ponad 15 lat pomaga Polakom i uczy jak rozsądnie korzystać z chirurgii plastycznej. Teraz, wspólnie ze swoim wieloletnim współpracownikiem i przyjacielem dr Michałem Charytonowiczem, ulicy Waflowej 7a...Czytaj więcej

Rexona Wyzwanie 5000 kroków „Więcej ruchu, więcej z życia” przekonuje marka Rexona, zachęcając do podjęcia aktywności fizycznej i zmiany stylu życia na zdrowszy. Dlaczego? Bowiem, jak pokazują badania aż  38 procent Polaków przyznaje się do zerowej aktywności ruchowej, a brak ruchu przyczynia...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2019 COSMED Consulting / serwisuroda.pl