Kulinarne propozycje na przyjęcie w ogrodzie

Spotkania z bliskimi, czy wspólne grillowanie ze znajomymi to oznaka nadchodzącego lata. Cieplejsze dni skutecznie zachęcają nas nie tylko do aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale również do wspólnych posiłków na łonie natury. Czym jednak zaskoczyć gości, nie spędzając całego popołudnia w kuchni? Na szczęście jest kilka sposobów na ciekawe i efektowne dania.

 

 

 


Spotkanie ze znajomymi to doskonały sposób na letnie wieczory. W odróżnieniu od codziennych posiłków, zazwyczaj zależy nam na podaniu czegoś nie tylko smacznego i zdrowego, ale przede wszystkie efektownie wyglądającego. Spędzanie kilku godzin przed przyjęciem w kuchni, zazwyczaj nie wchodzi w grę. Wystarczy mieć pod ręką np. ryż ze szpinakiem lub zupę z soczewicy z serii Dania Babci Zosi, aby przygotować niezwykle interesujące propozycje dań, które zaskoczą gości.

Dolmy – małe gołąbki z liści winogron urzekną każdego łasucha nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Niezwykle soczyste i aromatyczne, z dodatkiem oliwy, chleba i fety znikną z talerzy w kilka chwil. Co ważne, potrawę można przygotować nawet kilka dni wcześniej.

Z kolei zupę z soczewicy zapiekaną pod ciastem francuskim przygotujemy niezwykle szybko, a efekt, jaki uzyskamy, zachwyci wszystkich. Smaczna, kusząca ciekawym smakiem, z dodatkiem delikatnie pikantnej czarnuszki stworzy niezapomniane doznania smakowe. Łatwe i smaczne potrawy, zaskoczą wszystkich znajomych,  a nam nie zabiorą zbyt wiele czasu, który lepiej spędzić na świeżym powietrzu razem z gośćmi.

 

 

DOLMY- Gołąbki z liści wionogron z ryżem

ok. 40 sztuk
czas przygotowania: ok. 60 minut
czas pieczenia: ok. 30-40 minut
danie wegańskie, bezglutenowe

 

Składniki:

1 opakowanie Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
1 opakowanie suszonej włoszczyzny SyS
1 słoik liści winogron (ok 250 g liści-waga bez zalewy) lub 40-50 świeżych liści
ok. 150g koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty pieprzowej
sól
pieprz
ok. 0,5 l oliwy

 

Przygotowanie

Ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym samym czasie możemy przygotować wywar z suszonej włoszczyzny. W tym celu zalewamy susz 1,5 l zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Po tym czasie wywar zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem.

Następnie, możemy zająć się przygotowaniem liści winogron. Produkt  możemy kupić np. w sklepach z grecką żywnością. Liście wyjmujemy ze słoika i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Mniejsze lub uszkodzone możemy odłożyć na bok. Przydadzą nam się do wyłożenia naczynia do zapiekania. Jeżeli w liściach pozostaną grube kawałki łodyg, możemy je wyciąć. Jeśli przygotowujemy dolmy w sezonie letnim, możemy użyć świeżych liści winogron z jadalnych odmian winorośli, które często rosną na działkach bądź w przydomowych ogródkach. Jeśli korzystamy ze świeżych liści, wycinamy grubą łodygę i gotujemy je we wrzątku przez 3-4 minuty aż będą miękkie.

Gdy ryż wystygnie, dodajemy koncentrat pomidorowy, świeżą posiekaną miętę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Niewielkie porcje ryżu nakładamy na liście winogron i zawijamy jak gołąbki z kapusty.

Piekarnik nagrzewamy do 150-160 st. C. Dno naczynia do zapiekania skrapiamy oliwą i wykładamy liśćmi winogron, które wcześniej odłożyliśmy. Na liściach układamy gołąbki. W zależności od tego, jakiej wielkości naczyniem dysponujemy, układamy jedną lub więcej warstw. Na wierzch kładziemy liście winogron. Całość zalewamy przecedzonym wywarem z suszu. Jeżeli wywar nie zakryje całkowicie gołąbków, możemy dolać trochę wody. Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.

Gdy gołąbki wystygną układamy je w słoiku i zalewamy oliwą. Dolmy możemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Dolmy świetnie sprawdzą się jako dodatek do lunchu czy kolacji, ale też na letnim przyjęciu lub pikniku w towarzystwie oliwek, chleba i fety.

 

 

ZUPA z soczewicy pod ciastem francuskim

4 – 8 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Danie wegetariańskie

 

Składniki:

1 opakowanie Zupy z soczewicy z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
100/150 g gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
sól gruboziarnista
czarnuszka

 

Przygotowanie

Zupę z soczewicy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możemy ją  przygotować  nawet kilka godzin przed podaniem lub dzień wcześniej. Podczas przygotowywania potrawy warto pamiętać, że jeśli zupa będzie zbyt gorąca może nagrzać naczynie, co w efekcie utrudni nam przyklejanie ciasta. Warto zatem zupę odrobinę wystudzić przed przygotowywaniem potrawy.

Następnie przelewamy ją do żaroodpornych naczyń, miseczek lub kubeczków, w zależności od tego, w czym będziemy podawać potrawę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o 1cm, a nawet 1,5 cm szersze od naczynia, w którym będziemy zapiekać potrawę. Następnie w miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim brzegi naczyń. Przykrywamy naczynia krążkami ciasta i mocno przylepiamy do brzegów. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem i posypujemy gruboziarnistą solą oraz czarnuszką. Naczynia wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż ciasto się zarumieni, czyli ok. 15-20 minut.

Warto pamiętać również, że podczas zapiekania naczynia nagrzeją się i trudniej będzie je chwycić kuchenną rękawicą. Dlatego wstawiając zupę do pieca, dobrze jest ustawić ją na podstawce, na przykład formie do tarty. W ten sposób wszystkie naczynia wyjmiemy za jednym razem.

 

 

Ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi

Smaczny i zarazem zdrowy ryż ze szpinakiem z serii dania Babci Zosi, to propozycja zarówno dla najmłodszych, jak i tych starszych zwolenników szpinaku. Oparty na naturalnych składnikach, nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Gotowy w zaledwie 20 minut, idealnie sprawdzi się  jako jarzyna do obiadu lub z jajkiem jako danie główne. Stanowi też świetna podstawę do przygotowywania innych dań.

Masa: 250 g
Cena:
5,69 zł






Komentarze
2015-06-14 21:16:26
~szakirka Też nad tym myślałam czy można jeść liście winogron ,nie wpadłabym sama na to ,ale już gdzieś to uszy mi się obiło i jeśli taką propozycję przedstawiono to znaczy ,że musi to być jadalne ,trzeba przetestować i samemu zrobić najlepiej ;)
2015-06-14 12:36:04
~Beatris20 Przyjęcia na dworze to cos co lubie najbardziej, ale propozyjcja dań bardzo mnie zaskoczyła i jakoś nie wyobrażam sobie jak mogą smakować gołąbki z liści winogron, tak się zastanawim czy to w ogóle jadalne :) Zupa z soczewicy w kubeczkach wygląda niezwykle zjawiskowo, tylko jeszcze nie widziałam w sklepie "Dania Babci Zosi", jak na nie natrafię pewnie coś wypróbuje z ciekawości:)
2015-06-11 14:24:30
~szakirka Pogoda iście sprzyjająca przyjęciom na dworze ,uwielbiam tak spędzać czas z rodziną i znajomymi.
Gdzieś już kiedyś czytałam o gołąbkach na liściach winogron ,nigdy nie próbowałam takich ,ani nie robiłam ,chyba pora takie zrobić ,pewnie wszyscy będą zdziwieni :)

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

MILK THERAPY CONDITIONER
Ekspresowa odżywka

Intensywnie nawilża suche partie włosów, regeneruje i wygładza uszkodzone końcówki, bez efektu obciążenia.

Krem do rąk odmładzający
BOTANICAL

Polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, skłonnej do nierównomiernej pigmentacji oraz powstawania przebarwień.

Wiadomości branżowe

Powoli zaczynamy odliczanie do weekendu 6-7 kwietnia, kiedy to na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpocznie się największe w Polsce wydarzenie urodowe dla ekspertów w dziedzinie makijażu, stylizacji paznokci i fryzjerstwa. Prócz profesjonalnej oferty produktowej, będzie można wziąć udział w licznych...
Szeroko pojęta pomoc w zakresie opieki kosmetologicznej nad osobami znajdującymi się na różnych etapach choroby nowotworowej określana jest jako kosmetologia onkologiczna. To trudna i wymagająca subdyscyplina kosmetologii, obejmująca zabiegi pielęgnacyjne i upiększające, wymagająca dużej wiedzy, ciągłego dokształcania,...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Obrzęki w czasie ciąży to nieodłączny problem przyszłych mam, szczególnie latem, kiedy temperatury sięgają 30°C. Często dotyczą kończyn dolnych i wiążą się z utrudnionym odpływem...
Czytaj więcej

Dla Niego

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest ona o około 20% grubsza i wydziela dwa razy więcej sebum,...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

O czterech takich, co mają wizję Wielkie firmy nie powstają przypadkiem. Twórcy takich gigantów, jak Apple czy Google przebyli długą drogę i zanim osiągnęli sukces, wiele razy się potknęli. Zaczynali w przysłowiowym garażu, z minimalnymi środkami na rozruch, ale towarzyszyła im jasna wizja,...Czytaj więcej

#ZmieńMyślenie z AVON Polki czują się bezpiecznie w swoim otoczeniu, ale tylko niewiele więcej niż połowa z nich wierzy w skuteczność systemu prawnego, gdy doświadcza niefizycznych form przemocy – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Fundacji AVON w 15 krajach świata.     Dlatego od...Czytaj więcej

KEVIN.MURPHY pierwszą marką kosmetyczną na świecie, wykorzystującą OWP Każdy kawałek plastiku, jaki kiedykolwiek został wyprodukowany, w dalszym ciągu znajduje się na Ziemi. Proces rozkładu tworzyw sztucznych wynosi nawet do 1000 lat. W wodach oceanicznych znajduje się już ponad 5...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2019 COSMED Consulting / serwisuroda.pl