Reklama
Ryba w roli głównej

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu. O walorach i sposobach przygotowania ryb opowiada Patryk Kotarba, szef kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój  Medical Spa&Wellness.

 

 

 

 

 

Po czym poznać, że mamy do czynienia z najwyższej jakości i świeżości produktem? I jak zachować te właściwości po zakupie ryby?

Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk – a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu. Dobrą i sprawdzoną metodą jest pakowanie próżniowe, które nieco wydłuża okres zachowania świeżości ryby. Jednak i w tym przypadku należy uważać. Ryba wymaga specjalnego nadzoru kulinarnego, a więc warunkiem jej podania domownikom jest absolutna pewność, że w każdym aspekcie zadbaliśmy o finalną jakość serwowanej potrawy z jej udziałem.

 

Produkt ten wymaga delikatnego traktowania. W jaki sposób obrabiać rybę, by nie zdegradować jej smaku?

Bardzo ważna jest prawidłowa obróbka wstępna ryby. Robi się to jednak bardziej ze względów estetycznych i ekonomicznych. Pełnię smaku możemy uzyskać przy wykorzystaniu do dania (np. bulionu czy sosu) elementów ryby, które z reguły nie nadają się po wypatroszeniu do podania na talerzu – w tym kręgosłupy czy głowy. Taki alternatywy sposób zastosowania sprawi, że nadadzą one naszej potrawie esencjonalny smak i głębię. Także skóra, często wyrzucana podczas obróbki może zostać przez nas wykorzystana, np. w formie jadalnego chipsa. Podczas obróbki ryby bardzo istotne jest, by pamiętać o woreczku żółciowym. Jego przebicie przy patroszeniu może zepsuć finalny smak.

 

Dlaczego warto uwzględniać dania z ryb w codziennej diecie? Istnieje grono osób, które twierdzą, że smak ten trafi w gusta jedynie wybranych.

Moim zdaniem ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Można łączyć je zarówno z tradycyjnymi i znanymi składnikami, jak i z tymi bardziej wyszukanymi i egzotycznymi.

W szeroko pojętej tematyce komponowania potraw, ryba stanowi produkt dość uniwersalny. Oznacza to, że możemy tworzyć wspaniałe przystawki, zupy czy dania główne z użyciem tego produktu. Sam osobiście nie spotkałem się z wykorzystaniem ryby w deserze. Wydaje się to oczywiste ze względu na walory smakowe i zapachowe ryby… ale kto wie co czeka nas w kulinarnej przyszłości?

 

W połączeniu z jakimi składnikami ryba sprawdza się najlepiej?

Ryba ze względu na specyficzny smak i zapach, bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar kulinarny i prostotę w jej podawaniu.

Ja najbardziej cenię naszego bałtyckiego dorsza prosto z kutra, usmażonego na świeżo, jakiego skosztować można w nadmorskich miejscowościach. Moim zdaniem, właśnie ten gatunek – pod warunkiem świeżości i dobrego przygotowania - jest naszym  małym „kulinarnym cudem Polski”.

 

 

Poniżej prezentujemy przepis na
dorsza z musem z młodych burak
ów i mini warzywami sezonowymi
,
autorstwa Patryka Kotarby


 

10 porcji:

Dorsz bałtycki lub atlantycki 1200-1500 g (porcja 120-150 g)
Buraki 0,5 kg
Dowolne warzywa sezonowe (kolorowe) 0,5 kg
(młoda marchew, brokuł, kalafior, mini bakłażan mini cukinia, mini koper włoski itp.)
Porzeczki jeżyny jagody 200 g
Miód 50 g
Czerwone wino wytrawne 200 ml
Cytryna 1 szt.
Masło klarowane do smażenia
Mikro zioła, kwiaty do dekoracji
Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obieramy buraki i gotujemy na wolnym ogniu z czerwonym winem, miodem i soku z ½ cytryny.
Ugotowane buraki miksujemy na gładką masę, przyprawiamy.
Polędwicę z dorsza lub filety dzielimy na równe części. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie skrapiamy połówką cytryny. Następnie smażymy na klarowanym maśle z obu stron.
Sezonowe warzywa blanszujemy i delikatnie podsmażamy na maśle dodając wyłącznie sól I pieprz.
Gotowy mus z buraków rozciągamy dekoracyjnie po talerzu. Układamy usmażoną rybę. Aranżujemy warzywa w formie „ogródka” co nada nam lekką i wiosenną kulinarną scenerię.

 

Świeży dorsz zawsze smakuje wybornie. W towarzystwie musu z młodych buraków i chrupiących warzyw da charakter dania kompletnego, w którym to ryba właśnie uwydatni wszystkie swoje najlepsze walory.






Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

MASKA HIALURONOWA
L’Biotica

Maska w postaci nasączonej tkaniny z kwasem hialuronowym. Intensywnie nawilża, nadaje uczucie świeżości i sprężystości, a także hamuje proces powstawania zmarszczek.

MASKA DO STÓP ZŁUSZCZAJĄCA
L’Biotica

Wypełniona jest aktywnie działającym płynem na bazie kwasów roślinnych. Maska skutecznie usuwa martwy, zrogowaciały naskórek, odciski oraz zgrubienia skóry.

Wiadomości branżowe

27 i 28 października 2018 roku wydawca magazynu Art of Beauty organizuje dwa branżowe wydarzenia. Są to dwa kongresy o zróżnicowanym profilu tematycznym. Jeden poświęcony jest pielęgnacji skóry problematycznej, drugi zaś podejmuje zagadnienia kosmetologii estetycznej. Adresatami konferencji są kosmetolodzy i właściciele...
Lider Biznesu Beauty, czyli największa biznesowa konferencja dla managerów obiektów beauty, spa i medycyny estetycznej w tym roku odbędzie się 28 i 29 maja. Tradycyjnie już wydarzenie będzie miało miejsce w warszawskim hotelu AirPort Okęcie. Temat wiodący tegorocznej edycji konferencji to - zarządzanie, motywowanie i...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej...
Czytaj więcej

Dla Niego

Golenie ciała jest już dla wielu mężczyzn codziennym nawykiem. Współczesny mężczyzna coraz częściej sięga po maszynkę do golenia, nie tylko po to by zgolić wąsy czy brodę, ale by...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

KEVIN.MURPHY dla MMC – pokaz jesień-zima 2018/19 W poniedziałek 4 czerwca w warszawskiej Królikarni, odbył się pokaz kolekcji jesień-zima 2018/19 duetu MMC. W klasycznym wnętrzu pałacu i muzeum rzeźby, MMC Studio zaprezentowało najnowszą kolekcję. Dopełnieniem kreacji, które cechowały niebanalne...Czytaj więcej

#CREATEYOURSTYLE - pod tym hasłem Schwarzkopf obchodzi w tym roku 120 urodziny Indywidualizm, pewność siebie, własny styl. I oczywiście modne, autentyczne fryzury do noszenia na co dzień, które idealnie odzwierciedlają osobowość. Tak w 2018 roku Schwarzkopf świętuje 120-lecie marki....Czytaj więcej

Parlamentarzyści kontra choroby tarczycy 25 maja 2018 r. obchodzony jest Światowy Dzień Tarczycy. Z tej okazji organizacja Polskie Amazonki Ruch Społeczny pod patronatem Marszałka Sejmu RP przygotowała akcję profilaktyczną, w ramach której Parlamentarzyści skorzystali z badań USG tarczycy i poznali...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2018 COSMED Consulting / serwisuroda.pl