Reklama
Ryba w roli głównej

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu. O walorach i sposobach przygotowania ryb opowiada Patryk Kotarba, szef kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój  Medical Spa&Wellness.

 

 

 

 

 

Po czym poznać, że mamy do czynienia z najwyższej jakości i świeżości produktem? I jak zachować te właściwości po zakupie ryby?

Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk – a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu. Dobrą i sprawdzoną metodą jest pakowanie próżniowe, które nieco wydłuża okres zachowania świeżości ryby. Jednak i w tym przypadku należy uważać. Ryba wymaga specjalnego nadzoru kulinarnego, a więc warunkiem jej podania domownikom jest absolutna pewność, że w każdym aspekcie zadbaliśmy o finalną jakość serwowanej potrawy z jej udziałem.

 

Produkt ten wymaga delikatnego traktowania. W jaki sposób obrabiać rybę, by nie zdegradować jej smaku?

Bardzo ważna jest prawidłowa obróbka wstępna ryby. Robi się to jednak bardziej ze względów estetycznych i ekonomicznych. Pełnię smaku możemy uzyskać przy wykorzystaniu do dania (np. bulionu czy sosu) elementów ryby, które z reguły nie nadają się po wypatroszeniu do podania na talerzu – w tym kręgosłupy czy głowy. Taki alternatywy sposób zastosowania sprawi, że nadadzą one naszej potrawie esencjonalny smak i głębię. Także skóra, często wyrzucana podczas obróbki może zostać przez nas wykorzystana, np. w formie jadalnego chipsa. Podczas obróbki ryby bardzo istotne jest, by pamiętać o woreczku żółciowym. Jego przebicie przy patroszeniu może zepsuć finalny smak.

 

Dlaczego warto uwzględniać dania z ryb w codziennej diecie? Istnieje grono osób, które twierdzą, że smak ten trafi w gusta jedynie wybranych.

Moim zdaniem ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Można łączyć je zarówno z tradycyjnymi i znanymi składnikami, jak i z tymi bardziej wyszukanymi i egzotycznymi.

W szeroko pojętej tematyce komponowania potraw, ryba stanowi produkt dość uniwersalny. Oznacza to, że możemy tworzyć wspaniałe przystawki, zupy czy dania główne z użyciem tego produktu. Sam osobiście nie spotkałem się z wykorzystaniem ryby w deserze. Wydaje się to oczywiste ze względu na walory smakowe i zapachowe ryby… ale kto wie co czeka nas w kulinarnej przyszłości?

 

W połączeniu z jakimi składnikami ryba sprawdza się najlepiej?

Ryba ze względu na specyficzny smak i zapach, bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar kulinarny i prostotę w jej podawaniu.

Ja najbardziej cenię naszego bałtyckiego dorsza prosto z kutra, usmażonego na świeżo, jakiego skosztować można w nadmorskich miejscowościach. Moim zdaniem, właśnie ten gatunek – pod warunkiem świeżości i dobrego przygotowania - jest naszym  małym „kulinarnym cudem Polski”.

 

 

Poniżej prezentujemy przepis na
dorsza z musem z młodych burak
ów i mini warzywami sezonowymi
,
autorstwa Patryka Kotarby


 

10 porcji:

Dorsz bałtycki lub atlantycki 1200-1500 g (porcja 120-150 g)
Buraki 0,5 kg
Dowolne warzywa sezonowe (kolorowe) 0,5 kg
(młoda marchew, brokuł, kalafior, mini bakłażan mini cukinia, mini koper włoski itp.)
Porzeczki jeżyny jagody 200 g
Miód 50 g
Czerwone wino wytrawne 200 ml
Cytryna 1 szt.
Masło klarowane do smażenia
Mikro zioła, kwiaty do dekoracji
Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obieramy buraki i gotujemy na wolnym ogniu z czerwonym winem, miodem i soku z ½ cytryny.
Ugotowane buraki miksujemy na gładką masę, przyprawiamy.
Polędwicę z dorsza lub filety dzielimy na równe części. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie skrapiamy połówką cytryny. Następnie smażymy na klarowanym maśle z obu stron.
Sezonowe warzywa blanszujemy i delikatnie podsmażamy na maśle dodając wyłącznie sól I pieprz.
Gotowy mus z buraków rozciągamy dekoracyjnie po talerzu. Układamy usmażoną rybę. Aranżujemy warzywa w formie „ogródka” co nada nam lekką i wiosenną kulinarną scenerię.

 

Świeży dorsz zawsze smakuje wybornie. W towarzystwie musu z młodych buraków i chrupiących warzyw da charakter dania kompletnego, w którym to ryba właśnie uwydatni wszystkie swoje najlepsze walory.






Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Foodie Miód Manuka Regenerujące Masło do ciała
Soraya

Regenerujące masło do ciała z Miodem Manuka, pochodzącego z najczystszych regionów Nowej Zelandii.

Ujędrniający Krem-Serum Intensywna Depigmentacja
Dermika

Ujędrniający krem-serum z wysokim stężeniem składnika depigmentacyjnego skutecznie walczy z przebarwieniami.

Wiadomości branżowe

Branża usług beauty jak nigdy do tej pory podlega wielu i jednocześnie szybkim zmianom. Czynników, które wpływają na ten stan rzeczy jest kilka. Przede wszystkim najważniejszym jest sam konsument, który jest świadomy swoich potrzeb, co należy w tym przypadku rozumieć iż ma on w stosunku do wizyty w salonie konkretne...
27 i 28 października 2018 roku wydawca magazynu Art of Beauty organizuje dwa branżowe wydarzenia. Są to dwa kongresy o zróżnicowanym profilu tematycznym. Jeden poświęcony jest pielęgnacji skóry problematycznej, drugi zaś podejmuje zagadnienia kosmetologii estetycznej. Adresatami konferencji są kosmetolodzy i właściciele...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Po wakacjach najczęściej wraca się wypoczętym i zrelaksowanym, ale może też przydarzyć się nam nieprzyjemna pamiątka – infekcja intymna, która zburzy całą radość z urlopu. Niestety,...
Czytaj więcej

Dla Niego

Korzystanie z zabiegów medycyny estetycznej przez mężczyzn nie jest już w Polsce tematem tabu. Coraz więcej panów chce wyglądać młodziej i lepiej czuć się we własnej skórze. Z jakich...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Pobiegli wspólnie dla podopiecznych domów dziecka 13 października 2018 r. odbył się 1. Rodzinny Bieg Czas Na Wzrok, organizowany z okazji obchodów Światowego Dnia Wzroku. Wyjątkowe wydarzenie miało charakter sportowy i rodzinny, ale przede wszystkim – charytatywny....Czytaj więcej

Wyjątkowa lekcja WF-u w Poznaniu dzięki Always i Fundacji Otylii Ruch, to zdrowie – o prawdziwości tego powiedzenia mogły się przekonać uczennice z Wielkopolski, które 12 października 2018 r. wzięły udział w niezwykłej lekcji wychowania fizycznego. Młode Wielkopolanki  ćwiczyły pod okiem polskich...Czytaj więcej

Targi Mody Poznań Za nami kolejna edycja Targów Mody Poznań, a tym samym największych w Polsce targów dla branży fashion o charakterze kontraktacyjnym. Przypadający na ostatnie dni wakacji termin targów, upłynął pod znakiem umów handlowych, prezentacji trendów na najbliższe sezony...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2018 COSMED Consulting / serwisuroda.pl