Reklama
Świąteczne wypieki, czyli upiecz bliskim radość

Kiedy w wigilijny wieczór pojawia się na niebie pierwsza gwiazdka, pod choinką czekają już prezenty, a kilkutygodniowe przygotowania wreszcie osiągają punkt kulminacyjny i zamieniają się w spokojną i radosną atmosferę spotkania w gronie najbliższych – jest to nieomylny znak, że to czas na Święta. A jak Boże Narodzenie, to także pyszne i pachnące wypieki. Wśród nich aromatyczne pierniczki, rozpływające się w ustach serniki i kremowe, czekoladowe torty.

 

 


Na choinkę – pierniczki

Pachnące i smakowite pierniczki w różnorakich świątecznych wzorach i kształtach to doskonały sposób na przyozdobienie świątecznego drzewka. Te tradycyjne, jak również te bardziej wyszukane – będą nie tylko doskonale smakować, ale także idealnie prezentować się na bożonarodzeniowej choince. By je na niej powiesić, przed pieczeniem powinniśmy zrobić w nich niewielkie dziurki, a przez już upieczone przewlec np. cienką wstążkę lub nitkę. Wyjątkowy smak i zapach uzyskamy dodając do urabianego ciasta imbir, cynamon i kardamon. Do ich dekoracji najlepiej wykorzystać lukier, kolorowe polewy, posypki lub cukierki.

 

 

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Składniki:
mąka - 1,75 szklanki
cukier puder - 0,6 szklanki
miód - 100 gramów
żółtko - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
imbir i kardamon - 0,5 łyżeczki
cukier puder - 1 szklanka
białko - 1 sztuka
barwniki spożywcze - 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż miękką kostkę do pieczenia Kasia i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180°C.
6 Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

 

Na deser – świąteczny sernik

Sernik to jeden z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków. By nabrał on odpowiedniej konsystencji i nie popękał podczas pieczenia, należy piec go wraz z naczyniem wypełnionym wodą. Kilka kropel soku z cytryny lub aromatu migdałowego pozwoli uzyskać wyjątkowy zapach. Przyozdobiony z wierzchu gwiazdkami z białej czekolady oraz wiórkami kokosowymi, najlepiej smakować będzie w wersji schłodzonej. Nasi najbliżsi będą zachwyceni.

 

 

Sernik świąteczny

Składniki:
mąka pszenna - 250 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
cukier puder - 50 gramów
żółtka - 2 sztuki
torebka cukru waniliowego - 1 sztuka
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
twaróg sernikowy - 800 gramów
jajka - 4 sztuki
białka - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier puder - 200 gramów
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier migdałowy - 2 łyżeczki
tabliczka gorzkiej czekolady - 200 gramów
śmietanka 30% - 150 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
polewa z białej czekolady - 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasta wymieszaj mikserem i całość szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do pieczenia Kasia.
4. Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.
5. Masę serową wyłóż na ciasto w formie. Piecz najpierw 10 minut w 200°C, następnie 50-60 minut w 160°C. Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy.
6. Śmietankę podgrzej razem z kostką do pieczenia Kasia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch sernika. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną zdejmij je ostrożnie z pergaminu i udekoruj nimi wierzch sernika.

 

Do kawy i herbaty – ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka

Świąteczne spotkania w rodzinnym gronie to doskonała okazja do wypróbowania oryginalnych i smacznych wypieków. Do kawy, herbaty lub bożonarodzeniowego kompotu świetnie sprawdzi się ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka, którą przygotujemy bez pomocy piekarnika.

 

 

Ciasto kokosowe bez laktozy

Składniki:
mąka pszenna - 120 gramów
cukier - 150 gramów
jajka - 3 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Kasia bez laktozy - 125 gramów
mleczko kokosowe - 600 mililitrów
mąka pszenna - 120 gramów
cukier - 150 gramów
ananas w syropie - 1 słoik
wiórki kokosowe - 50 gramów
rum - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dno formy o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.
2. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Piecz około 25 minut w 180°C.
3. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ananasa odsącz na sicie, owoce pokrój na kawałki, a syrop zostaw do nasączenia biszkoptu. Jeśli lubisz, dodaj do syropu odrobinę rumu.
4. Połowę mleczka kokosowego zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z mąką i wlej do gotującego mleczka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
5. Miękką kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy ubij mikserem na puch. Ciągle ubijając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.
6. Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i nasącz syropem z ananasa. Posmaruj cienko przygotowanym kremem i obłóż kawałkami ananasa. Trzy łyżki kremu zostaw na wierzch, a resztę wyłóż na owoce. Przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij.
7. Ciasto ponownie skrop syropem, posmaruj pozostałym kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, udekoruj pozostałymi kawałkami ananasa.

 

 

 

Budyniowa stefanka

Składniki:
herbatniki - 40 sztuk
kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów
mleko - 1,5 szklanki
cukier - 150 gramów
żółtka - 6 sztuk
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 30 gramów
starta skórka z 1 cytryny
wiórki kokosowe - 50 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
cukier - 15 gramów
czerwone porzeczki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:
1. W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
2. Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
3. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
4. Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.
5. Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
6. Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.

 

Dla wszystkich łasuchów – ciasto podwójnie czekoladowe

W każdym domu znajdziemy także prawdziwego miłośnika czekolady – a to właśnie w święta nadarza się najlepsza okazja do tego, by rozpieszczać naszych najbliższych z pomocą czekoladowych tortów i ciast. Ciasto podwójnie czekoladowe z pewnością znajdzie swoich sympatyków – szczególnie, gdy przyozdobimy je drobno posiekanymi orzechami lub ulubionymi owocami. Podawane na ciepło lub na zimno, świetnie sprawdzi się w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.

 

 

Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki:
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
mleczna czekolada - 100 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
mleko - 75 mililitrów
śmietanka 30% - 50 mililitrów
gorzka czekolada 60% - 90 gramów
mleczna czekolada - 30 gramów

 

Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

 

Słodkich Świąt :-)




Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

MASKA HIALURONOWA
L’Biotica

Maska w postaci nasączonej tkaniny z kwasem hialuronowym. Intensywnie nawilża, nadaje uczucie świeżości i sprężystości, a także hamuje proces powstawania zmarszczek.

MASKA DO STÓP ZŁUSZCZAJĄCA
L’Biotica

Wypełniona jest aktywnie działającym płynem na bazie kwasów roślinnych. Maska skutecznie usuwa martwy, zrogowaciały naskórek, odciski oraz zgrubienia skóry.

Wiadomości branżowe

Tematyka trychologii staje się coraz bardziej popularna, rośnie zainteresowanie zarówno wśród fryzjerów jak i kosmetologów tą dziedziną usług.  Przyczyną jest rosnąca ilość osób z problemami skóry głowy oraz coraz szersza i udoskonalona oferta przeciwdziałania tym problemom. Trycholog to zawód z przyszłością....
Lider Biznesu Beauty, czyli największa biznesowa konferencja dla managerów obiektów beauty, spa i medycyny estetycznej w tym roku odbędzie się 28 i 29 maja. Tradycyjnie już wydarzenie będzie miało miejsce w warszawskim hotelu AirPort Okęcie. Temat wiodący tegorocznej edycji konferencji to - zarządzanie, motywowanie i...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Uniemożliwiają uprawianie sportu, nie pozwalają na naturalne karmienie niemowlaka, nie wyglądają naturalnie, a nawet trzeba je wymieniać co kilka lat – to tylko niektóre z „rewelacji”,...
Czytaj więcej

Dla Niego

Organizacja wieczoru kawalerskiego to nie lada wyzwanie dla przyjaciół przyszłego pana młodego. Tym bardziej, iż standardowe zabawa w klubie oraz śmieszne gadżety wywołują uśmiech tylko na...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

KEVIN.MURPHY dla MMC – pokaz jesień-zima 2018/19 W poniedziałek 4 czerwca w warszawskiej Królikarni, odbył się pokaz kolekcji jesień-zima 2018/19 duetu MMC. W klasycznym wnętrzu pałacu i muzeum rzeźby, MMC Studio zaprezentowało najnowszą kolekcję. Dopełnieniem kreacji, które cechowały niebanalne...Czytaj więcej

#CREATEYOURSTYLE - pod tym hasłem Schwarzkopf obchodzi w tym roku 120 urodziny Indywidualizm, pewność siebie, własny styl. I oczywiście modne, autentyczne fryzury do noszenia na co dzień, które idealnie odzwierciedlają osobowość. Tak w 2018 roku Schwarzkopf świętuje 120-lecie marki....Czytaj więcej

Parlamentarzyści kontra choroby tarczycy 25 maja 2018 r. obchodzony jest Światowy Dzień Tarczycy. Z tej okazji organizacja Polskie Amazonki Ruch Społeczny pod patronatem Marszałka Sejmu RP przygotowała akcję profilaktyczną, w ramach której Parlamentarzyści skorzystali z badań USG tarczycy i poznali...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2018 COSMED Consulting / serwisuroda.pl