Reklama
Świąteczne wypieki, czyli upiecz bliskim radość

Kiedy w wigilijny wieczór pojawia się na niebie pierwsza gwiazdka, pod choinką czekają już prezenty, a kilkutygodniowe przygotowania wreszcie osiągają punkt kulminacyjny i zamieniają się w spokojną i radosną atmosferę spotkania w gronie najbliższych – jest to nieomylny znak, że to czas na Święta. A jak Boże Narodzenie, to także pyszne i pachnące wypieki. Wśród nich aromatyczne pierniczki, rozpływające się w ustach serniki i kremowe, czekoladowe torty.

 

 


Na choinkę – pierniczki

Pachnące i smakowite pierniczki w różnorakich świątecznych wzorach i kształtach to doskonały sposób na przyozdobienie świątecznego drzewka. Te tradycyjne, jak również te bardziej wyszukane – będą nie tylko doskonale smakować, ale także idealnie prezentować się na bożonarodzeniowej choince. By je na niej powiesić, przed pieczeniem powinniśmy zrobić w nich niewielkie dziurki, a przez już upieczone przewlec np. cienką wstążkę lub nitkę. Wyjątkowy smak i zapach uzyskamy dodając do urabianego ciasta imbir, cynamon i kardamon. Do ich dekoracji najlepiej wykorzystać lukier, kolorowe polewy, posypki lub cukierki.

 

 

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Składniki:
mąka - 1,75 szklanki
cukier puder - 0,6 szklanki
miód - 100 gramów
żółtko - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
imbir i kardamon - 0,5 łyżeczki
cukier puder - 1 szklanka
białko - 1 sztuka
barwniki spożywcze - 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż miękką kostkę do pieczenia Kasia i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180°C.
6 Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

 

Na deser – świąteczny sernik

Sernik to jeden z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków. By nabrał on odpowiedniej konsystencji i nie popękał podczas pieczenia, należy piec go wraz z naczyniem wypełnionym wodą. Kilka kropel soku z cytryny lub aromatu migdałowego pozwoli uzyskać wyjątkowy zapach. Przyozdobiony z wierzchu gwiazdkami z białej czekolady oraz wiórkami kokosowymi, najlepiej smakować będzie w wersji schłodzonej. Nasi najbliżsi będą zachwyceni.

 

 

Sernik świąteczny

Składniki:
mąka pszenna - 250 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
cukier puder - 50 gramów
żółtka - 2 sztuki
torebka cukru waniliowego - 1 sztuka
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
twaróg sernikowy - 800 gramów
jajka - 4 sztuki
białka - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier puder - 200 gramów
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier migdałowy - 2 łyżeczki
tabliczka gorzkiej czekolady - 200 gramów
śmietanka 30% - 150 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
polewa z białej czekolady - 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasta wymieszaj mikserem i całość szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do pieczenia Kasia.
4. Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.
5. Masę serową wyłóż na ciasto w formie. Piecz najpierw 10 minut w 200°C, następnie 50-60 minut w 160°C. Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy.
6. Śmietankę podgrzej razem z kostką do pieczenia Kasia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch sernika. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną zdejmij je ostrożnie z pergaminu i udekoruj nimi wierzch sernika.

 

Do kawy i herbaty – ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka

Świąteczne spotkania w rodzinnym gronie to doskonała okazja do wypróbowania oryginalnych i smacznych wypieków. Do kawy, herbaty lub bożonarodzeniowego kompotu świetnie sprawdzi się ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka, którą przygotujemy bez pomocy piekarnika.

 

 

Ciasto kokosowe bez laktozy

Składniki:
mąka pszenna - 120 gramów
cukier - 150 gramów
jajka - 3 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Kasia bez laktozy - 125 gramów
mleczko kokosowe - 600 mililitrów
mąka pszenna - 120 gramów
cukier - 150 gramów
ananas w syropie - 1 słoik
wiórki kokosowe - 50 gramów
rum - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dno formy o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.
2. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Piecz około 25 minut w 180°C.
3. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ananasa odsącz na sicie, owoce pokrój na kawałki, a syrop zostaw do nasączenia biszkoptu. Jeśli lubisz, dodaj do syropu odrobinę rumu.
4. Połowę mleczka kokosowego zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z mąką i wlej do gotującego mleczka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
5. Miękką kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy ubij mikserem na puch. Ciągle ubijając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.
6. Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i nasącz syropem z ananasa. Posmaruj cienko przygotowanym kremem i obłóż kawałkami ananasa. Trzy łyżki kremu zostaw na wierzch, a resztę wyłóż na owoce. Przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij.
7. Ciasto ponownie skrop syropem, posmaruj pozostałym kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, udekoruj pozostałymi kawałkami ananasa.

 

 

 

Budyniowa stefanka

Składniki:
herbatniki - 40 sztuk
kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów
mleko - 1,5 szklanki
cukier - 150 gramów
żółtka - 6 sztuk
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 30 gramów
starta skórka z 1 cytryny
wiórki kokosowe - 50 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
cukier - 15 gramów
czerwone porzeczki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:
1. W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
2. Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
3. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
4. Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.
5. Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
6. Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.

 

Dla wszystkich łasuchów – ciasto podwójnie czekoladowe

W każdym domu znajdziemy także prawdziwego miłośnika czekolady – a to właśnie w święta nadarza się najlepsza okazja do tego, by rozpieszczać naszych najbliższych z pomocą czekoladowych tortów i ciast. Ciasto podwójnie czekoladowe z pewnością znajdzie swoich sympatyków – szczególnie, gdy przyozdobimy je drobno posiekanymi orzechami lub ulubionymi owocami. Podawane na ciepło lub na zimno, świetnie sprawdzi się w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.

 

 

Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki:
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
mleczna czekolada - 100 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
mleko - 75 mililitrów
śmietanka 30% - 50 mililitrów
gorzka czekolada 60% - 90 gramów
mleczna czekolada - 30 gramów

 

Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

 

Słodkich Świąt :-)




Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Odżywcza
siła witaminy C

NIVELAZIONE

Zabieg S.O.S. do dłoni i paznokci.
Zestaw zawiera:
• peeling do dłoni
• serum do paznokci
• maska do dłoni
• rękawiczki

Parafinowe S.O.S.
dla dłoni

NIVELAZIONE

Trzystopniowa kuracja parafinowa do dłoni.
Zestaw zawiera:
• peeling do dłoni
• maska do dłoni
• rękawiczki

Wiadomości branżowe

25 marca 2018 roku przy współpracy z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi w ramach targów Beauty Vision, odbędzie się VI edycja Kongresu Salon Kosmetyczny XXI wieku, organizowanego przez wydawcę magazynu „art of BEAUTY”. W tegorocznej edycji wzięto pod uwagę tematy, które najczęściej pojawiały się w badaniu gabinetów...
18 marca 2018 roku w Warszawie, przy ulicy Bobrowieckiej 9, odbędzie się VII Kongresie Anti-Aging, organizowanym przez wydawcę magazynu „art of BEAUTY”. W siódmej już edycji tego wydarzenia wzięto  pod uwagę takie tematy, które najczęściej pojawiały się w badaniu gabinetów kosmetologicznych, które zrealizowano w...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Wśród przyszłych mam krąży wiele sprzecznych opinii na temat wpływu zabiegów stomatologicznych na ciążę oraz odwrotnie – wpływu ciąży na kondycję jamy ustnej. Wiele z nich odkłada...
Czytaj więcej

Dla Niego

Jaki jest szykowny mężczyzna? Zazwyczaj w swoich stylizacjach kieruje się klasyką. Dba o to, by mieć zawsze świetnie skrojony garnitur. Z kurtuazją dobiera dodatki. Choć to nie wszystko....
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Paweł Ochman, autor bloga Weganon, wydaje książkę „Pyszności z roślin” Pasjonat zielonej, wegańskiej kuchni, przyjaciel chlorelli i ambasador Purella Food - Paweł Ochman z bloga Weganon – wydaje swoją pierwszą książkę kucharską „Pyszności z roślin”. To pozycja, która koniecznie musi...Czytaj więcej

„Let’s talk aboutgarbage”, czyli design na rzecz ekologiiŚwiadome zarządzanie i gospodarowanie odpadami to obecnie jedna z najważniejszych kwestii poruszanych na wielu płaszczyznach życia, także w architekturze. O tym, że ekologia idzie w parze z projektowaniem przekonują twórcy wystawy „Let’s...Czytaj więcej

Polskie vlogerki na The Master Class w Nowym Jorku z Kim Kardashian Mario Dedivanovic - jeden z najbardziej wpływowych makijażystów na świecie, oraz Kim Kardashian West - najczęściej fotografowana ikona piękna, poprowadzili w Nowym Jorku warsztaty The Master Class z zakresu...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2018 COSMED Consulting / serwisuroda.pl