Reklama
Pyszne i zdrowe wielkanocne menu

Święta wielkanocne to oczywiście wieloletnia tradycja, która mocno zaznaczyła się w obyczajach oraz na naszych stołach. Jednak pamiętajmy, że czas ten wcale nie musi się nam kojarzyć z przejedzeniem i dodatkowymi kilogramami. Wystarczy odrobina kreatywności, by ułożyć zdrowe i pyszne menu. Oto kilka łatwych w przygotowaniu przepisów na Wielką Niedzielę i Poniedziałek. Dzięki nim nie będziemy odczuwali wyrzutów sumienia.

 

 


Jajka faszerowane w wersji light

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć potraw bazujących na jajkach. Przede wszystkim trzeba zadbać o to, by były one świeże. Po zakupach można przystąpić do gotowania. Tradycyjne, pełne majonezu jajka faszerowane można podać w znacznie lżejszej i pełnej wartości odżywczych wersji.

 

Składniki:

10 jajek
150 gram łososia wędzonego
Duży pęczek świeżego koperku
Małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
Świeżo mielony pieprz
Łyżka musztardy

Jajka należy ugotować na twardo. Po ostudzeniu i obraniu trzeba przeciąć je ostrożnie na pół i wyjąć z nich żółtka. Po przełożeniu żółtek do miseczki wystarczy wymieszać je z drobno pokrojonym łososiem i posiekanym koperkiem oraz opakowaniem jogurtu i musztardą. Tak powstałą masę nakładamy na białka jaj tak, by wszystko tworzyło ładny kształt. Gotowe danie można posypać świeżym pieprzem. Sól nie jest już potrzebna, ponieważ łosoś sam w sobie jest słony.

Taka potrawa będzie nie tylko lekka, ale też zdrowa. Łosoś to cenne źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów Omega-3. Jajka mają w sobie dużo witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz niezbędnych aminokwasów. To także bogactwo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Zawierają w sobie lecytynę i luteinę. Jogurt naturalny również dostarcza aminokwasów, ma w sobie witaminy z grupy B oraz wapń i fosfor. Koperek nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale też dostarczy biesiadnikom witamin (B, A i C) oraz potasu, żelaza i kwasu foliowego.

 

Dietetyczny żurek

Jak ugotować żurek, który zachowa wyśmienity smak, a przy okazji będzie zdrowszy od tradycyjnego? Przede wszystkim warto przygotować własny zakwas. W słoiczku przykrytym gazą trzeba na cztery dni nastawić pół szklanki razowej żytniej mąki (typ 2000) zalanej ciepłą wodą. Nie można zapomnieć o przyprawach. Niezbędne będą: ziele angielskie, pieprz, czosnek i liść laurowy. By wszystko się udało, naczyniem należy codziennie potrząsać.

 

Składniki na żur:

Pół litra domowego zakwasu
2-3 litry wywaru warzywnego
300 gram chudej kiełbasy lub wędzonej szynki
2 ząbki czosnku
Domowy chrzan
Sól i pieprz do smaku

Kiełbasę wystarczy przez około pół godziny podgotować w wywarze, następnie powoli dolewać do garnka zakwas, sprawdzając, co jakiś czas, czy potrwa ma odpowiednią kwaśność. Do każdej porcji można dodać jajko oraz łyżeczkę chrzanu.

Czym taki żurek różni się od kupionego w sklepie lub przygotowanego z wysokokalorycznych składników? Przede wszystkim będzie lżejszy dla obciążonego w czasie świąt żołądka i nie dostarczy zbędnych konserwantów. Odrobina domowego chrzanu zadziała rozgrzewająco, wzmacniająco i ułatwi trawienie.

 

Koktajl o smaku mięty z czekoladą

W święta szczególnie trudno oprzeć się słodkiej pokusie w postaci ciast, deserów lub czekoladowych smakołyków. Dziś przedstawiamy wam mniej kaloryczny, ale równie pyszny pomysł, który dodatkowo zapewni wysoką dawkę białka – koktajl o smaku mięty z czekoladą. Wiedząc, że czeka nas duży, rodzinny obiad, warto sięgnąć po taki lekki i odżywczy koktajl na śniadanie.

 

Składniki:

2 miarki koktajlu odżywczego Formuła 1 Herbalife Nutrition o smaku mięty z czekoladą
Szklanka napoju roślinnego (mleka kokosowego, mleka sojowego)
Wiórki gorzkiej czekolady
Listki świeżej mięty

W robocie kuchennym lub shakerze należy wymieszać ze sobą 2 miarki koktajlu wraz z ulubionym mlekiem roślinnym, po czym wszystko trzeba przelać do szklanki. Gotowy zdrowy napój wystarczy posypać wiórkami gorzkiej czekolady i ozdobić listkami świeżej mięty.

 

 

Jak widać Wielkanoc może upłynąć pod znakiem zdrowych, niskokalorycznych posiłków. Przy tym wszystkim nie trzeba wcale odchodzić od tradycji. Można postawić na stole te dania, które do tej pory pojawiały się w świątecznym menu a gości zaskoczyć oryginalnym, zdrowym deserem.

 





Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

REGENERATING
BODY BALM
Regenerujący
balsam do ciała

Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

NOURISHING SHOWER GEL Odżywczy żel
pod prysznic
Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

Wiadomości branżowe

Kongres ma na celu ukazanie w szerokim ujęciu tematyki urody, określanej także jako rynek lub branżą beauty. Przede wszystkim firma COSMED Consulting, właściciel portalu serwisuroda.pl, pragnie poruszyć m.in. tematy nadal mało jeszcze popularne oraz zapoznać konsumentów oraz specjalistów branży beauty z nowościami różnych...
Koniec lutego to idealny moment na kolejne zakupy i przygotowania do nadchodzącego sezonu wiosna-lato 2020, ale również uzupełnienie garderoby o perełki z sezonu jesień-zima 2019/2020. Powoli, z nadzieją na szybką wiosnę i zielone pąki kwiatów na drzewach, kozaki będą ustępować lżejszym botkom, mokasynom, balerinom oraz...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Zbliża się wiosna! Ciepło, kolory, ruch na powietrzu, świeże warzywa, słońce. Jesteście gotowi na wiosenne zmiany? Może w tym roku warto zadbać o zdrowie i urodę jednocześnie? Fundacja...
Czytaj więcej

Dla Niego

Pomimo nieopisanego postępu, jaki dokonał się przez lata w dziedzinie stomatologii oraz faktu, że ból w czasie leczenia to już przeszłość, ogromna liczba Polaków nadal panicznie boi się...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2020 COSMED Consulting / serwisuroda.pl