Reklama
Grillowane bakłażany z farszem serowo-mięsnym i kolendrą

Coraz cieplejsze dni rozbudzają zmysły i zachęcają do sięgania po wiele kulinarnych przyjemności. Sezonowe warzywa, aromatyczne zioła, intensywne kompozycje smaków i aromatów już teraz zapowiadają nadchodzące wakacje. Grillowane bakłażany z farszem serowo-mięsnym i świeżą kolendrą, przyrządzone z serkami kremowymi, będą znakomitym pomysłem na obiad czy lekką kolację.

 

 

 


Letnie dania mają tę magiczną właściwość, że chce się je „jeść oczami”. Zachwycają nas intensywnymi kolorami, kreatywną formą podania, świeżymi ziołami. Już teraz w domowym zaciszu możemy przenieść się do krainy Orientu, pełnej aromatów i kolorów przypraw, ziół i warzyw. Grillowane bakłażany z farszem serowo-mięsnym i świeżą kolendrą, to idealna propozycja dla miłośników dań z rusztu, którzy chętnie sięgają po więcej niż tylko tradycyjną kiełbaskę z grilla. To kolorowe danie zachwyca przede wszystkim wyjątkowym farszem mięso-serowym. Krążek Cztery Sery Hochland nadaje mu wyjątkowy, kremowy smak, rozpływającą się w ustach delikatność i aksamitną strukturę. Grillowane bakłażany można przyrządzić również w piekarniku, ciesząc się ich wyjątkowym smakiem niezależnie od kapryśnej aury za oknem. Prosta receptura, wyjątkowy miks przypraw i ziół oraz najwyższej jakości składniki prosto z natury – oto pewny sposób na udany wiosenny obiad podczas grilla z rodziną i przyjaciółmi.

 

 

Grillowane bakłażany z farszem serowo mięsnym i kolendrą
Czas przygotowania: 1 godzina

 

Składniki:

2 bakłażany
400 g mięsa wołowego mielonego
1 krążek Cztery Sery Hochland
1 łyżka oleju
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebule
2 ząbki czosnku
1 mała posiekana papryczka chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sól, pieprz
Świeża kolendra do posypania

 

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz papryczkę chili i mięso mielone. Doprawiamy kurkumą, papryką oraz solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy podzielony na kawałki ser z krążka Cztery Sery Hochland. Mieszamy aż ser się delikatnie rozpuści. Bakłażany przekrawamy na pół, wydrążamy, smarujemy oliwą z oliwek, solimy. Do każdej połówki nakładamy farsz mięsno serowy. Układamy połówki skórką do dołu i grillujemy około 20-25 minut. Możemy również przygotować faszerowane bakłażany w piekarniku. Układamy na kratce do pieczenia (pod spodem wsuwamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy na funkcji grill 25-30 minut w temperaturze 180 °C. Gotowe posypujemy świeżą kolendrą.







Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

REGENERATING
BODY BALM
Regenerujący
balsam do ciała

Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

NOURISHING SHOWER GEL Odżywczy żel
pod prysznic
Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

Wiadomości branżowe

Kongres ma na celu ukazanie w szerokim ujęciu tematyki urody, określanej także jako rynek lub branżą beauty. Przede wszystkim firma COSMED Consulting, właściciel portalu serwisuroda.pl, pragnie poruszyć m.in. tematy nadal mało jeszcze popularne oraz zapoznać konsumentów oraz specjalistów branży beauty z nowościami różnych...
Koniec lutego to idealny moment na kolejne zakupy i przygotowania do nadchodzącego sezonu wiosna-lato 2020, ale również uzupełnienie garderoby o perełki z sezonu jesień-zima 2019/2020. Powoli, z nadzieją na szybką wiosnę i zielone pąki kwiatów na drzewach, kozaki będą ustępować lżejszym botkom, mokasynom, balerinom oraz...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Zbliża się wiosna! Ciepło, kolory, ruch na powietrzu, świeże warzywa, słońce. Jesteście gotowi na wiosenne zmiany? Może w tym roku warto zadbać o zdrowie i urodę jednocześnie? Fundacja...
Czytaj więcej

Dla Niego

Pomimo nieopisanego postępu, jaki dokonał się przez lata w dziedzinie stomatologii oraz faktu, że ból w czasie leczenia to już przeszłość, ogromna liczba Polaków nadal panicznie boi się...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2020 COSMED Consulting / serwisuroda.pl