Letnie dania: zdrowe, smaczne i maksymalnie w 30 minut

W upalne i słoneczne dni większość z nas nie ma ochoty na ciężkostrawne posiłki, czy wielogodzinne gotowanie.  Wakacje to wyjątkowy sezon pod względem warzyw i owoców. O tej porze jest ich najwięcej i są najsmaczniejsze, bo polskie. Dlatego tak łatwo w maksymalnie pół godziny przygotować z nich szybkie, smaczne i pełnowartościowe posiłki. Razem z Natalią Chybzińska, specjalistą dietetykiem i kierownik ds. żywienia w Kukuła Healthy Food,  zachęcamy do eksperymentów i odkrywania nowych smaków.

 

 


Nieoczywiste połączenia jak chłodnik z malinami i burakami, czy zupa ze świeżych, gruntowych ogórków smakują na prawdę doskonale.

 

Letnie zupy

Wakacje to sezon na chłodniki. Podstawą zazwyczaj jest jogurt, kefir i zsiadłe mleko, posiekane ogórki, koper oraz szczypior. Na tej bazie możemy przygotować mniej oczywiste połączenia, np. z podduszonymi burakami  i malinami, czy z pieczonymi krewetkami i czosnkiem.

W tym czasie warto też gotować lekkie zupy na bazie młodej kapusty, szczawiu, szpinaku, czy cukinii. Aby były sycące dodajmy do nich również bób, fasolkę szparagową i ulubioną kaszę. Podstawą zupy może być wywar na bazie marchwi, pietruszki, selera, pora i cebuli z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. Do ugotowanego bulionu dodajemy pozostałe, ulubione, zielone składniki i gotujemy jeszcze 15-20 minut.

 

Sałatki i przekąski

Według dietetyka o tej porze roku najlepiej smakują sałatki na bazie świeżych warzyw. Aby stały się sycącym posiłkiem wystarczy dodatek pełnowartościowego białka  w postaci drobiu, ryby lub roślin strączkowych takich jak bób, fasolka szparagowa, czy soczewica. Warto też poeksperymentować z mniej oczywistymi połączeniami jak: arbuz ze świeżym szpinakiem, cebulą, avocado i miętą, czy porzeczki z kozim serem, rukolą, ogórkiem i orzechami. Natomiast koktajl na bazie jogurtu lub mleka roślinnego z siemieniem lnianym i sezonowymi owocami, słupki świeżych warzyw z hummusem lub inną pastą z roślin strączkowych, czy kanapki z pełnoziarnistego chleba z białkowym dodatkiem i warzywami, to doskonały wybór na pełnowartościową przekąskę.

 

Obiad z grilla

Lato to również sezon na dania z rusztu. Choć w reklamach widzimy na grillu głównie kiełbasę i karkówkę to w rzeczywistości możemy przygotować dużo smaczniejsze i zdrowsze potrawy.

Polecam upiec pierś indyka, schab lub polędwicę z dorsza. Świetnie sprawdzą się też burgery na bazie kasz lub roślin strączkowych, a także „kotlety mielone” z kalafiora lub brokułu z pestkami słonecznika i czosnkiem. W przypadku chudych mięs, ryb i wegeburgerów czas pieczenia wynosi maksymalnie 15 minut. Zachęcam także do grillowania wędzonego tofu, które wcześniej marynujemy w sosie sojowym z odrobiną miodu. Dania z rusztu wyśmienicie smakują w towarzystwie surówki z młodej kapusty, marchewki, cebuli i kopru z dodatkiem oleju rzepakowego i soku z cytryny. Świetnie smakują też z sałatką, z kaszy jaglanej, ogórka małosolnego, cebuli i pomidora. Zachęcam też do upieczenia na grillu owoców. Ananas, arbuz i banan posypane włoskimi orzechami będą znakomitą przystawką lub deserem. Natomiast upieczone morele możemy połączyć z pokruszonym, wędzonym twarogiem i kiełkami rzodkiewki, i podać do indyka.  – rekomenduje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

 

Wakacyjne słodkości w wersji fit

Ostatnio dietetycznym hitem są lody ze zmiksowanych bananów i mleka kokosowego, do których możemy dodać dowolne owoce lub bakalie. Całość miksujemy i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Na bazie sezonowych owoców możemy przygotować także sorbety, musy owocowe, a także sernik bez pieczenia, na spodzie z płatków owsianych, którego podstawą będzie chudy twaróg i jogurt. Możemy przygotować od razu odpowiednia liczbę porcji w pucharkach lub ozdobnych szklankach i udekorować je pokrojonymi owocami i listkami mięty. Dzięki temu nie będzie nam potrzebny dodatek żelujący typu żelatyna lub agar. W ten sam sposób możemy podawać również puddingi na mleku roślinnym z nasionami chia lub z tapioką.







Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki na przełomie roku 2020/2021!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

ROSE PATCHOULI
Mgiełka do ciała dla kobiet
NOU

Pojemność:
200 ml

Naturalne SERUM do RZĘS
INVEO

Pojemność:
3,5 ml

Wiadomości branżowe

B2Beauty Trends Show to event poświęcony branży beauty w Polsce. To nie tylko najlepsi wystawcy i bogata oferta skierowana do przedstawicieli biznesu, ale także kompleksowe warsztaty i konferencje, będące trampoliną do rozwoju! Już 7 kwietnia 2021 roku zapraszamy na PGE Narodowy, by poznać piękną i biznesową stronę Warszawy....
Koniec lutego to idealny moment na kolejne zakupy i przygotowania do nadchodzącego sezonu wiosna-lato 2020, ale również uzupełnienie garderoby o perełki z sezonu jesień-zima 2019/2020. Powoli, z nadzieją na szybką wiosnę i zielone pąki kwiatów na drzewach, kozaki będą ustępować lżejszym botkom, mokasynom, balerinom oraz...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Czy mogę pić kawę w ciąży? Czy kawa w ciąży jest szkodliwa? Wiele przyszłych mam zadaje sobie to pytanie. Lekarze jednoznacznie wskazują, że można pić kawę w ciąży, ale trzeba zmienić...
Czytaj więcej

Dla Niego

Często osoby, które starają się żyć zdrowo i aktywnie, zastanawiają się, czy mogą pozwolić sobie na słodką przekąskę. Jak poradzić sobie z zapotrzebowaniem na „coś słodkiego”?...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2021 COSMED Consulting / serwisuroda.pl