Reklama
Czy wiesz, że ...?

Bisfenol A (nazwa skrócona BPA) to substancja, której wszyscy powinniśmy unikać. Odkryty ponad sto lat temu w 1891 roku cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem wielu gałęzi przemysłowych gdzie znalazł szerokie zastosowanie. Używa się go między innymi do produkcji tworzyw sztucznych, wykorzystywany jest do produkcji plastikowych wysokojakościowych produktów jak np. butelek do karmienia niemowląt, jest składnikiem żywic wyścielających większość metalowych puszek do przechowywania żywności, a w środkach spożywczych i kosmetycznych jest używany jako przeciwutleniacz. Szacuje się, że corocznie w ten sposób zużywa się ponad 3 miliony ton tej substancji chemicznej. Dziś okazuje się i coraz głośniej mówi się o tym, że jest ona dużo groźniejsza niż dotychczas sądzono. Badania naukowe dowiodły, iż efektem działania bisfenolu A jest na przykład otyłość. Pokazują one również, że pod wpływem obecności tej substancji w organizmie znacznie zwiększa się ryzyko chorób serca, rozwój chorób nowotworowych oraz negatywnie wpływa on na metabolizm. Badacze z brytyskiego Peninsula Medical School i Uniwerystetu w Exeter przeprowadzili analizy, które z jednej strony potwierdzają negatywny wpływ bisfenolu A na zdrowie ludzkie, z drugiej zaś pokazują iż wiedza na temat negatywnego oddziaływania tego składnika była za mała i w związku z tym ocena ryzyka nie do końca właściwa.

 

 

Znana jest ze swoich właściwości nadawania potrawom pikantnego smaku. Przy spożyciu potraw z jej udziałem prócz wyraźnie pikantnego smaku, na języku pojawia się wrażenie ciepła. Chodzi oczywiście o papryczkę chili, a tak naprawdę o obecną w niej kapsaicynę. Niektóre badania dowodzą,  że związek ten posiada właściwości przeciwbólowe i znieczulające. Z tego względu też stanowi skład niektórych maści łagodzących bóle stawów i mięśni. Kapsaicyna pochodzącą właśnie z papryczek chili nie wywołuje skutków ubocznych, zapewne dlatego w maściach i innych preparatach obecna jest jako ekstrakt z tych papryczek. Alkaloid ten stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, tym samym przyśpieszając przemianę materii. Pod jego wpływem metabolizm zwiększa się średnio około 10 procent. Jak wiadomo produkcja ciepła pochłania mnóstwo energii, dlatego kapsaicyna należy do jednych z naturalnych pogromców kalorii. Należy jednak pamiętać, że nie można przesadzać z jej ilością, ponieważ można podrażnić błonę śluzową żołądka. Na pewno trzeba też wprowadzać papryczki stopniowo do menu, ponieważ czasami mogą powodować uczulenie. Jeśli do diety dołączymy również takich kulinarnych sprzymierzeńców pomagających spalić kalorie jak np. imbir, cynamon czy ananas oraz wprowadzimy regularną aktywność fizyczną np. w postaci biegów czy pływania na basenie, to czeka nas wymarzona sylwetka.

 

 

 

Dla branży kosmetycznej i medycznej rokitnik to bardzo cenny surowiec. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość fenolokwasów, flawonoidów i witamin. Wykorzystywany jest on jako składnik przy produkcji środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, flawonów i flawonoidów w owocach, jest cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry, stosowany w preparatach do opalania się jako naturalny bloker promieni UVA i UVB. Oleje z rokitnika zawierają wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka.

Obecność w owocach rokitnika karotenów, tokoferoli i kwasów tłuszczowych sprawia, że zewnętrznie stosuje się preparaty z jego wyciągiem przy oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne, trudno gojących się ranach, stanach zapalnych skóry, grzybicach, zapaleniu pochwy i szyjki macicy, nadżerkach, do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

 

 

 

Kiedyś nie było odżywek i suplementów diety pielęgnujących wygląd włosów, rolę tą spełniały powszechnie wtedy znane drożdże. Były uznawane za środek przyśpieszający wzrost włosów, nadający im piękny wygląd oraz redukujący ich przetłuszczanie się. Te właściwości zawdzięczają one cennym składnikom. Zawierają dużo witamin z grupy B, w tym biotynę, która jest znana z dobrego wpływu na włosy – przywraca sprężystość oraz pomaga hamować ich wypadanie i siwienie. W tej grupie znajduje się również witamina B5 czyli pantenol, istotny dla wzrostu włosów. Prócz tego są źródłem takich mikroelementów jak cynk, fosfor, magnez, żelazo i chrom.

Jak przygotować własnej roboty maseczkę drożdżową?

1/2  kostki drożdży rozpuścić w gorącej wodzie (nie za dużo, kilka łyżek) dodać łyżeczkę naturalnego miodu i można dodać jeszcze łyżeczkę oleju rycynowego (nie jest to konieczne). Wymieszać do jednolitej konsystencji. Następnie nakładamy na włosy (najlepiej wcześniej zmoczone), przykrywamy folią i po 25 minutach zmywany maseczkę i myjemy włosy szamponem.

 

 

 

Choroba Alzheimera to postępująca, degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego, charakteryzująca się występowaniem otępienia. Niemiecki psychiatra i neuropatolog Alois Alzheimer opisał tą chorobę w 1906 roku, na podstawie obserwacji u jednej ze swoich pacjentek. Dlatego też jej nazwa pochodzi właśnie od jego nazwiska. Dziś cierpi na nią ponad 35 milionów ludzi.

Łukasz Wysocki, 18-letni uczeń I Liceum Ogólnokształcącego w Lublinie odkrył substancję, która opóźnia, a nawet hamuje chorobę Alzheimera. Młody naukowiec opracował formułę w czasie stażu w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie. Wykorzystał do tego związki chemiczne z powszechnie występujących roślin i podstawowy sprzęt laboratoryjny. Dzięki szybkiej i taniej metodzie pozyskiwania, lek mógłby być produkowany na dużą skalę. Jednak najpierw odkryta przez 18-latka substancja musi jeszcze przejść serię badań. Substancja niszczy gromadzące się w mózgu złogi białek, które uszkadzają struktury neuronów i doprowadzają do rozwoju choroby Alzheimera.

 

 

 

Bodźce atmosferyczne odbiera przede wszystkim skóra poprzez termoreceptory. Ośrodek termoregulacji usytuowany jest w mózgu. Otrzymuje on za pośrednictwem zakończeń nerwowych rozmieszczonych w skórze (receptory ciepła i chłodu), informacje o stanie termicznym powierzchni ciała i wysyła odpowiednie sygnały do peryferycznych naczyń krwionośnych i gruczołów potowych. Na jednym centymetrze kwadratowym skóry mieści się 12 receptorów zimna i tylko dwa receptory ciepła. Mamy więc około 250 tysięcy receptorów zimna i 30 tysięcy receptorów ciepła. Z tego względu skóra gwałtowniej reaguje na niskie temperatury niż na wysokie. To dlatego zimą skóra narażona jest na szereg niekorzystnych czynników środowiskowych takich jak niskie temperatury oraz jej skoki, wiatr, intensywne słońce na zewnątrz, ogrzewanie i klimatyzacja w pomieszczeniach, szkodliwe promieniowanie emitowane przez sztuczne oświetlenie oraz dieta uboga w odpowiednią ilość witamin i mikroelementów. Zimne i suche powietrze nasila utratę wody z naskórka. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, że podczas mrozów skóra traci dwa razy więcej wody niż latem. Do tego często dochodzi do uszkodzenia jej płaszcza hydrolipidowego, który jest naturalnym parasolem ochronnym dla całego ciała. W konsekwencji skóra staje się sucha, ściągnięta i podrażniona.

 

 

 

Po długim spacerze, wycieczce rowerowej czy intensywnym bieganiu czujemy się pozbawieni sił i bolą nas mięśnie. Ta reakcja jest zupełnie normalna. Nie da się temu w stu procentach zaradzić, ale można w pewnym stopniu ten efekt zminimalizować. Dobra dieta może zwiększyć nasze możliwości w trakcie treningu, jak również przyspieszyć regenerację po jego zakończeniu. Do artykułów spożywczych, które pomagają zregenerować się ciału po wysiłku fizycznym należą m.in.:
brokuły - wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, hormonu uwalnianego podczas diety niskokalorycznej czy w skutek przetrenowania, który powoduje rozpad mięśni;
ananas - zawiera enzym bromelinę charakteryzujący się właściwościami przeciwzapalnymi, chroniący nasze komórki i umożliwiający ich odbudowę;

cynamon - przeprowadzone na grupie irańskich sportsmenek badania ujawniły iż spożycie cynamonu zmniejsza ból w mięśniach po treningu, a także łagodzi stany zapalne. Poza tym zwiększa on ilość wchłanianej przez komórki mięśniowe glukozy i sprawia tym samy, że węglowodany zostają zmagazynowane w mięśniach zamiast w komórkach tłuszczowych.

 

 

 

Mocznik jest substancją powstającą w wyniku metabolizmu białka i innych związków azotowych w organizmie. Jest on syntetyzowany z amoniaku w wątrobie w tak zwanym cyklu mocznikowym. W warunkach prawidłowych występuje we krwi w stężeniach 20 – 40 mg/dl. Jego stężenie zależy od diety i jest większe w przypadku spożywania dużej ilości białek. Ponieważ mocznik jest usuwany z ustroju głównie drogą nerek (90%) to właśnie w przypadku uszkodzenia tego narządu najczęściej dochodzi do wzrostu jego stężenia w surowicy. Pozostała część mocznika wydalana jest z potem lub trafia do przewodu pokarmowego, gdzie jest degradowana przez bakterie jelitowe.
Mocznik wydalany wraz z potem stanowi składnik NMF czyli naturalnego czynnika nawilżającego skóry, dzięki czemu jest ona nawilżona i gładka. Obniżenie jego stężenia w skórze skutkuje jej suchością i podrażnieniem. Sam mocznik stanowi do 1 proc. masy naskórka, a w NMF jest go do 7 procent wagowo. Mocznik jest białym, krystalicznym proszkiem, bezwonnym i bezbarwnym dzięki czemu bardzo często wykorzystywany jest w kosmetykach jako aktywny składnik nawilżający.

 

 

 

Na rynku jest wiele preparatów, których formuła kosmetyczna opiera się na właściwościach nanosrebra. W komunikatach marketingowych słyszeliśmy często o super właściwościach cząsteczek srebra preparatach medycznych adresowanych m.in. na nadpotliwość czy tradycyjnych antyperspirantach. Naukowcy z Australii ostrzegają, że bakterie potrafią się na nie uodpornić. Po raz pierwszy udowodniono adaptację bakterii do ominięcia antybakteryjnych właściwości srebra. Nanosrebro posiada efektywne właściwości bakteryjno-, wiruso- i grzybobójcze. Jego wykorzystanie wzrasta w zastosowaniach medycznych, kosmetycznych, produktach konsumenckich (AGD) i w przemyśle. Jednocześnie wciąż nie jest do końca poznany mechanizm działania. Naukowcy z University of New South Wales (Australia) ostrzegają, że nadmierna ekspozycja powszechnie występujących bakterii na cząsteczki nanosrebra powoduje ich dostosowanie i rozwój. Opublikowane w czasopiśmie Small badanie może nieść daleko idące konsekwencje dla przyszłego wykorzystania srebra jako środka przeciwbakteryjnego.

 

 

 

Rabarbar w dawniejszych czasach był bardziej rozpowszechniony w domowych kulinariach. Na szczęście dziś znów powraca moda na potrawy z jego udziałem. Jego spożycie zalecane jest w sezonie czyli wiosną. To ze względu na kwas szczawiowy, którego w tym okresie jest najmniej w łodygach. Kwas ten jest odpowiedzialny za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie kamieni nerkowych, dlatego w niektórych przypadkach dietetycy odradzają jego regularne spożycie. Jednak ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.

Komentarze
2014-03-14 12:00:50
~Bozena Olejarz Teraz już często na butelkach do karmienia niemowląt jest informacja ,że są bez Bisfenolu A i to jest bardzo dobre rozwiązanie .
2014-03-13 20:12:54
~Jol Chełstowska A może trzeba wycofać BPA (skoro szkodzi )z procesu produkcji opakowań do przechowywania żywności, uważam, że powinno coś się z tym zrobić.
2014-03-13 18:37:38
~Katarzyna Powinno sie więcej mówić o negatywnym wpływie bisfenolu A na zdrowie ludzkie
2014-03-12 20:46:51
~Magdalena Jarkiewicz W końcu znów doceniamy i wykorzystujemy produkty,które możemy znaleźć we własnej kuchni.
2014-03-12 09:32:52
~Mariana85 Naprawde warto poczytać,powiem,żę wiem napewno,że drożdzę są bardzo zdrowotne,bo sama na sobie przetestowałam ich pijąc 2 razy dziennie.Nie są możę smaczne,ale popijając mlekiem ,nie było żadnego problemu.Po mięsiącu widać dużę zmiany,i to nie tylko na włosach,ale i na twarzy i ciele.Oczyszcza i poprawia kondycję.
Rokitnik mnie bardzo za ciekawił,bo z wyglądu niby znam,ale że aż tyle zdrowotnych właściwości ma,nie.Fajnie sobie poczytać i się dowiedzieć dużo fajnych rzeczy :)
2014-02-28 23:52:52
~Katarzyna Startek W odniesieniu do rokitnika pospolitego: Dla mnie najciekawsze jest to, że jest to roślina odporna na niekorzystne warunki (np. na suszę, szkodniki ), mało wymagająca, a bardzo dekoracyjna. Rośnie na glebach słabych potrzebuje jednak dużo słońca wtedy rośnie najlepiej , wiem bo mam w ogrodzie ten krzew.
Nie wiem czy każdy wie ale to krzew idealny do zakrzewiania wszelkich nieużytków i rekultywacji gleb, rośnie tak gdzie nic nie chce rosnąć :) a on nie grymasi.
Doskonale umacnia skarpy (ze względu na korzenie) dlatego obsadza się nim wybrzeża morskie, skarpy. Ja znam rokitnika z tej strony jako krzew ozdobny.
Dopiero od niedawna doceniam go z tej strony „zdrowotnej”, poznałam kosmetyki czy nawet przetwory (soki, dżemy, nalewki). Co ciekawe owoce najlepiej zbierać po przemarznięciu, łatwiej się zbiera jak są zamarznięte i wtedy stają się słodkawe. To jednak cudna roślina, ale jeszcze moim zdaniem mało doceniana. :)
2014-02-21 09:39:41
~Aneta Golenia Ja również słyszałam wiele o dobroczynnym działaniu maseczki drożdżowej w walce z trądzikiem, jednakże do tej pory jeszcze jej nie zastosowałam. Najwyższy czas, by to zmienić. Wypróbowałam natomiast(i ciągle stosuję) ocet jabłkowy z wodą jako płukanka do włosów. Również naturalna pielęgnacja, jakże prosta, ale dająca niezwykle dobre efekty! Co do rabarbaru- zawsze w sezonie mam go na wyciągnięcie ręki w sadzie.. Polecam kompot z rabarbaru- jest przepyszny, a jeśli także miałby chronić organizm przed rozwojem komórek rakowych- polecam tym bardziej !
2014-02-19 16:12:38
~Sylwia Lompart W dzisiejszych czasach mając problemy ze skórą czy zdrowotne uciekamy się do sztucznych suplementów czy kosmetyków zapominają o tak cennych właściwościach , które możemy znaleźć w tak prostych ,a zapomnianych produktach, które bardzo często zanikają lub już przepadły.Drożdże nie tylko świetnie podnoszą kondycje włosów ,ale są także świetne na cerę trądzikową.Ostatnio odkryłam również wspaniałe srebro koloidalne do nacierania na twarz w celu poprawy wyglądu cery mieszanej czy trądzikowej, stosuje go od jakiegoś czasu i jestem zachwycona efektami.Jest wiele ,bardzo wiele substancji , składników , które wspaniale oddziałową na nasz wygląd: nie należy tu przeoczyć jajka z piwem oraz miodem jako maseczki do włosów czy aloesu na rany, cerę trądzikową....A czy wiecie,że mocz też wspaniale oczyszcza rany, radzi sobie z trądzikiem i wspaniale usuwa niechcianą opryszczkę...

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Odżywcza
siła witaminy C

NIVELAZIONE

Zabieg S.O.S. do dłoni i paznokci.
Zestaw zawiera:
• peeling do dłoni
• serum do paznokci
• maska do dłoni
• rękawiczki

Parafinowe S.O.S.
dla dłoni

NIVELAZIONE

Trzystopniowa kuracja parafinowa do dłoni.
Zestaw zawiera:
• peeling do dłoni
• maska do dłoni
• rękawiczki

Wiadomości branżowe

18-19 listopada 2017 roku ostródzkie centrum konferencyjno-targowe Expo Mazury zaprasza na dwa wydarzenia, poświęcone zdrowiu i kondycji człowieka, wzbogacone dodatkowo o strefy tematyczne. Targi kosmetyczne Beauty Spa & Fashion ze Strefą Ślubną oraz targi sportowe Vital Sport Arena ze Strefą Zdrowia. Za sprawą trzeciej...
Listopad do bardzo dobry moment dla osób z branży usług beauty, pod względem możliwości pogłębiania wiedzy oraz pozyskiwania nowych kontaktów biznesowych. Wrzesień i październik to miesiące powrotu klienta z urlopu, a więc to czas na przygotowanie się do jego powitania i stworzenia ciekawej dedykowanej oferty. W...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Wśród przyszłych mam krąży wiele sprzecznych opinii na temat wpływu zabiegów stomatologicznych na ciążę oraz odwrotnie – wpływu ciąży na kondycję jamy ustnej. Wiele z nich odkłada...
Czytaj więcej

Dla Niego

Jakie badania profilaktyczne powinni wykonywać regularnie mężczyźni? Przede wszystkim te, które pozwalają ocenić funkcjonowanie wątroby, nerek i tarczycy. Poza tym badania istotne dla...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Paweł Ochman, autor bloga Weganon, wydaje książkę „Pyszności z roślin” Pasjonat zielonej, wegańskiej kuchni, przyjaciel chlorelli i ambasador Purella Food - Paweł Ochman z bloga Weganon – wydaje swoją pierwszą książkę kucharską „Pyszności z roślin”. To pozycja, która koniecznie musi...Czytaj więcej

„Let’s talk aboutgarbage”, czyli design na rzecz ekologiiŚwiadome zarządzanie i gospodarowanie odpadami to obecnie jedna z najważniejszych kwestii poruszanych na wielu płaszczyznach życia, także w architekturze. O tym, że ekologia idzie w parze z projektowaniem przekonują twórcy wystawy „Let’s...Czytaj więcej

Polskie vlogerki na The Master Class w Nowym Jorku z Kim Kardashian Mario Dedivanovic - jeden z najbardziej wpływowych makijażystów na świecie, oraz Kim Kardashian West - najczęściej fotografowana ikona piękna, poprowadzili w Nowym Jorku warsztaty The Master Class z zakresu...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2017 COSMED Consulting / serwisuroda.pl