Reklama
Czy wiesz, że ...?

Według badań na wiosenne przesilenie skarży się ponad połowa Europejczyków (statystyki mówią nawet o 60% z nas), a winna mu jest przede wszystkim serotonina. Jest nazywana hormonem szczęścia i do niedawna była kojarzona wyłącznie z pozytywnymi odczuciami. Duńscy naukowcy odkryli jednak, że kiedy jej poziom w naszym mózgu przekroczy pewną granicę, odczuwamy zmęczenie. Z taką sytuacją mamy do czynienia między innymi wtedy, gdy przechodzimy z sezonu zimowego na letni, bo wydłużający się dzień wywołuje w naszym organizmie zmiany hormonalne – zmniejsza się produkcja melatoniny (tzw. hormonu snu), a zwiększa właśnie serotoniny. To nie jedyne, z czym mierzą się obecnie nasze organizmy, bo wyzwaniem jest też kapryśna pogoda, zmiany temperatur i wahania ciśnienia. Wszystko to sprawia, że właśnie na samym początku wiosny często jesteśmy senni, rozdrażnieni, apatyczni i mamy problemy z koncentracją. Gorszy nastrój to nie wszystko, bo dokuczać nam mogą także bóle głowy i mięśni, a nawet częstsze infekcje, bo nasza odporność jest obniżona. Zegar biologiczny zaczyna domagać się odpoczynku.

 

 

 

 

Jej właściwości były cenione w odległych czasach. Lecznicze atrybuty cebuli są dobrze znane w medycynie ludowej. Znalazła ona szerokie zastosowanie w różnych schorzeniach m.in. w przypadku przeziębień. To za sprawą substancji bakteriobójczych oraz witaminy C i składników mineralnych jak fosfor, magnez, cynk, siarka i krzem, które cebula zawiera. Wzmacniają one ogólną odporność naszego organizmu na infekcje. Jednak współczesne badania pokazują, że cebula (również jak czosnek) może znacząco obniżać zachorowanie na choroby nowotworowe, szczególnie raka jelita grubego, jamy ustnej oraz trzustki. Regularne spożycie tego warzywa również zapobiega tworzeniu się zakrzepów oraz zmniejsza poziom „złego” cholesterolu LDL. Na przeziębienie, kaszel oraz profilaktycznie, przygotuj swój syrop z cebuli. Dwie obrane spore cebule, posiekaj drobno. Zasyp obficie cukrem lub zalej miodem (opcja dla osób nie uczulonych na miód) w naczyniu, które można zamknąć. Odstaw na 6 godzin. Gotowy syrop można spożywać 2, 3 razy dziennie po łyżeczce.

 

 

 

 


Humektanty
to substancje o silnych właściwościach higroskopijnych. Posiadają zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia. Związki o takich właściwościach stosowane są m.in. w wielu kosmetykach. Dzięki swoim właściwościom, pełnią one rolę naturalnego rezerwuaru wody dla skóry. Z kosmetologicznego punktu widzenia cenna jest ich możliwość zwiększania zawartości wody w warstwie rogowej naskórka, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i elastyczna. To nieokluzyjne składniki nawilżające do których należą m.in. gliceryna, sorbitol, mocznik, kwas hialuronowy, NMF, czy aminokwasy. Należy pamiętać, że jeśli nawilżenie powietrza jest stosunkowo niskie, nie powinno się stosować preparatów np. z samą gliceryną, gdyż wtedy nie przyciąga ona cząsteczek wody z powietrza, a pobiera je z dolnych warstw skóry, czyli silnie ją wysusza.

 

 

 

 

 

Sok z malin, miód, cytryna, cynamon, czosnek, tymianek, imbir i kiszonki. Co łączy te produkty? Naturalna ochrona naszego organizmu poprzez wzmocnienie jego systemu odpornościowego, narażonego w okresie jesienno-zimowym na różne infekcje. Salicylany obecne w malinach działają jak naturalna aspiryna i to właśnie obecność tych związków wpływa na lecznice zastosowanie tych owoców przy chorobach zakaźnych. Czosnek, w którym występuje allicyna, posiada właściwości bakteriobójcze. Czosnek wzmacnia odporność ale również skutecznie zwalcza objawy przeziębienia. Podobne właściwości posiadają cynamon i imbir. Miód wzmacnia układ odpornościowy ale również przynosi ulgę w chorobach dróg oddechowych i łagodzi stany zapalne gardła. Tymianek wspomaga pracę górnego układu oddechowego oraz trawienie. Cytryna zawdzięcza swoją popularność w tym okresie ze względu na witaminę C, która pomaga zwalczać infekcje. Kiszonki są źródłem nie tylko witamin, ale jeszcze bardziej cennych bakterii kwasu mlekowego. To naturalny probiotyk, po którego nie trzeba chodzić do apteki.

 

 

 

 

 

Historia narodzin perfum jest dość zaskakująca, ale o tym już dziś mało kto pamięta. Obecnie są wyrazem elegancji, podkreślają cechy osoby, która utożsamia się z ich wyrazistymi akordami. Należy powrócić aż do średniowiecza aby poznać początki ich powstania. Garbarze byli pierwszymi twórcami pachnideł – tak wtedy je określano. Proces wyprawiania skór wiązał się z wykorzystaniem moczu i kału pochodzących od zwierząt, ale również od ludzki. W związku z tym finalne wyroby niestety nosiły często nieprzyjemny zapach. Francuscy garbarze z miasta Grasse swoje wyroby namaczali w aromatycznych roztworach. Ta właśnie praktyka dała początek perfum. W chwili kiedy zaczęto wykorzystywać kwiaty do wytwarzania pachnideł w XVIII wieku, przestały one służyć tylko maskowaniu zapadu wyrobów skórzanych, ale zaczęły podkreślać indywidualność osoby, która je nosiła. Dziś mamy tysiące globalnych i lokalnych marek perfum. Należy pamiętać o paru zasadach, które sprawią, że zapach będzie utrzymywał się dłużej. Po pierwsze – sucha skóra wpływa na gorszą trwałość perfum. W takim przypadku należy nanieść bezzapachowy krem i na niego dopiero rozprowadzić zapach (w okolicach aplikacji). Po drugie – praktyka pocierania o siebie nadgarstków i przykładanie ich do szyi jest błędna. Pod wpływem tarcia wytwarza się ciepło, które sprawia iż związki lotne szybko ulatniają się, w efekcie zapach zbyt szybko wygasa. Po trzecie – o ile pocieranie nie jest dobre, o tyle aplikacja perfum na cieplejsze okolice ciała jest korzystna. Z takich miejsc uwalniają się one lepiej i chodzi tu m.in. o wewnętrzną stronę nadgarstków, szyję (po bokach) czy zagięcia łokcia.

 

 

 

 

Rocznie do śmieci wyrzucamy prawie 9 mln ton jedzenia. Każdy Polak marnuje rocznie 235 kg jedzenia, co plasuje nas w europejskiej czołówce. Więcej wyrzucają tylko Brytyjczycy, Niemcy, Francuzi i Holendrzy. Aż 35 proc. Polaków przyznaje, że zdarza się im wyrzucać żywność do śmieci – tak wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. Najczęściej Polacy wyrzucają pieczywo (49 proc.), owoce (39 proc.), wędliny (38 proc.), warzywa (37 proc.) i jogurty (33 proc.), ale do śmietnika trafia również ser (16 proc.), ziemniaki (13 proc.), mleko (13 proc.), dania gotowe (10 proc.), mięso (8 proc.), jaja (3 proc.) i ryby (2 proc.). Problem marnotrawstwa pożywienia jest globalnie coraz poważniejszy. Blisko połowa marnowanej na świecie żywności, jest spisywana na straty już na etapie produkcji. W skali całego globu rocznie na śmietnik trafia 1,6 miliarda ton żywności o łącznej wartości 1 biliona dolarów. Czyli jedna trzecia całej produkcji. W Polskim senacie powstał projekt ustawy, który nakłada na sprzedawców żywności obowiązek zawarcia z organizacją pożytku publicznego umowy dotyczącej przekazywania żywności na cele społeczne. Przepis dotyczy żywności odrzuconej przez sklepy z powodów handlowych, estetycznych lub z powodu zbliżającego się upływu terminu przydatności do spożycia.

 

 

 

 

Publiczna opieka zdrowotna od wielu już lat przeżywa poważny kryzys. W efekcie mamy utrudniony dostęp do wielu specjalistów. Od lat ten problem dotyczy szczególnie usług stomatologicznych. W związku z zamrożeniem wydatków państwa na stomatologię, od dłuższego czasu widzimy intensywny rozwój segmentu niepublicznego. Z roku na rok powstaje wiele prywatnych gabinetów i klinik dentystycznych. Niestety jednak ten fakt nie powoduje spadku cen usług, które nadal utrzymują się w fazie wzrostowej. Może to dlatego, że znajdujemy się na samym końcu listy ilości stomatologów przypadających na 100 tysięcy mieszkańców. W Polsce liczba ta wynosi 34,4, a np. w Bułgarii 97,6, na Litwie 70,20, w Niemczech 85,3. Ten fakt zapewne przekłada się również na coraz gorszą higienę oraz stan uzębienia Polaków. Badania pokazują, że co piąty Polak myje zęby tylko raz dziennie, a 3,8 mln nie myje ich w ogóle. Połowa osób po czterdziestym roku życia ma protezy. Nie lepiej jest w przypadku dzieci, gdzie ponad 90 procent wymaga natychmiastowej opieki stomatologicznej. Jeśli rząd nie zareaguje w tej sprawie, sytuacja może niedługo być drastyczna. Może nadszedł czas na powołanie w szkołach podstawowych funkcji higienistki stomatologiczne?

Komentarze
2017-02-04 21:49:32
~Beatris20 Stomatologia- u mnie nie ma problemu aby dostać się na NFZ ale wolę iść prywatnie, bo niestety wyplenienia na kasę chorych dają wiele do życzenia . Wolę zrobić raz a porządnie. Poza tym higiena jest ważna, ale chyba już każdy wie, że jedni maja zdrowe zęby calkiem je zaniedbując, a drudzy myją, płukają, nitkują , kontrolują a zęby i tak się psują .
2016-11-10 08:13:33
~Ola W Ciekawe informacje, niektóre przerażające niestety, szczególnie chodzi o dwa ostatnie. Podnosi człowiekowi się ciśnienie jak widzi jakie jest marnotrawstwo, gdzie tyle ludzi umiera codziennie z głodu. Wstyd, wstyd, że ludzie robią to ludziom.

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Odżywcza
siła witaminy C

NIVELAZIONE

Zabieg S.O.S. do dłoni i paznokci.
Zestaw zawiera:
• peeling do dłoni
• serum do paznokci
• maska do dłoni
• rękawiczki

Parafinowe S.O.S.
dla dłoni

NIVELAZIONE

Trzystopniowa kuracja parafinowa do dłoni.
Zestaw zawiera:
• peeling do dłoni
• maska do dłoni
• rękawiczki

Wiadomości branżowe

18-19 listopada 2017 roku ostródzkie centrum konferencyjno-targowe Expo Mazury zaprasza na dwa wydarzenia, poświęcone zdrowiu i kondycji człowieka, wzbogacone dodatkowo o strefy tematyczne. Targi kosmetyczne Beauty Spa & Fashion ze Strefą Ślubną oraz targi sportowe Vital Sport Arena ze Strefą Zdrowia. Za sprawą trzeciej...
Listopad do bardzo dobry moment dla osób z branży usług beauty, pod względem możliwości pogłębiania wiedzy oraz pozyskiwania nowych kontaktów biznesowych. Wrzesień i październik to miesiące powrotu klienta z urlopu, a więc to czas na przygotowanie się do jego powitania i stworzenia ciekawej dedykowanej oferty. W...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Wśród przyszłych mam krąży wiele sprzecznych opinii na temat wpływu zabiegów stomatologicznych na ciążę oraz odwrotnie – wpływu ciąży na kondycję jamy ustnej. Wiele z nich odkłada...
Czytaj więcej

Dla Niego

Jakie badania profilaktyczne powinni wykonywać regularnie mężczyźni? Przede wszystkim te, które pozwalają ocenić funkcjonowanie wątroby, nerek i tarczycy. Poza tym badania istotne dla...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Paweł Ochman, autor bloga Weganon, wydaje książkę „Pyszności z roślin” Pasjonat zielonej, wegańskiej kuchni, przyjaciel chlorelli i ambasador Purella Food - Paweł Ochman z bloga Weganon – wydaje swoją pierwszą książkę kucharską „Pyszności z roślin”. To pozycja, która koniecznie musi...Czytaj więcej

„Let’s talk aboutgarbage”, czyli design na rzecz ekologiiŚwiadome zarządzanie i gospodarowanie odpadami to obecnie jedna z najważniejszych kwestii poruszanych na wielu płaszczyznach życia, także w architekturze. O tym, że ekologia idzie w parze z projektowaniem przekonują twórcy wystawy „Let’s...Czytaj więcej

Polskie vlogerki na The Master Class w Nowym Jorku z Kim Kardashian Mario Dedivanovic - jeden z najbardziej wpływowych makijażystów na świecie, oraz Kim Kardashian West - najczęściej fotografowana ikona piękna, poprowadzili w Nowym Jorku warsztaty The Master Class z zakresu...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2017 COSMED Consulting / serwisuroda.pl