Reklama
Czy wiesz, że ...?

Szacuje się, że celiakia, czyli nadwrażliwość organizmu na gluten dotyczy nawet ponad jednego procenta populacji. Sposobem na uniknięcie przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jakie towarzyszą nietolerancji pokarmowej, jest wyeliminowanie z diety wszystkich potraw zawierających gluten. Dziś staje się to coraz łatwiejsze. W sklepach dostępne są już ciasta, makarony, płatki oraz czekolady, a od niedawna także desery lodowe wolne od glutenu. Co więcej, od maja 2016 r. w sprzedaży są dostępne pierwsze w Polsce lody posiadające licencję nadaną przez Polskie Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej. Jest to gwarancją, że produkt, po który sięga osoba z celiakią lub będąca na diecie faktycznie nie ma żadnych składników zawierających gluten np. mąki pszennej czy pochodnych pszenicy. Lody można łatwo rozpoznać. Opakowania deserów z licencją oznaczone są specjalnym zielonym znaczkiem z przekreślonym w kole kłosem pszenicy. Takie lody, przyjazne osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej, jako pierwsza w kraju wprowadza właśnie firma "Anita", która jako jedyny producent deserów lodowych otrzymała licencję Stowarzyszenia. Póki co dostępne w sprzedaży są 3 rodzaje lodów z oznaczeniem bezglutenowości, ale docelowo będzie ich 13.

Lody waniliowe bez laktozy to kolejna nowa kategoria produktów "Anity", stworzona z myślą o osobach z nietolerancjami pokarmowymi. Lody nie tylko posiadają deklarację bezglutenową, są także pozbawione cukru mlecznego, dzięki czemu mogą po nie sięgać także osoby z nietolerancją laktozy.  Lody powstały na bazie płynnego mleka, z którego usunięto wywołujący alergie składnik. Możliwe to stało się dzięki dodaniu do nich laktazy, czyli naturalnego enzymu stosowanego do rozkładu laktozy.

 

 

 

 

 

W naszym organizmie nieustannie krążą wolne rodniki i antyoksydanty (przeciwutleniacze). Pierwsze to nic innego jak niesparowane atomy, które utraciły jeden elektron. W efekcie zaburza to równowagę atomu i dlatego zaczyna on szybko szukać w najbliższym otoczeniu brakującego ogniwa. Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu atomy te wykazują dużą aktywność chemiczną utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Ich celem w naszym organizmie są związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak np. DNA, białka czy nienasycone kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład błon komórkowych. To doprowadza do uszkodzenia błony komórkowej i komórka nie jest wstanie pełnić swoich właściwych funkcji metabolicznych. Uszkodzenia DNA przyczyniają się natomiast do powstawania nowotworów, zaburzeń pracy mózgu, czy układu krążenia. Działalność wolnych rodników to jedna z przyczyn starzenia się organizmu.

Antyoksydanty natomiast działają jak tarcza ochronna przed wolnymi rodnikami - oddają im swój wolny elektron i tym samym usuwają ich nadmiar z organizmu. Jeśli równowaga pomiędzy wolnymi rodnikami i antyoksydantami w organizmie zostanie zachwiana dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego. W trakcie tego procesu dochodzi do utleniania cholesterolu LDL (złego) w śródbłonku naczyń krwionośnych co doprowadza do rozwoju miażdżycy i powiązanych z nią chorób układu krążenia. Dochodzi także do utleniania lipidów błon komórkowych skóry i jej strukturalnych białek - takich jak kolagen. Te procesy przyspieszają starzenie się skóry.

Role antyoksydantów pełnią m. in. witamina C i E, beta-karoten, flawonoidy, czy karotenoidy. Organizm wykształcił też własny system obronny przeciwko wolnym rodnikom. W komórkach wytwarzany jest glutation, który chroni je przed ich niszczącym działaniem. Niestety z wiekiem jego ilość ulega znacznemu zmniejszeniu.

 

 

 

 

 

Tłoczony na zimno olej z pestek tych owoców wykorzystuje się w kosmetyce między innymi do pielęgnacji cery przesuszonej i dojrzałej, ale również trądzikowej. Posiada on właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Działa na skórę przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej jest bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie. Owoce, z których pochodzą pestki są czerwone i sezon na nie zaczyna się w Polsce wraz z majem, choć najbardziej dostępne są w czerwcu. Chodzi oczywiście o truskawki, których owoce są skarbnicą witamin – wit. C (więcej niż w cytrusach), A, B1, B2, B6, E, PP oraz składników mineralnych – potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez, selen, mangan, cynk.
Truskawki jako bardzo nieliczne owoce zawierają również bardzo rzadko występujące a jednocześnie bardzo cenne dla zdrowia substancje jak - kwas elagowy i fitocydy. Pierwszy związek posiada właściwości chroniące komórki organizmu przed działaniem substancji rakotwórczych. Fitocydy natomiast to związki o właściwościach bakteriobójczych, pomocne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.

Truskawki działają odtruwająco i oczyszczająco, poza tym wspomagają przemianę materii i obniżają poziom złego cholesterolu. W sezonie warto wykonać maseczki na bazie tych świeżych owoców – na twarz lub na ciało. W zależności od rodzaju skóry (problemu) łączymy rozgniecione truskawki z – miodem i śmietaną (skóra sucha), oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym (skóra dojrzała), pianą z ubitych białek (skóra tłusta, mieszana z trądzikiem), sokiem ze świeżej cytryny (skóra z przebarwieniami, zmęczona, poszarzała, tzw. skóra palacza).

 

 

 

 

 

Nazywano ich bordearii czyli jęczmieniowcami. To dlatego, że sok z jęczmienia był sekretnym źródłem krzepy gladiatorów. Ten napój z młodego jęczmienia jest bogatym źródłem białka (prawie połowa wagi tej rośliny stanowią białka), wielu cennych aminokwasów, łatwo przyswajalnego wapnia, magnezu oraz cynku, żelaza i manganu. Nie brak również witamin takich jak C, E, witamin z grupy B -  B1, B2, B3, B6 oraz beta karotenu, biotyny, kwasu foliowego czy choliny. Istotna jest tu również bardzo wysoka zawartość chlorofilu. On sprawia właśnie, że młody jęczmień jest cennym surowcem. Co ciekawe jego skład podobny jest do składu hemoglobiny. Chlorofil działa przeciwzapalnie, dezynfekująco - zwalcza bakterie beztlenowe (np. z ust), leczy dziąsła,  ból gardła, przyspiesza gojenie się ran.

Młody jęczmień zawiera również podtlenki dysmutazy - substancje, które likwidują wolne rodniki. Obecność tak wielu wartościowych substancji sprawia, że młody jęczmień  posiada prozdrowotne właściwości. Zielonego jęczmienia nie jada się w formie sałatek czy surówek. Jednak na rynku dostępny jest on w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Pierwsza postać otrzymywana jest przez wyciśnięcie soku, który następnie suszy się za pomocą odparowania wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Taki sposób produkcji pozwala zachować więcej cennych właściwości zielonego jęczmienia.

 

 

 

 

 

Jako przyprawa stosowana jest przez ludzi od ponad 4000 lat. Kurkuma znana nam bardziej jako curry to nic innego jak suszone i zmielone kłącze byliny Curcuma longa. W Indiach stosowana była jako lecznicza roślina przez tysiące lat. Ta żółta przyprawa o aromatycznym zapachu zawiera wiele cennych substancji jak związki polifenolowe i kurkuminoidy. W tej drugiej grupie zdecydowanie dominuje kurkumina, która jest substancją  o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. W ostatnich latach rozpoczęto prace badawczo-naukowe nad wykorzystaniem tych właściwości m.in. w lekach przeciwnowotworowych i na depresję. Obecnie udowodniono już jej korzystne działanie u osób które mają problem z bolącymi stawami. Ta właśnie cecha znalazła zastosowanie wśród sportowców. Podczas treningu dochodzi do lekkiego stanu zapalanego co jest odpowiedzią organizmu na adaptację do wysiłku. Jednak kiedy ten stan jest nasilony (np. w wyniku zwiększonego wysiłku fizycznego) i wydłuża się w czasie, to nie tylko spowalnia regenerację ale również zwiększa ryzyko kontuzji. Rozpoczynasz sezon sportowy? Zacznij jeść regularnie curry.

 

 

 

 

Z jego pozytywnych właściwości korzystano już w starożytnych Chinach. Masaż wykazuje bardzo wszechstronne działanie, a do tego  jego mechanizm jest dość złożony. Na pewno można wyróżnić jego miejscowe i ogólne działanie. Pierwsze wpływa na polepszenie przepływu krwi w naczyniach krwionośnych i chłonki w naczyniach limfatycznych. Wykorzystywane techniki w trakcie masażu tj. oklepywanie, rozcieranie, głaskanie, ugniatanie wpływają  na rozszerzenie naczyń a co za tym idzie zwiększają przemieszczanie się płynów w układzie naczyniowym m.in. przepływ krwi przez mięśnie co przyspiesza dostarczanie substancji odżywczych i zwiększa dotlenienie tkanek, ale również wydalanie produktów przemiany materii. Ogólne (centralne) działanie masażu odpowiada za pobudzenie układu nerwowego co ostatecznie przekłada się na lepsze wykonywanie czynności przez narządy ludzkiego ciała. My jednak bardziej skupimy się na dobroczynnym wpływie masażu na skórę, co ma odniesienie na przykład w trakcie zabiegów wykonywanych w ramach procedur zabiegowych w salonach kosmetycznych i Spa. Skóra jest ściśle powiązana z centralnym układem nerwowym dlatego odbiera takie bodźce jak ciepło, zimno, ból czy dotyk. W trakcie wykonywania masażu z powierzchni skóry usuwane są obumarłe komórki naskórka, poprawiona zostaje praca gruczołów łojowych i potowych oraz polepsza się odżywienie skóry. W efekcie aplikowane w trakcie zabiegu preparaty są lepiej wykorzystywane.

 

 

 

 

Można by sądzić, że okres zimowy to czas wytchnienia dla osób uczulonych na pyłki drzew. Niestety to pozorne myślenie. Już w styczniu zaczyna pylić leszczyna i okres ten utrzymuje się często nawet do początku kwietnia. Wszystko zależy oczywiście od warunków pogodowych, jednak tegoroczne ewidentnie sprzyjają wcześniejszej wegetacji tej rośliny. Zaraz za leszczyną w lutym pylenie zaczyna olcha, cisy, a w marcu dołączają topola, wierzba i brzoza. Z początkiem wiosny przybywa coraz więcej roślin, których pyłki są powodem alergii u coraz większej grupy osób. Należy w tym okresie rozpocząć zażywanie preparatów przeciwhistaminowych, które oczywiście nie leczą przyczyny powstania alergicznego nieżytu nosa czy siennego kataru – tylko znoszą te objawy alergii.

 



Komentarze
2016-07-15 19:41:58
~Beatris20 Tak- celiakia, nietolerancja laktozy, skazy itd itp. Jak napisaliście celiakia dotyka około 1 % populacji, wiec to nie taki masowy aż problem, by co druga osoba przechodziła na dietę bezglutenową. Sama osobiście uważam , że żywność pozbawiona glutenu wcale taka zdrowa i super nie jest a także często producenci dodają nie zdrowe dodatki bo przecież gluten trzeba czymś zastąpić. Warto unikać przetworzonych produktów, jeść regularnie, spokojnie. Rzucić używki, w tym kawę i gazowane napoje i zaraz brzuchy przestaną boleć, skóra zrobi się piękna.
2016-04-07 08:47:46
~kal1979 Bardzo fajnie, ze napisaliście o masazu i jego właściwościach. Widzę osobiście, że wiele specjalistów zachłysnęło się nowościami i zapomniało o starych sprawdzonych metodach, które są po pierwsze skuteczne a po drugie bezpieczne. Z nowościami zawszę podchodzę ostrożnie na zasadzie niech inni spróbują jeśli nie będzie uwag, złych opinii dopiero też przyglądam się sama bliżej i testuję.
2016-03-31 23:23:53
~mika2010 Lubię curry tylko przyznam się, że sama nie wykorzystuję go często w kuchni. Informacje o właściwościach tej przyprawy zachęcają jednak do podjęcia zmian w tym kierunku.
2016-03-28 11:36:31
~Beatris20 Jak dobrze , że uwielbiam curry, nie wiedziałam, że ma aż tak dobre działanie ani że inne nazwa to kurkuma. Lubię tą przyprawę szczególnie za to, że nadaję potrawom fajnej ostrości.
Masaż to niezwykle fascynujący temat. Nie ma drugiej tak relaksującej i przyjemnej dziedziny. Wiele sposobów, metod- masaż klasyczny, bańkami, kamieniami, stopami , uwielbia.

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Bądź aktywny, bierz udział w życiu naszego portalu i jego fanpage. Ciesz się profitami Fun & More CLUB.

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Foodie Miód Manuka Regenerujące Masło do ciała
Soraya

Regenerujące masło do ciała z Miodem Manuka, pochodzącego z najczystszych regionów Nowej Zelandii.

Ujędrniający Krem-Serum Intensywna Depigmentacja
Dermika

Ujędrniający krem-serum z wysokim stężeniem składnika depigmentacyjnego skutecznie walczy z przebarwieniami.

Wiadomości branżowe

Branża usług beauty jak nigdy do tej pory podlega wielu i jednocześnie szybkim zmianom. Czynników, które wpływają na ten stan rzeczy jest kilka. Przede wszystkim najważniejszym jest sam konsument, który jest świadomy swoich potrzeb, co należy w tym przypadku rozumieć iż ma on w stosunku do wizyty w salonie konkretne...
27 i 28 października 2018 roku wydawca magazynu Art of Beauty organizuje dwa branżowe wydarzenia. Są to dwa kongresy o zróżnicowanym profilu tematycznym. Jeden poświęcony jest pielęgnacji skóry problematycznej, drugi zaś podejmuje zagadnienia kosmetologii estetycznej. Adresatami konferencji są kosmetolodzy i właściciele...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Po wakacjach najczęściej wraca się wypoczętym i zrelaksowanym, ale może też przydarzyć się nam nieprzyjemna pamiątka – infekcja intymna, która zburzy całą radość z urlopu. Niestety,...
Czytaj więcej

Dla Niego

Korzystanie z zabiegów medycyny estetycznej przez mężczyzn nie jest już w Polsce tematem tabu. Coraz więcej panów chce wyglądać młodziej i lepiej czuć się we własnej skórze. Z jakich...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Pobiegli wspólnie dla podopiecznych domów dziecka 13 października 2018 r. odbył się 1. Rodzinny Bieg Czas Na Wzrok, organizowany z okazji obchodów Światowego Dnia Wzroku. Wyjątkowe wydarzenie miało charakter sportowy i rodzinny, ale przede wszystkim – charytatywny....Czytaj więcej

Wyjątkowa lekcja WF-u w Poznaniu dzięki Always i Fundacji Otylii Ruch, to zdrowie – o prawdziwości tego powiedzenia mogły się przekonać uczennice z Wielkopolski, które 12 października 2018 r. wzięły udział w niezwykłej lekcji wychowania fizycznego. Młode Wielkopolanki  ćwiczyły pod okiem polskich...Czytaj więcej

Targi Mody Poznań Za nami kolejna edycja Targów Mody Poznań, a tym samym największych w Polsce targów dla branży fashion o charakterze kontraktacyjnym. Przypadający na ostatnie dni wakacji termin targów, upłynął pod znakiem umów handlowych, prezentacji trendów na najbliższe sezony...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2018 COSMED Consulting / serwisuroda.pl