Nutraceutyki

modelkaW latach 80. ubiegłego wieku w kręgu zainteresowań japońskiego środowiska naukowego znalazł się wpływ, jaki można wywierać na zdrowie poprzez spożywanie odpowiednich pokarmów. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz miliardach dolarów. Czym są nutraceutyki?

Terminologiczny bałagan

Pierwszą definicję nutraceutyków opracował w 1989 roku Stephen DeFelice, przewodniczący Foundation for Innovation in Medicine (FIM). Termin, którego nazwa powstała przez połączenie słów "nutrition", a więc "odżywianie", i "pharmaceutical", czyli "farmaceutyczny", oznaczał początkowo: "substancję, która jest żywnością lub częścią żywności i zapewnia korzyści zdrowotne, włączając w to zapobieganie i leczenie chorób. Do takich produktów zalicza się izolowane składniki odżywcze, suplementy diety, odżywki, żywność otrzymywaną z zastosowaniem inżynierii genetycznej, produkty ziołowe oraz produkty przetwarzane takie jak płatki, zupy, napoje". Z czasem jednak definicja uległa modyfikacji i od pojęcia "nutraceutyk" odróżniono termin "żywność funkcjonalna".

Żywność funkcjonalna

Według FUFOSE (Functional Food Science in Europe) "żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu poza efektem odżywczym. Wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszaniu ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne oddziaływanie w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą – nie są to tabletki ani kapsułki, ale część składowa prawidłowej diety" [2]. Co to oznacza w praktyce?

Przykładem żywności funkcjonalnej są między innymi margaryny ze sterolami roślinnymi, probiotyczne jogurty czy znana od lat jodowana sól. Zalicza się do niej również produkty, w przypadku których pewne składniki zostały usunięte bądź ograniczono ich ilość. Będzie to więc żywność niskosodowa, o obniżonej zawartości cholesterolu czy niskoenergetyczna, czyli produkty typu "light". Korzystny wpływ, na który wskazuje definicja programu badawczego FUFOSE, może więc polegać np. na zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych, chorób układu krążenia, osteoporozy bądź na spowalnianiu procesów starzenia. Warto wiedzieć, że "functional food" to również żywność konwencjonalna, a więc niepoddany żadnym modyfikacjom pomidor bogaty w likopen, brokuły obfitujące w sulforafan, tłuste ryby będące skarbnicą kwasów omega czy dostarczająca polifenoli zielona herbata. Czym więc żywność funkcjonalna różni się od nutraceutyków?

Nutraceutyki

W przeciwieństwie do żywności funkcjonalnej nutraceutyki dostępne są w postaci tabletek, syropów, proszku, kapsułek zawierających wyizolowane z pożywienia substancje aktywne, których pozytywne działanie na organizm znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych. Na długiej liście nutraceutyków są między innymi: likopen, sulforafan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pro – i prebiotyki, roślinne sterole i stanole, błonnik pokarmowy, beta-karoten, flawonoidy, CLA, czyli sprzężony kwas linolowy. Stosowanie nutraceutyków ma więc na celu zwiększenie w diecie podaży składników o działaniu prozdrowotnym. A jakie to działanie?


collagen

Nutraceutyki przede wszystkim neutralizują wolne rodniki, których aktywność łączona jest z rozwojem nowotworów, miażdżycy, a nawet cukrzycy czy choroby Parkinsona oraz ze starzeniem się organizmu. Usprawniają pracę układu pokarmowego i immunologicznego. Stanowią więc skuteczną broń w walce ze schorzeniami i dolegliwościami, które należą obecnie do głównych bolączek społeczeństw krajów wysoko rozwiniętych. Nic dziwnego, że to właśnie w krajach najbogatszych – Stanach Zjednoczonych, Japonii i państwach europejskich – nutraceutyki cieszą się największą popularnością. Wśród nich na pierwszy plan wysuwają się nutraceutyki pozyskiwane z ziół – według szacunków American Botanical Council w samych Stanach Zjednoczonych wartość sprzedaży preparatów ziołowych w 2010 roku przekroczyła 5 mld dolarów.

Nutrikosmetyki

Do nutraceutyków zaliczyć można także preparaty, które opracowywane są z myślą o pielęgnacji urody – określane są one mianem nutrikosmetyków. O ile segment nutraceutyków prozdrowotnych najintensywniej rozwija się w Stanach Zjednoczonych, o tyle produkty nutrikosmetyczne królują na półkach mieszkańców Europy. Według Kline & Company globalna wielkość rynku samych nutrikosmetyków wynosi około 1,5 mld dolarów, z czego aż 55 proc. przypada właśnie na kraje europejskie, a zaledwie 3 proc. na USA (dane na 2008 rok). Skąd ta popularność?

Głównym czynnikiem decydującym o coraz większym zainteresowaniu takimi preparatami jest większa niż jeszcze kilkanaście lat temu świadomość zależności, jaka łączy dietę i wygląd zewnętrzny. To, co dostarczamy "od środka" ma ogromny wpływ na to, w jakiej kondycji są nasze włosy, skóra i paznokcie. Szczególnie silnym bodźcem pobudzającym rynek nutrikosmetyków jest trend poddawania się wszelkiego rodzaju kuracjom, które mają spowolnić procesy starzenia (anti-aging). Dlatego też wśród nutrikosmetyków dominują produkty o działaniu antyoksydacyjnym – wolne rodniki odpowiadają bowiem również za niszczenie włókien kolagenu i elastyny, a więc i w konsekwencji za powstawanie zmarszczek. Równie chętnie konsumenci, a właściwie konsumentki, sięgają po środki wyszczuplające i antycellulitowe oraz pobudzające porost włosów. W składzie nutrikosmetyków znaleźć można między innymi kolagen rybi, wyciąg z pestek winogron, likopen, katechiny, sojowe izoflawony, witaminy (zwłaszcza C i E), kwasy omega, koenzym Q10, luteinę. Zastosowaniem takich substancji w codziennej trosce o piękno i zdrowie zajmuje się m. in. firma Noble Health, która jest producentem nutraceutyków. Czerpiąc z najnowszych osiągnięć nauki i technologii oraz z wiedzy naukowców wielu dziedzin, produkty Noble Health adresowane są na współczesne dolegliwości z jakimi spotyka się każdy z nas. Podnoszenie jakości i standardów życia przez troskę o własne ciało to kierunek jaki wytycza misja firmy.

Zagrożenia

Choć bez wątpienia nutraceutyki i nutrikosmetyki odgrywają znaczącą rolę w utrzymaniu zdrowia i urody, należy pamiętać o tym, że ich znaczny nadmiar może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdą substancję, nawet witaminy, można przedawkować, dlatego należy ściśle stosować się do zaleceń producenta. Pamiętajmy więc aby zawsze zachować zdrowy rozsądek.

[1] definicja za: American Nutraceutical Assotiation

[2] Grajeta H., Żywność funkcjonalna w profilaktyce chorób układu krą­żenia, Adv. Clin. Exp. Med., 2004, 13, 503–510.

Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj na przełomie roku 2019/20 punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

REGENERATING
BODY BALM
Regenerujący
balsam do ciała

Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

NOURISHING SHOWER GEL Odżywczy żel
pod prysznic
Lemon Grass
& Gardenia

Pojemność:
300 ml

Wiadomości branżowe

Zarząd Health and Beauty Media Sp. z o.o. informuje, iż w związku ze zmianą sytuacji epidemiologicznej, tj. faktem potwierdzenia w Polsce pierwszego przypadku zarażenia koronawirusem 2019-nCoV, wywołującym chorobę COVID-19, i po konsultacji z Wystawcami i Partnerami podjęto trudną, ale w  mniemaniu firmy słuszną decyzję o...
Kongres ma na celu ukazanie w szerokim ujęciu tematyki urody, określanej także jako rynek lub branżą beauty. Przede wszystkim firma COSMED Consulting, właściciel portalu serwisuroda.pl, pragnie poruszyć m.in. tematy nadal mało jeszcze popularne oraz zapoznać specjalistów branży beauty i ich klientów z nowościami różnych...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Nietrzymanie moczu uważane jest za jeden z ważniejszych problemów zdrowotnych XXI wieku i ma status choroby społecznej. Potrafi znacznie obniżyć jakość życia, dlatego w przypadku...
Czytaj więcej

Dla Niego

Pomimo nieopisanego postępu, jaki dokonał się przez lata w dziedzinie stomatologii oraz faktu, że ból w czasie leczenia to już przeszłość, ogromna liczba Polaków nadal panicznie boi się...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

Kampania Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw (EASME) Sektor tekstylny, odzieżowy, skórzany i obuwniczy (TCLF) to europejski potentat, źródło nowych trendów i innowacji. Szacuje się, że roczny obrót w Europie wynosi ponad 200 mld euro, a około 225 000 firm zatrudnia...Czytaj więcej

Miasto Żyje Modą – 17-23.02.2020 Miasto Żyje Modą to projekt „miejski”, towarzyszący odbywającym się w dniach 19-20.02.2020 Targom Mody Poznań. Jego głównym założeniem jest promocja projektantów, marek modowych, miejsc oraz wydarzeń, które łączy jedno – moda i najnowsze...Czytaj więcej

Sezon na lody nie kończy się na lecie Badanie przeprowadzone przez instytut Kantar Public na zlecenie firmy Koral pokazało, że ponad trzy piąte Polaków (68%) je lody zimą. Co ciekawe lody zimą zdecydowanie chętniej jedzą młodsze pokolenia – wśród młodzieży w wieku 15-17 lat jedzenie lodów zimą...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2020 COSMED Consulting / serwisuroda.pl