Reklama
Czy wiesz, że ...


Nabiał ma wiele właściwości odżywczych, ale jest także smacznym dodatkiem do wielu dań. Jest to też opcja wybierana przez wegetarian, którzy chcą w łatwy sposób dostarczyć potrzebnych minerałów i witamin oraz szukają zamienników mięsa. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej ciekawych połączeń smakowych np. czekoladowe mleczko czy deser z maślanką to tylko kilka z nich.

Oto 5 ciekawostek o produktach mlecznych.

 


• Ser żółty zawiera więcej wapnia od sera białego
Ser jest wybierany jako składnik dań nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na wartości odżywcze. Wapń obecny w serach jest łatwo przyswajalny m.in. dzięki obecności kazeiny – czyli podstawowego białka znajdującego się w produktach mlecznych. Co ciekawe, w jednej porcji sera żółtego jest blisko 8 razy więcej wapnia niż w tej samej porcji twarogu.
• Krowa, która ma swoje imię chętnie da więcej mleka
Według naukowców z Newcastle University, którzy spędzili trochę czasu na polanach, rozmawiając z czarno-białymi zwierzętami jest to klucz do sukcesu. Krowy, do których zwracano się po imieniu, potrafiły napełnić zdecydowanie więcej baniek mlekiem niż ich bezimienne koleżanki.
• Co region to inny pomysł na ser
Margarynioki czy plińce z pomoćką – z czym mogą się kojarzyć? Margarynioki to nic innego, jak kopertki ze słodkiego ciasta nadziewane twarogiem z cukrem waniliowym i rodzynkami. Jest to danie regionalne z Górnego Śląska. Natomiast mazurskie plińce z pomoćką to osławione już placki ziemniaczane, tylko że przełożone masą twarogową z dodatkiem wędzonki. W ramach eksperymentowania w kuchni warto odtworzyć któreś z tych dań (można wykorzystać np. Ser Złoty Mazur Mlekpolu).
• Ser żółty naturalnym antydepresantem
Zawarty w nim tryptofan to aminokwas egzogenny odpowiedzialny jest za wzmocnienie układu nerwowego i produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
• Bieg po ser nowym sportem?
W Anglii organizowane są wyścigi po ser. W hrabstwie Somerset na dźwięk gwizdka rozpoczyna się pogoń za toczącym się serem, który rozpędza się nawet do prędkości 100 km/godz. Podczas takiego treningu na pewno można spalić wiele kalorii, ale spokojnie… zwycięzca dostaje w nagrodę – a jakże - ser, więc deficyt szybko może uzupełnić.

 

 

 

 

Jeśli chodzi o sportowców, najlepszym, najszybszym i najmniej uciążliwym sposobem przyswojenia wszelkich dobroczynnych mikroskładników zawartych w warzywach i owocach będą świeżo wyciskane skoki. Dla sportowców takie aspekty jak lekkość posiłku przed treningiem, szybkość przyswajania zawartych w warzywach i owocach składników, są kluczowe zarówno podczas treningu jak i na zawodach. Świeżo tłoczone soki to dla nich najlepsza forma spożycia warzyw i owoców – podkreśla Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings (m. in. wyciskarki, blendery i jogurtownice) w Polsce.

W wegańskiej diecie sportowców owoce i warzywa stanowią fundament. Bardzo ważnymi produktami są tutaj warzywa zielonolistne: natka pietruszki, brokuły, szpinak, sałata, kapusta, brukselka, jarmuż – wszystkie one posiadają dużą ilość kwasu foliowego, witamin A, C, E, fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Jednak królem wśród warzyw dla sportowców jest burak. Czerwone buraki źródłem witaminy B1, która wspomaga układ krwionośny, mięśniowy oraz pamięć. Zwłaszcza w przypadku sportowców, którzy specjalizują się w sportach wytrzymałościowych np. lekkoatleci, burak jest „naturalnym dopingiem”, ponieważ poprawia wydolność organizmu. Buraki zwiększają ilość czerwonych krwinek, a to powoduje większą wchłanialność tlenu do organizmu, która wpływa na lepszą pracę mięśni. Oprócz witaminy B, buraki posiadają wiele innych witamin takich jak: witaminę C, która wspomaga nasz układ odpornościowy, witaminę A, E, K. W swoim naturalnym składzie posiada również błonnik, przeciwutleniacze oraz są znakomitym dostarczycielem kwasu foliowego.

 

 

 


Jak wynika z badania "Zwyczaje urlopowe Polaków - lato 2021" serwisu Prezentmarzeń, najczęściej wybieranym kierunkiem w tym roku, podobnie jak w zeszłym, będzie urlop w kraju (43%), jednak co trzeci Polak zamierza również wyjechać za granicę (30%). Mniejsza ilość wyjedzie na wakacje tylko zagraniczne (16%), a 11% ankietowanych nie zamierza wyjechać nigdzie.

Wśród najczęściej wybieranych krajowych kierunków jest w tym roku morze – 38%. Trochę mniej osób zamierza wybrać się w góry - 20%. Wśród mniejszości są w tym roku Mazury (17%) i wycieczki objazdowe (14%). Najczęściej na wypoczynek przeznaczymy od 8 do 14 dni jak twierdzi 38% respondentów. Natomiast na drugim miejscu 26% ankietowanych wskazało 7 dni. Tylko 19% osób na urlop przeznaczy powyżej 14 dni.

Jak pokazuje badanie serwisu Prezentmarzeń w tym roku pandemia na dobre dała się nam we znaki i rzadko kto chce wyjechać na wakacje samotnie, co było często spotykane w poprzednich latach. Na wakacje wybieramy się głównie z rodziną (29%), partnerem (35%) lub znajomymi (29%). Najczęściej organizujemy urlop samodzielnie (48%) lub dołączamy do wyjazdu zorganizowanego przez rodzinę (22%).

 

 

 


Ulubiony dżem, sok lub cytryna do herbaty, lody truskawkowe, poranna kawa, ogórkowa lub pomidorowa ….. o miodzie nie mówiąc. Tych wielu rzecz nie byłoby gdyby nie pszczoły. Konsumując wiele produktów każdego dnia, nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy iż zawdzięczamy je właśnie tym owadom. W ostatnich latach zaczyna drastycznie spadać populacja pszczół. Za główne przyczyny uznaje się stosowanie środków ochrony roślin i nawozów oraz zanieczyszczenie środowiska. Dlatego też prowadzonych jest coraz więcej akcji społecznych, które uświadamiają nam wszystkim jakie ogromne znaczenie dla ludzi mają pszczoły. 20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Został on ustanowiony w 2018 roku przez ONZ z inicjatywy Słowenii, skąd pochodzi Antony Janšy (ur. 20 maja 1734 roku), pionier nowoczesnego pszczelarstwa.

 

 

 

 



Trend jest wyraźny – kobiety dużo częściej czytają książki niż mężczyźni. Z raportów publikowanych przez Bibliotekę Narodową wynika, że w ostatnich latach różnica tylko się pogłębiła. Ale jest ona widoczna nie tylko w Polsce, ale także innych europejskich krajach. W świetle najróżniejszych badań prowadzonych od lat wokół roli czytania w rozwoju człowieka indywidualnie i społeczeństw jako całości, powiększająca się różnica między czytelnictwem kobiet i mężczyzn realnie napawa niepokojem – komentuje Maria Deskur, szefowa wydawnictwa Słowne (dawniej Burda Książki). Czytanie podnosi nasze kompetencje w najróżniejszych obszarach. Sprawia, że lepiej rozumiemy innych ludzi, trafniej oceniamy sens i prawdziwość narracji, które są nam serwowane. To są umiejętności absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania w świecie współczesnym – zarówno analiza krytyczna, jak empatia i umiejętność pracy zespołowej to podstawowe kompetencje przyszłości. Na świecie wdrażane są już programy, których celem jest zachęcanie chłopców do czytania – w trosce o zrównoważony rozwój społeczny. Pomysły są niestandardowe. Od programu polegającego na pracy z fryzjerami (są oni liderami lokalnych społeczności), przez akcje, w których sportowcy – piłkarze i koszykarze – zachęcają do czytania.

W najnowszym raporcie Biblioteki Narodowej można wyczytać, że kobiety czytają częściej niż mężczyźni (odpowiednio 51 proc. i 33 proc. sięgnęło w ciągu 12 miesięcy od przeprowadzenia badania po co najmniej fragment jednej książki). Z kolei z raportu, który na zlecenie Stowarzyszenia Francuskich Wydawców przeprowadził Instytut Odoxa, wynika, że jeszcze przed pandemią koronawirusa przeciętny mieszkaniec kraju nad Sekwaną przeczytał 8,4 książki rocznie. Jednak Francuzka – 10, a Francuz – tylko 6,6. Podobny trend wyłania się raportu opracowanego na zlecenie Federacji Gildii Hiszpańskich Wydawców przez firmę Conecta Research & Consulting, który został opublikowany w lutym. W zeszłym roku 59 proc. Hiszpanek czytało książki przynajmniej raz w tygodniu. Hiszpanie robi to rzadziej. Różnica wynosi 13 punktów procentowych.

 

 

 


Nie doceniamy często roślin, które występują powszechnie. Do tego uznajemy niektóre po prostu za potoczne "zielsko". Tymczasem ta roślina jest naprawdę niezwykła. Szczególnie wiosną, kiedy nie wytworzy kwiatostanów, posiada najwięcej cennych właściwości. Niedawne badania pokazują iż w liściach i korzeniach znajdują się substancje, które zwiększają wytwarzanie antygenów wirusowych oraz interferonu. Interferony to białka wytwarzane i uwalniane przez organizm w odpowiedzi na patogeny. Dlatego na wiosnę idealnie ta roślina wzmocni twój organizm.

Poza tym jest skarbnicą witamin (C, B1, E, K) i minerałów (krzemu, fosforu, manganu, wapnia). Jest pomocna przy problemach skórnych, szczególnie przy trądziku. Płukanki z niej na skórę głowy działają pomocniczo przy łupieżu. Też można je stosować jako płukankę do jamy ustnej – działa wtedy przeciwbakteryjnie. Teraz warto wykorzystać właściwości młodej pokrzywy, bo o nią właśnie chodzi. Na przykład przyrządzając soki owocowe z cytrusów, można wrzucić jej młode liście do blendera. Liście można dodawać również do sałatek oraz np. do rolad mięsnych.

Komentarze

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki na przełomie roku 2020/2021!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Koncentrat
z witaminą C rozjaśniający ENERGY

FLOSLEK

Pojemność:
30 ml

Nocna maska
intensywnie rewitalizująca
MORNING GLOW

FLOSLEK

Pojemność:
50 ml

Wiadomości branżowe

Działania online, choć przez wielu uważane za efektywne i wygodne, nie zastąpią spotkań na żywo, kiedy przy aromatycznej kawie można się poznać, porozmawiać i wymienić opinią na interesujący temat. Właśnie dlatego, miłośnicy kosmetyków naturalnych, od wielu miesięcy czekali na stacjonarne Targi Ekocuda, które...
​6 września 2021 roku Warszawa będzie polską stolicą piękna. Makijaże, profesjonalne porady, najlepsze oferty, bieżące trendy i merytoryczne wykłady – to wszystko znajdziesz na B2Beauty Trends Show. Niewiele jest eventów w branży beauty, które przyciągają nie tylko szerokim gronem wystawców, najnowszymi ofertami i...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

W Polsce na nowotwory zachorowuje prawie 100 tysięcy kobiet rocznie, aż 3 na 5 nowotworów, które mają najwyższe statystyki umieralności można zdiagnozować w czasie wizyty ginekologicznej –...
Czytaj więcej

Dla Niego

Dbanie o cerę nie jest już domeną kobiet, ale niektórzy mężczyźni nadal omijają półki z kosmetykami do twarzy szerokim łukiem. Badania pokazują, że co prawda dla większości Polaków...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

15 maja wystartowała ogólnopolska akcja „Niezapominajka” Fundacji Świętego Mikołaja 15 maja obchodzony jest Dzień Niezapominajki. Z tej okazji Fundacja Świętego Mikołaja rozpoczyna ogólnopolską kampanię społeczną, której celem jest zwrócenie uwagi na sytuację dzieci potrzebujących pomocy....Czytaj więcej

  ■ Procter & Gamble wspiera młode kobiety w rozwoju kariery w sektorach technologicznych i IT P&G od lat dąży do budowania świata wolnego od uprzedzeń i stereotypowego myślenia, w którym każdy ma prawo głosu i równe szanse. Równość płci na rynku pracy znacząco wpływa na rozwój biznesu...Czytaj więcej

  ■ „Liść robi różnicę”– start proekologicznej kampanii społecznej Liść, nosorożec i ekologia – co łączy te trzy elementy? Kampania społeczna „Liść robi różnicę”, stworzona przez markę Paclan we współpracy z wrocławskim Zoo i Fundacją Zoo Wrocław Dodo. Producent artykułów...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2021 COSMED Consulting / serwisuroda.pl