Reklama
Czy wiesz, że ...

17 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Chorych na Hemofilię. Istotą tej choroby jest zaburzenie procesu krzepnięcia krwi. Hemofilia jest chorobom dziedziczną, czyli występuje od urodzenia i trwa przez całe życie chorego. Mogą chorować na nią wszyscy ludzie. Jest to choroba spowodowana niedoborem wrodzonych czynników krzepnięcia tj. hemofilia A wywołana niedoborem VIII czynnika krzepnięcia oraz hemofilia B wywołana niedoborem IX czynnika krzepnięcia.

Hemofilia A i B to choroby sprzężone z płcią i chorują na nie przede wszystkim mężczyźni, a kobiety są nosicielkami. Istnieje również odmiana choroby zwana hemofilią C, gdzie występuje niedobór czynnika krzepnięcia XI. Jest ona rzadsza od klasycznych postaci hemofilii (A i B), ma łagodniejszy przebieg i dziedziczy się ją niezależnie od płci - mężczyźni i kobiety chorują z taką samą częstością.

 

 

 

Rzodkiewka jest bardzo niepozornym warzywem, które kojarzy się nam w Polsce głównie jako symbol nadejścia wiosny. Pomimo to od dawna dostępne jest w sklepach przez cały rok, jednak wraz z nastaniem wiosny znajduje najwięcej kulinarnych inspiracji. Czerwone kuleczki są skarbnicą witamin i minerałów m. in. zawierają aż 233 mg potasu, dlatego rzodkiewka zalecana jest szczególnie w diecie nadciśnieniowców. Poza tym zawiera sporo związków siarki, które wzmacniają łamiące się paznokcie oraz wypadające włosy. Pobudza łaknienie i trawienie, z tego względu sprawdzi się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Inne składniki aktywne występujące w znaczących ilościach: witamina C (14,8 mg); wapń (25 mg); magnez (10 mg); fosfor (20 mg); sód (39 mg).

 

 

 

 

Światowy Dzień Recyklingu, który obchodzony jest dnia 18 marca, powinien nas wszystkich skłonić do refleksji. Każdego dnia, miesiąca … produkujemy niebywale wielką ilość śmieci, a większość ich pochodzi z różnych opakowań, szczególnie tych z tworzyw sztucznych. Około 40 procent odpadów z tworzyw sztucznych poddawana jest recyklingowi w Unii Europejskiej. Polska przetwarza jedną trzecią takich śmieci. Wyniki badania przeprowadzonego w 2020 roku przez czołowego producenta zrównoważonych opakowań, firmę DS Smith, pokazują, że statystyczny Polak zużywa co roku 286 plastikowych butelek, 112 kubków do kawy i zjada 169 paczek chipsów. Wyrzuca również 378 opakowań po przekąskach (batonach, wafelkach itp.), 209 puszek po napojach i 297 kartonów lub paczek z papieru. Badanie pokazało, że rośnie nie tylko ilość zużytych opakowań po żywności i napojach – łącznie w Polsce każdego roku wyrzuca się także 266 milionów butelek po środkach czystości i 304 miliony butelek po szamponach.






Pieką oczy, kręci w nosie, w końcu ma się ochotę cały czas kichać. To częste objawy u osób, które są uczulone na pyłki. Luty i marzec rozpoczynają sezon pylenia drzew, które w tym okresie wywołują najczęściej alergię wziewną. W zależności od warunków pogodowych, pylenie może rozpocząć się nawet już w styczniu. Jako pierwsza zaczyna pylić leszczyna. Wszystko zależy oczywiście od warunków pogodowych, jednak tegoroczne ewidentnie sprzyjają wcześniejszej wegetacji tej rośliny.

Wraz z leszczyną pylenie zaczyna olcha, cisy, w marcu i kwietniu dołączają topola, wierzba i brzoza. Z początkiem wiosny przybywa coraz więcej roślin, których pyłki są powodem alergii u coraz większej grupy osób. Należy w tym okresie rozpocząć zażywanie preparatów przeciwhistaminowych, które oczywiście nie leczą przyczyny powstania alergicznego nieżytu nosa czy siennego kataru – tylko znoszą te objawy alergii. Ważne jest aby w okresie takim być pod nadzorem lekarza, który podejmuje ostateczną decyzję o sposobie leczenia.

 

 

 

 


Tłusty Czwartek
w kalendarzu chrześcijańskim jest zapowiedzią wielkiego postu. Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest świętem ruchomym. Data Tłustego Czwartku zależy od daty Wielkanocy w danym roku. Geneza tego święta sięga czasów pogańskich gdzie był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny.

Każdemu w Polce kojarzy się przede wszystkim z pączkami i faworkami. To one to w ten dzień stają się symbolem i można zakupić je w większości sklepów spożywczych, na bazarach o cukierniach nie wspominając. Polacy średnio spożywają w trakcie tego konkretnego dnia 2,5 pączka, a w stali całego kraju zjadamy ich nawet nieco ponad 100 milionów. Jeden tradycyjny pączek posiada około 350 kilokalorii. Jednak tego dnia nikt nie powinien nimi się przejmować. W końcu to tradycja!

 

 

 

 

Według Światowej Organizacji Zdrowia na niedosłuch i inne problemy ze słuchem cierpi ok. 1,5 mld ludzi na świecie. W samej Polsce sytuacja dotyczy 6 proc. populacji, a eksperci szacują, że do 2050 roku wartość procentowa może sięgnąć nawet 9 proc. Chociaż na kłopoty z narządem słuchu uskarżają się przede wszystkim osoby starsze, zjawisko to obserwuje się coraz częściej także  wśród młodych. Zdaniem lekarzy do pogorszenia słuchu przyczyniać się mogą, powszechnie używane dziś przez niemal wszystkich, słuchawki. 85 decybeli (dB) to, według przyjętych przez Unię Europejską norm, górna granica szkodliwości natężenia hałasu. Tymczasem okazuje się, że limit głośności w niektórych modelach słuchawek sięga nawet 120 dB. Dla porównania – startujący odrzutowiec generuje hałas rzędu 130 dB.

Długotrwała ekspozycja  narządu  słuchu na  hałas może prowadzić  do  uszkodzenia  nabłonka  zmysłowego  narządu  Cortiego w  uchu  wewnętrznym. Uszkodzenie to zmniejsza  reaktywność  komórek ww.  nabłonka, co  ma  niekorzystny  wpływ na  przekazywanie  bodźców  akustycznych  przez  nerw  słuchowy  i powoduje  narastające uszkodzenie  słuchu.– podkreśla lek. Piotr Pasternak, audiolog, laryngolog, Grupa LUX MED.

 

 

 

 

Z najnowszego raportu firmy Samsung wynika, że zrozumienie, które produkty powinny być przechowywane w lodówce, pomogłoby polskim gospodarstwom domowym uniknąć marnowania żywności. W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jest wyrzucane. Takie dane pokazuje wymieniony raport.

Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce – większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80%), jabłka (84%) i pomarańcze (84%), umieszczając je na wierzchu, podczas gdy trzymanie ich w lodówce znacznie przedłuża ich świeżość. Z danych wynika też, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43%), dania gotowe (42%) oraz sosy/dodatki (42%). Zaskakuje fakt, że droga żywność, taka jak gotowe posiłki, a zatem produkty najczęściej przeznaczone do zamrożenia, przechowywane są w lodówce, gdzie zajmują przestrzeń i szybko ulegają zepsuciu.

Dane pokazują również, że do najczęstszych przyczyn marnowania żywności w gospodarstwie domowym należą niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42%), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29%) oraz zapominanie, że dane produkty już znajdują się w naszej lodówce (27%).

 

 

 

 

Według podań i legend chińskich, początki historii herbaty sięgają nawet 2737 roku p.n.e. Istnieje wiele rodzajów herbaty, a najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała, czerwona (pu-erh) i niebieska (ulung). To właśnie dwie pierwsze z wymienionych znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce i kosmetologii oraz w profilaktyce zdrowotnej. W herbacie znajdziemy wiele biologicznych substancji aktywnych takich jak katechiny, taniny, teaninę. Poza tym jest bogata także w niektóre witaminy tj. A, B1, B2, C, E i K. Zielona herbata zawiera niebiałkowy aminokwas L-teaninę, który wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres. W grudniu 2017 „British Journal of Ophthalmology” opublikowało badanie naukowców z Uniwersytetu Browna oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego (USA), z którego wynika, że codzienne picie gorącej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na jaskrę.

 

 

Komentarze
2021-01-26 23:56:14
~Beatris20 Wyrzucanie żywności to kolejny efekt uboczny konsumpcjonizmu i życia w biegu. Staram się planować zakupy, posiłki, ale gdy człowiek ma za dużo pracy nie jest się w stanie ogarnąć zakupów tak by nie dublować tego co już ma, nie kupić czegoś z krótką datą, albo wręcz już po terminie. Jedno to na pewno organizacja, ale nawet najlepsza organizacja zawodzi , gdy obowiązki przytłaczają, a czasu nie starcza na nic.
Nie wiedziałam,że owoce przechowujemy w lodówce, mi osobiście one z lodówki nie smakują. Tak jak wiele warzyw, które po schowaniu do lodówki tracą swój smak.
Najlepszy sposób to kupować mniej , na bieżąco i nie ulegać promocjom na produkty, które i tak wyrzucimy bo nie zdążymy nic z nich zrobić.
2020-12-15 15:19:12
~Aneczka33 Nie przepadam za zieloną herbatą, za to czarną i ziołowe popijam z przyjemnością :)
2020-12-15 13:02:44
~Monika Uwielbiam herbatę, a zielona szczegolnie

Akcja KONKURS ZABAWA

Czytelniku: Zdobywaj punkty i wymieniaj je na ulubione kosmetyki na przełomie roku 2020/2021!

Czytaj więcej

Przetestowaliśmy

Łagodzący płyn micelarny
Only Bio

Pojemność:
300 ml

 

Energetyzujący tonik do twarzy w mgiełce
Only Bio

Pojemność:
100 ml

Wiadomości branżowe

​6 września 2021 roku Warszawa będzie polską stolicą piękna. Makijaże, profesjonalne porady, najlepsze oferty, bieżące trendy i merytoryczne wykłady – to wszystko znajdziesz na B2Beauty Trends Show. Niewiele jest eventów w branży beauty, które przyciągają nie tylko szerokim gronem wystawców, najnowszymi ofertami i...
Nowa rzeczywistość to duże wyzwanie dla branży usług beauty, ale także dla organizatorów specjalistycznych wydarzeń skierowanych do przedstawicieli tego rynku. Zdobywaj wiedzę, poznawaj ofertę firm w nowej formule. Kongres BEAUTY FORUM ONLINE to rozbudowana formuła zapewniająca dostęp do aktualnej wiedzy merytorycznej w...
Czytaj więcej

Mapa Salon & Spa

Salon kosmetyczny?
A może Spa ?
Znajdź na mapie swoje miejsce!
Czytaj więcej
.
Reklama

Dla Niej

Jak pokazuje opublikowany w 2021 roku Raport Instytutu Zamenhofa, to głównie mężczyźni wypowiadają się w polskich mediach w charakterze ekspertów. Powodów wymienia się wiele od...
Czytaj więcej

Dla Niego

Dbanie o cerę nie jest już domeną kobiet, ale niektórzy mężczyźni nadal omijają półki z kosmetykami do twarzy szerokim łukiem. Badania pokazują, że co prawda dla większości Polaków...
Czytaj więcej

Porady

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czytaj więcej
.

Cafe News

15 maja wystartowała ogólnopolska akcja „Niezapominajka” Fundacji Świętego Mikołaja 15 maja obchodzony jest Dzień Niezapominajki. Z tej okazji Fundacja Świętego Mikołaja rozpoczyna ogólnopolską kampanię społeczną, której celem jest zwrócenie uwagi na sytuację dzieci potrzebujących pomocy....Czytaj więcej

  ■ Procter & Gamble wspiera młode kobiety w rozwoju kariery w sektorach technologicznych i IT P&G od lat dąży do budowania świata wolnego od uprzedzeń i stereotypowego myślenia, w którym każdy ma prawo głosu i równe szanse. Równość płci na rynku pracy znacząco wpływa na rozwój biznesu...Czytaj więcej

  ■ „Liść robi różnicę”– start proekologicznej kampanii społecznej Liść, nosorożec i ekologia – co łączy te trzy elementy? Kampania społeczna „Liść robi różnicę”, stworzona przez markę Paclan we współpracy z wrocławskim Zoo i Fundacją Zoo Wrocław Dodo. Producent artykułów...Czytaj więcej

Copyright © 2008 - 2021 COSMED Consulting / serwisuroda.pl